用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

我想問吓家長會個日可以父母一齊出席嗎 ?

bbgrass, mileage換既ticket係可以免費改日期架, 不過你若果d mileage係八月expire, 咁只可以改做, 唔可以延遲, 你快d check下之前會唔會仲有機位啦, 同bb charge完電再返學, 你呢個trip一定好happy!

原帖由 bbgrass 於 11-5-17 10:08 發表
我之前有d miles expiring, 咪換了 8月中的 air ticket 去個 sunshine and beach family trip, book 的時候已經要即時 confirm 扣錢.  因為係 free ticket 我估唔改得, or 要比 handling charge, 咁不如"止蝕"就算.. ...

我睇到上版有人post只可以either daddy or mama帶咋.  嘻嘻, 雖然我唔係好關事, 但我太羨慕您地, 所以我都有煲您地d post, 希望下年我有份一齊傾啦, hehe.

原帖由 joyjoy815 於 11-5-17 22:52 發表
我想問吓家長會個日可以父母一齊出席嗎 ?

我都睇了SPN post差不多兩年,小女今年有幸加入SPN大家庭,入讀八月之N2班。我們全家都非常興奮呀!
多得前輩之分享,心得,使我們更加了解SPN,真係好warm! 希望快到星期六啦!

星期六的新生家長會,家長二人當然可以一齊出席啦!
但於開學日首一兩天,為免太多人在課室,太擠擁。所以只容許一位家長陪同。

原帖由 sunny_day 於 11-5-18 00:08 發表
我都睇了SPN post差不多兩年,小女今年有幸加入SPN大家庭,入讀八月之N2班。我們全家都非常興奮呀!
多得前輩之分享,心得,使我們更加了解SPN,真係好warm! 希望快到星期六啦! ...

太好喇!又來了一位新朋友。歡迎你呀~

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 11-5-17 19:15 發表
本人係新手,手持S8000,由當年的450D一直忍手到依家出600D,兩大公司的showroom都去過玩過試過。

請問老手,D5100跟套裝鏡頭夠用嗎?又或者有邊只天涯鏡可以推介一吓呢? ...

套裝鏡我唔建議買(雖然我當年都有買),因為的確係冇用,除非貪平玩住先 .....

我叫姨仔齋買 body,之後我送咗支天涯鏡(18-200mm)俾佢玩,因為我已經幾年冇用,不過可幸嘅係喺防潮箱內尚未發霉 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 sunny_day 於 11-5-18 00:08 發表
多得前輩之分享,心得,使我們更加了解SPN,真係好warm! 希望快到星期六啦! ...

Welcome !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 bbgrass 於 11-5-17 17:48 發表
oh, 可惜我部係 C記, 如果唔係, 有機會的話可以問你借鏡頭...我老公成日都話如果有一日, 阿囡有機會上台表演, 就一定會買支長鏡影佢....so mo liu

...

借鏡頭呢吓嘢都幾 .....

我雖然唔係 C記 fans (我淨係指單反機),不過因為藏書量超過千本(不乏 N記、C記、S記.... 甚至.....),所以乜記物記都可以同我傾餐懵 !!

妳老公想買嘅長鏡可能只係 70-200mm 嘅小白,我囡囡當年表演,有 D 家長甚至會用 328 加增距鏡,真係超誇張 !! (因為我自己用小黑五已經夠,所以唔會覺得妳老公好無聊)

早晨各位,
Sorry 今日先有時間入來報到,阿囡發咗幾日燒攪到我冇時間上BK,我地都收到信了,好開心!

giligooloo, congrats, cu on sat! 囡囡好d嗎?
我囡前幾日都發燒,不過touchwood唔高燒,但已經好擔心!

原帖由 giligooloo 於 11-5-18 07:49 發表
早晨各位,
Sorry 今日先有時間入來報到,阿囡發咗幾日燒攪到我冇時間上BK,我地都收到信了,好開心!

oh really?  不過個d miles 其實已經係1 月 expired ga, 唔知仲比唔比改呢??
well, 打個電話問問先, thank you so much.

原帖由 yslgirl 於 11-5-17 23:02 發表
bbgrass, mileage換既ticket係可以免費改日期架, 不過你若果d mileage係八月expire, 咁只可以改做, 唔可以延遲, 你快d check下之前會唔會仲有機位啦, 同bb charge完電再返學, 你呢個trip一定好happy!

...

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-5-18 06:24 發表

套裝鏡我唔建議買(雖然我當年都有買),因為的確係冇用,除非貪平玩住先 .....

我叫姨仔齋買 body,之後我送咗支天涯鏡(18-200mm)俾佢玩,因為我已經幾年冇用,不過可幸嘅係喺防潮箱內尚未發霉 !! ...

原廠鏡好貴,用騰龍鏡得唔得 ??

好嘢, 又多了個朋友仔 ^o^
囡囡好返未呀?

原帖由 giligooloo 於 11-5-18 07:49 發表
早晨各位,

wahhahahaa...咪仲勁過 Edison 想當年開記招的情景

[quote]原帖由 KaHeiBaBa 於 11-5-18 06:36 發表

有 D 家長甚至會用 328 加增距鏡,真係超誇張 !!

我其實唔係好識, 用大機都只係用 auto mode   有機會介紹老公比你認識同你傾餐懵...hahahaa....

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-5-18 06:36 發表

借鏡頭呢吓嘢都幾 .....

我雖然唔係 C記 fans (我淨係指單反機),不過因為藏書量超過千本(不乏 N記、C記、S記.... 甚至.....),所以乜記物記都可以同我傾餐懵 !!

妳老公想買嘅長鏡可能 ...

Oh 只有首一兩天可以陪返學 ja...咁少
我想問 spn 有無間唔中搞吓家長觀課 ga?  好想成日都有機會睇吓佢哋上堂的樣.

原帖由 max1116 於 11-5-18 00:08 發表
星期六的新生家長會,家長二人當然可以一齊出席啦!
但於開學日首一兩天,為免太多人在課室,太擠擁。所以只容許一位家長陪同。

早晨各位,

Take care, many children got sick in these few weeks.
我地都收到信了,好開心! --> we too

I've reviewed some old post for the things that we need to prepare for the school term. For the blanket, 夏天毛巾被要27' X 56', 而冬天被要35' X 48'.

Uji雪狐絨冷氣被仔 quality seems good but the 卡通 style's smallest size is 44’X 60’which is bigger than the required size. While the plain without卡通 style got the required size (~35' X 48'). Can we use a larger size 44’X 60’ than the required one as my girl like卡通 more than the plain one?

BTW, Wing On start the sales from today till this Sunday.

回覆 16# sunny_day 的文章

Hi sunny_day,

Nice to know yr daughter will join the spn n2 class in coming aug, mine is also a n2 new comer, see if they will be in the same class!

Cheers
‹ 上一主題|下一主題