用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95區家長大都會
樓主: MIHOLO
go

95區家長大都會 [複製鏈接]

Re: 95區家長大都會

我有小朋友讀緊天主教, 所以細的遲d會跟住入讀

kiukiubb

咁我都有出個呢招,但要daddy合作,唔可以幫佢喎,daddy要唔出聲或者話"你一定要聽媽咪話架"你一定要"堅持"到底.
通常係因咩事會借陳生隻耳,

你小朋友讀將天幾年班,小朋友有無補習??
將軍澳超級媽咪 寫道:
我有小朋友讀緊天主教, 所以細的遲d會跟住入讀

hayamama,
我吾會轉啦, 我本人都幾鍾意呢間學校, 我睇過佢地website, 都好多課外活動, 我知道我個仔會讀得開心
hayamama 寫道:
早呀咁多位:
嗱...遲多兩個禮拜我地就做個統計,總結一吓我地啲仔女嘅'戰績'同'派彩'!

tabotabo,
係呀,我都記得你嘅小朋友同我女一齊讀梁x華,不過我唔記得你個係女定仔... 你仲會唔會諗住轉校? 我暫時都覺得幾滿意,所以唔會再考慮其他lu...!

yeeli 寫道:
yy02

你朋友個仔返馮有d咁既事,咁學校點處理?????

甘我又無再問佢了,所以我都唔知佢有無同學校講呀?

yeeli & alkyng

hi 很久沒上來了, 近來公司很忙 連午餐時間也沒上來. 我剛已上到開了MSN 妳們PM ADDRESS給我

恭喜你呀...叩門成功--  ALKYNG

hayamama

我地啲仔女嘅'戰績'同'派彩'   我想仔仔馮及將天都不收了, 故會在聖安德肋讀一年P1看看如何 另外他應不太谷故我也會運用這一年時間幫仔仔進步, 好好地學習英文, 數學,普通話. 可能在P2才考慮轉校與否.   
由於聖安德肋讀太新未知升中如何? (此點便是我因素) 我上網又看不到他的派位情況

我返過來想也好的, 如我們大家有時間其實最得益就是95區新升小一媽咪朋友, 因有我們大家不同學校家長可以提供實際情況    

另外, 我們也可以交流下學校教法, 課本, 測驗, 考試 等,
好給我知道如何準備P2時轉校與否? 好不好   呀 忘了最重要是溫書交流    我想我需要多D....HA HA...如不方便時可PM的.....   

miholo:

哈哈...我第一個贊成學術交流呀 , 知己知彼麻 . 你唔好太擔心啦, 我相信聖安德肋唔會太差的
~只要有夢想,凡事可成真~

ALKYNG

妳兩個女都不錯像妳嗎 ? 特別大女 很美

我都有想過但不成功

MIHOLO

當然贊成啦,我地成日傾都係想知多d小學情況,大家交流下
其實上次去聽同睇聖安德肋都覺幾好,你都可以放心,佢既下午分班學習,可以好全面照顧到個個學生唔同既需要.
   我pm咗我msn比你啦.

alkyng

今日我仔默書,又係唔記得寫句號.好彩幼稚園唔計分,
上小學扣標點都扣c佢, :evil:  :evil: 我想問下你點改善
呢個問題??

tracyfo, my daughter will study k3 this sep. 我正煩惱揀邊間,交流下la!

有冇mama可比較下陸xx,黃永xand馮x? Thx a lot

hehe...我地幼稚園唔記得寫標點係會扣分架, 所以我地好少唔記得寫架, 我估老師讀默時, 最後會講一次"句號", 所以我個女次次都有寫架 . 今次真係唔知點幫你tim, 或者你同佢響屋企默時, 強調要佢寫埋句號, 先為知完正一句, 如果無寫的話, 要重新默過, 我相信小朋友最怕重覆又重覆, 我估咁樣可能佢地會深刻記得要寫句號.      

Hello all,

Same as Yi my son will be study K3 in coming Sep.  I was attend may briefing sessions from May till now 真道,黃永樹,將天,循道,GT,陸XX,景林天主教... will attend 梁X華,余XXin Jul.   Waiting for 播道.

陸XX,黃永樹同將天都吾少功課比較TRADITIONAL, 真道同GT好似教學方法似INTERNATIONAL SCHOOL。   

But I'm still 心大心細,又想讀資助學校但又怕程度吾知可吾跟得上私校.  希望大家可以分享吓
家曦仔Nelson

alkyng & YEELI

我add妳們囉 !
今天我老公去幫仔仔註冊及付書費當然順便取回書
爸爸話現只派上學期及買了校服及運動服各一套
暫不知夠不夠用因未知用那套多 唉自己都忘了以前如何...好像應是多穿校服   

我聽老公說今年聖xx肋只有開4班, 每班約29人. 如分5班就好了可以小班教學.....he  he

另外老公說今天見到一位好像主任的老師,她用普通話向一些學生說什麼記住....而老公便試問問仔仔你聽不聽到老師說什麼? 他說 " 要支珠呀在那有 ? " (我找不到妳們用同音想像是8隻腳呢)   我想都要找普通話班了否則不知他如何上中文課. 我們家長要到8月30日才可有家長會及見見班主任閒談

alkyng & YEELI & dear all

妳們今年學校班數如何 ? 5班 或 4班 ? 多少人一班 妳們在新生方面是否早些入學習慣 ?

MIHOLO

開四班都算多人喎,你老公咁叻同個仔去搞註冊,我仔仔都有同班同學仔入咗聖安,佢重叫我仔仔唔好去馮同佢一齊入讀聖安, 其實買咗一套先,有需要遲D再買過,係呢你幾錢書費.
有D媽咪話平過幼稚園
我個間重未有家長會或入學買書,要6/7,所以開幾多班都未知

alkyng

你地原來要扣分,我己經講過好多次,屋企佢就有寫,但佢就返學默時大意,佢地默書係好似測試問答題咁,有張紙仔比佢地默,無人同佢地講"句號",要佢自己細心去睇張紙嚟默,我今日咪編份填充比佢尊係塡標點符號,等佢咁大意宜家又整多份標點功課比佢, :evil:

MIHOLO:

我23號開過一次家長會, 不過都係講下最主要個幾科d課程, 同埋點樣安排家校合作, 跟住之後都有兩次家長會的, 下一次應該係有關買校服及書簿.

yeeli:

之前我響梁個邊收到通告買書, 無記錯真係平過幼稚園呀, 好似係四百多元咋.

咁你個仔幼稚園中文科有無教標點符號架, 因我個女係有教架, 所以考試都要考, 要記分的, 唔知會唔會因為咁, 所以佢響呢方面少d出錯, 佢好自然一見到係句子, 就自動自覺加上句號, 所以你自己出多d呢d題目比阿仔做都好架

另外, 我今日已經去左梁取註冊証, 佢地都好好, 即時搵番比我, 唔駛十分鐘攪掂, 我只需簽個名作實放棄個學位就得.
‹ 上一主題|下一主題