用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

MIHO.WAH,

囝囝好似K1暑假開始上,數學科學了1年,囝囝做到吾鐘意,見到珠心算有得開班,就即刻停了公文數,而其他兩科就K3暑期先停。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-30 23:11 發表

mkwok

說真就是一直都有所以每天都很忙, 做功課,玩耍,食飯, 公文數,英, 洗澡, 溫書等.....故有時我們都溫不到書.

我想問妳仔仔從何時起學公文 ? 是否k2 ? 但妳仔仔不是學珠心算的嗎 ?

不過, 我想今年二年班重 ...

原文章由 hayamama 於 08-5-1 00:38 發表
Miho,mkwok
你地兩個使唔使返工架?原來你地都係有兩個仔女架!咪同alkyng一樣囉?不過佢係在'家'媽媽,我係在'職'媽媽;時間上會比我較易控制一點,可以對小朋友看管得貼啲。雖然我放18:00,但好多時都要OT,最快都成19:00 ...

HAYAMAMA

我是在'職'媽媽, 最近重轉了工故晚了回家平均約7:00 - 7:40左右. 故才送仔仔去補習班試.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-5-2 23:47 編輯 ]
MIHO

mkowk,
真替你辛苦!原來自己都已經算不錯了...我還以為你唔使返工架添!我原本都有考慮生兩個,想呀女有個伴,免得我同c6老了,有咩事便會得番個女獨自承擔,但我地兩公婆都要返工,生唔難,教就很難!最後唯有打消這念頭算了...
夏安,
不要客氣。每人的心思不同,無咩'教仔技術'係啱定錯,只要啱心意咪'借用'一吓囉。 所以一直以來多得呀yeeli及alkyng大師嘅指點和分享,讓我懂得自己有那些地方要改善或做得好一點!

原文章由 mkwok 於 08-5-2 10:20 發表
hayamama,

我都係在職媽媽,多數要OT,放工好家大約8點,之後要處理大囝功課,跟著就要同細囝瞓覺,每日如是,好忙呀!

hayamama,

每日回家都好趕, 差不多日日都要OT, 回家仲要照顧兩隻馬騮, 星期六要盡量安排大囝上堂, 等我有得休息下, 但我一心都係諗住生兩個, 等囝囝有伴, 佢地將來吾需要咁孤單.

係呢, 妳地有冇聽過有間Engish Excel, 好多人報, 吾知好吾好呢?

原文章由 hayamama 於 08-5-3 00:29 發表
mkowk,
真替你辛苦!原來自己都已經算不錯了...我還以為你唔使返工架添!我原本都有考慮生兩個,想呀女有個伴,免得我同c6老了,有咩事便會得番個女獨自承擔,但我地兩公婆都要返工,生唔難,教就很難!最後唯有打消這念頭算 ...

English Excel? Where is it?

原文章由 mkwok 於 08-5-3 18:17 發表
hayamama,

每日回家都好趕, 差不多日日都要OT, 回家仲要照顧兩隻馬騮, 星期六要盡量安排大囝上堂, 等我有得休息下, 但我一心都係諗住生兩個, 等囝囝有伴, 佢地將來吾需要咁孤單.

係呢, 妳地有冇聽過有間Engish Exc ...

係調景嶺都會駅商場.

原文章由 hayamama 於 08-5-3 19:51 發表
English Excel? Where is it?

mkwok,
Sorry呀,我較少過那一邊,所以未聽過...
話時話,我住新都城這邊比較舊,但衣食住行都不假外求,特別係我最鍾意shopping & eating;我好想知將軍澳中心及都會駅那邊的商場有無嘢行架? 我可能遲會搬過富康那一邊,但除了將軍澳廣場及君傲灣比較熟悉,其他的屋苑都唔熟,請問大家有咩意見可給我?因為已習慣了寶琳這邊很方便,所以很擔心第日唔知會點...

原文章由 mkwok 於 08-5-3 18:17 發表
hayamama,

係呢, 妳地有冇聽過有間Engish Exc ...

都會駅商場都okay但細d,吾似新都城咁行得耐可以坐下,個商場連chair都冇張, 我都係比較鐘意新都城這邊。

原文章由 hayamama 於 08-5-4 22:28 發表
mkwok,
Sorry呀,我較少過那一邊,所以未聽過...
話時話,我住新都城這邊比較舊,但衣食住行都不假外求,特別係我最鍾意shopping & eating;我好想知將軍澳中心及都會駅那邊的商場有無嘢行架? 我可能遲會 ...

hello 各位靚媽,
你地幫小朋友報晒暑期活動未呀? 我昨日去U21有好多個courses 都 full 晒喇 . . .
不過都好好彩俾我報倒個珠心算, 因為阿仔數學比較差, 計數仲數梗手指, 所以希望佢學左珠心算之後會好D啦

alkyng,

今天位將天小一朋友到我家做功課, 真令我想打退堂鼓, 有些英文字深到我未接觸過 eg : Jaguar (美洲虎), 我只有印象 Jaguar 係架汽車的牌子名 Jaguar, 跟住見份功課真係嚇人, 係講 sun, star moon 分析好處同用處, 就算我幫佢分析完, how can she write it out by herself ??? 。

原來上學期績表已交回老師處, 所以小朋友記不起內面資料了。

今天佢借了幾本圖書, 係硬皮的, 加上今天的書本功課, 佢書包有成個西瓜咁重, (我一陣間等佢做完晒功課, 我會磅一磅有幾重), 嘩 !!!!  我見到佢咁樣, 真令我想打退堂鼓。唉 ~~~~~

原文章由 mkwok 於 08-5-2 10:23 發表
MIHO.WAH,

囝囝好似K1暑假開始上,數學科學了1年,囝囝做到吾鐘意,見到珠心算有得開班,就即刻停了公文數,而其他兩科就K3暑期先停。

mkwok

請問你的兒子在哪裡學珠算,
我想帶我個仔去學,但唔知邊間好,
請問有冇好介紹。
thanks

ShanShanMa,

我囝囝係新都城一期地下個間學士教室學,係正統珠算學會開辦的,借學士的地方上堂,妳可以去問問。

原文章由 ShanShanMa 於 08-5-9 15:13 發表

mkwok

請問你的兒子在哪裡學珠算,
我想帶我個仔去學,但唔知邊間好,
請問有冇好介紹。
thanks

Lily,
其實間間學校都會有不同類型的功課讓小朋友去嘗試思考及分析,只係睇間學校嘅比重係抄寫功課多D還是思考題目多D。可能將天想小朋友早D開始習慣做思考題啦!不過最重要都係睇自己嘅小朋友能否及早適應。其實你現在可以當玩票性質;搵d十分簡單的題材同呀女試吓討論,鼓勵佢跟你一齊brainstorming,如果係一d小朋友喜歡嘅subject,佢地會更加有興趣同你傾tim!
我覺得,做每件事最緊要開始時做得好,小孩子唔抗拒就容易好多。

原文章由 Lily2003 於 08-5-8 16:41 發表
alkyng,

今天位將天小一朋友到我家做功課, 真令我想打退堂鼓, 有些英文字深到我未接觸過 eg : Jaguar (美洲虎), 我只有印象 Jaguar 係架汽車的牌子名 Jaguar, 跟住見份功課真係嚇人, 係講 sun, star moon 分析好處 ...

hayamama

今朝我幫朋友送小朋友返興趣班時, 我問返同班同學仔家長, 原來上堂書本有教過星星月亮太陽, 我現在明白, 其實係學校要小朋友做一個總結及溫習。
謝謝解答。

alkyng,

成績表已派, 在我家做功課小朋友又考第一了。你囡囡如何 ????

有幾位家長都同我講, 佢地小朋友同上次成績差不多, 但係級次就後了十幾名。

原文章由 hayamama 於 08-5-9 19:13 發表
Lily,
其實間間學校都會有不同類型的功課讓小朋友去嘗試思考及分析,只係睇間學校嘅比重係抄寫功課多D還是思考題目多D。可能將天想小朋友早D開始習慣做思考題啦!不過最重要都係睇自己嘅小朋友能否及早適應。其實你現 ...

tabotabo,

前兩年因為要做靚充實份 profolio 去面試直資小一, 所以星期一至六都排滿興趣班, 今年暑假我只係報了  Swimming, Drawing, Dance. 等運動項目給她強身健體吧, 雖然只有三項, 但都係日日出征。

你報的 珠心算 係九珠 or 六珠 or 七珠 ????  我個囡去年在工聯會讀過一期, 去年佢不夠五歲, 未能掌握。

有無媽咪知手指算同珠心算原理是相近嗎 ???

原文章由 tabotabo 於 08-5-8 14:14 發表
hello 各位靚媽,
你地幫小朋友報晒暑期活動未呀? 我昨日去U21有好多個courses 都 full 晒喇 . . .
不過都好好彩俾我報倒個珠心算, 因為阿仔數學比較差, 計數仲數梗手指, 所以希望佢學左珠心算之後會好D啦 ...

hi Lily2003,
我在 U21 幫阿仔報珠心算, 只係暑假興趣班 . . . 佢已多次投訴學太多野好辛苦 . . .因為佢已中左電視毒  
原文章由 Lily2003 於 08-5-10 10:24 發表
tabotabo,

前兩年因為要做靚充實份 profolio 去面試直資小一, 所以星期一至六都排滿興趣班, 今年暑假我只係報了  Swimming, Drawing, Dance. 等運動項目給她強身健體吧, 雖然只有三項, 但都係日日出征。

你報的  ...

tabotabo

我個人覺得好彩係中左電視毒, 如果中埋電腦毒就煩啦。
我個囡而家仲係一舊飯, 唔識開電視, 從未睇過電視台的電視, 我只是播益智碟, 佢話要睇電視, 就一定係個幾隻學 phonics 碟了,  所以佢無扭計要睇電視, 睇到發悶了。

大大吓, 我估都好難控制囡囡了。

原文章由 tabotabo 於 08-5-13 09:46 發表
hi Lily2003,
我在 U21 幫阿仔報珠心算, 只係暑假興趣班 . . . 佢已多次投訴學太多野好辛苦 . . .因為佢已中左電視毒  

Lily,
係架,我都贊成唔好比小朋友睇太多電視節目,佢地睇開咗會覺得係必然嘅,無得睇就發晒爛渣。前兩天先同朋友傾過,佢介紹我比小女睇'放學ICU',但因播放時間係16:30,小女15:45放學,應該未做完功課,又或者會心急想睇電視而胡亂完成。亦如你一樣,小女都不會強求,因為她一開始已習慣了媽媽的'歪理'。當然現在長大了,也會問為什麼'不准這樣,不准那樣,偶然容許她放縱一下她會心存感激;但若果變成了必然她就會作反了...

原文章由 Lily2003 於 08-5-13 16:42 發表
tabotabo

我個人覺得好彩係中左電視毒, 如果中埋電腦毒就煩啦。
我個囡而家仲係一舊飯, 唔識開電視, 從未睇過電視台的電視, 我只是播益智碟, 佢話要睇電視, 就一定係個幾隻學 phonics 碟了,  所以佢無扭計要睇電視 ...

hayamama

非常讚成你以下幾句, 我會緊記

(1) 佢地睇開咗會覺得係必然嘅,無得睇就發晒爛渣。

(2) 心急想睇電視而胡亂完成。

(3) 習慣了媽媽的'歪理'。偶然容許她放縱一下她會心存感激

不過, 想問下, 小朋友大大吓會反抗發圍 ?????  再不受我控制, 咁你們如何處理。

原文章由 hayamama 於 08-5-13 23:14 發表
Lily,
係架,我都贊成唔好比小朋友睇太多電視節目,佢地睇開咗會覺得係必然嘅,無得睇就發晒爛渣。前兩天先同朋友傾過,佢介紹我比小女睇'放學ICU',但因播放時間係16:30,小女15:45放學,應該未做完功課,又或者會心急想睇 ...

Lily,
小朋友會長大,有好多嘢我地避開唔教佢,唔使幾耐佢地都會係朋友仔或同學仔到學到;所以我地自細都好留意佢同邊d小朋友玩得埋d,有時,我這個媽媽是個'黑手',因為一見到有d曳曳小朋友,我都會把她'轉移',但有時都唔做得咁多,因為她始終也要學習正常社交,身邊自有好與壞的人在徘徊,所以我地只得做'嫦娥'及多些解釋佢知媽媽為什麼這樣做。其實我不期望小女聰明絕頂,怕自己駕馭不來,所以細個時故意給她作'合適'的調教。現在當她有抗議時,我會睇吓佢嘅要求係點,如果可以接受的,都會讓她去做,但必須協議好,只能做一次;如果太過份就要reject。

原文章由 Lily2003 於 08-5-14 09:45 發表
hayamama

非常讚成你以下幾句, 我會緊記

(1) 佢地睇開咗會覺得係必然嘅,無得睇就發晒爛渣。

(2) 心急想睇電視而胡亂完成。

(3) 習慣了媽媽的'歪理'。偶然容許她放縱一下她會心存感激

不過, 想問下, 小朋友大大 ...

[ 本文章最後由 hayamama 於 08-5-14 22:09 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題