用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 11-5-16 10:43 發表

KaHei 加油呀 !!!!

希望唔會失禮 SPN 啦 !! (Try our best)
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 11-5-16 10:42 發表

我好記得當年大女剛收到取錄信,上來報喜時,KaHeiBaBa正好為囡囡籌備畢業典禮忙著,他同樣留言了呢句說話的。

時間真係過得好快啊
~ 今年輪到Mickey爸爸了   ...

咁我駛唔駛問佢收番些少版權費呢 ?? (講笑)

好快又輪到妳架喇 (2年後),4年後妳又可以講多次,真羨慕 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 bbgrass 於 11-5-16 09:41 發表
加油呀 KaHei & KaHeiBaBa!!

WOW, SPN 的 graduates 咁叻叻叻!!

我其實好想知 spn 的小朋友有無需要出去外面上d kumom, enopi, 或者中英補習班去輔助未來升小的準備呢?

...

收到,我哋會努力,謝謝 !!

妳嘅問題我答過 N 次,pm 再傾,OK ??

貢獻勳章

歡迎咁多位大朋友、小朋友加入 SPN 嘅大家庭,恭喜哂 !!

尋晚開始又忙於再煲之前嘅posts!
不過而家睇嘅係預備返學嘅嘢, 我都知家長會會講, 但又想睇吓有d心理準備咁到時知道有乜要問吓咁....

同埋我都開始諗送返學放學問題.... 我會自己送完囡囡返學先返工, 工人姐姐接放學, 其實我想我/姐姐同囡囡一齊坐校車/褓姆車, 比多一份錢, 咁囡囡會舒服d, 唔洗怕落雨or太熱要迫車, 我見之前d posts話可以, 係唔係呀? 但可唔可以返學同放學唔同嘅大人陪呢?

呢個都係我哋諗緊的其中一個方案, 咁樣好似安全d又唔怕打風落雨會好濕身.

原帖由 dadabb2009 於 11-5-17 09:33 發表
尋晚開始又忙於再煲之前嘅posts!
不過而家睇嘅係預備返學嘅嘢, 我都知家長會會講, 但又想睇吓有d心理準備咁到時知道有乜要問吓咁....

同埋我都開始諗送返學放學問題.... 我會自己送完囡囡返學先返工, 工人姐姐接放 ...

好呀, 麻煩晒你呀.

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-5-17 05:28 發表

收到,我哋會努力,謝謝 !!

妳嘅問題我答過 N 次,pm 再傾,OK ??

Hurray, we made it

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-5-17 05:30 發表
歡迎咁多位大朋友、小朋友加入 SPN 嘅大家庭,恭喜哂 !!

我之前有d miles expiring, 咪換了 8月中的 air ticket 去個 sunshine and beach family trip, book 的時候已經要即時 confirm 扣錢.  因為係 free ticket 我估唔改得, or 要比 handling charge, 咁不如"止蝕"就算....

或者等埋呢個 saturday know more about the first week arrangement, 再睇吓點, 總之我哋的 priority 係有得同到囡囡返學就一定係 1st priority over going to trip...wahhahaaa...

原帖由 dadabb2009 於 11-5-16 18:05 發表
好似係n1開學先喎! 唔知可唔可以daddy mammy一齊陪呢?
oh, 你原本諗住去邊度玩呀, 改早d去得唔得呀?

Max 呀, sat 家長會, casual wear ok 嗎?
定smart casual 好d呢?

原帖由 dadabb2009 於 11-5-17 11:45 發表
Max 呀, sat 家長會, casual wear ok 嗎?
定smart casual 好d呢?

Smart casual 好d ~

謝謝!

原帖由 max1116 於 11-5-17 13:56 發表

Smart casual 好d ~

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-5-17 05:06 發表

重有好多大姐姐,所以將來我都一定會鼓勵 KaHei 返去幫幫手 !!

順道提一提大家,因為同囝囝囡囡一齊上堂嘅機會真係好難得,所以記得喺唔影響其他人嘅情況下,影多幾張相、拍多幾段短片(雖然學校都會影);我久不 ...

係呀 ! 真係要"搏命"影多d呀 ~ 呢個機會真係好難得架 !

講開又講,我真係想買返一部單鏡機

我都想買, 但係成日覺得好重, 而家個video cam都成日唔攞出街怕重, 有時覺得同小朋友出街攞好多嘢, 如果攞埋部單鏡機出街就好煩, 但又想影多d靚相喎.....

原帖由 max1116 於 11-5-17 16:43 發表

係呀 ! 真係要"搏命"影多d呀 ~ 呢個機會真係好難得架 !

講開又講,我真係想買返一部單鏡機

原帖由 dadabb2009 於 11-5-17 17:02 發表
我都想買, 但係成日覺得好重, 而家個video cam都成日唔攞出街怕重, 有時覺得同小朋友出街攞好多嘢, 如果攞埋部單鏡機出街就好煩, 但又想影多d靚相喎.....

...

你想買邊部呀 ? 交流吓啦 ~ (我的心水是 Nikon D7000)

我有一部呀, bb出世過了幾個月買的.  一歲前影了好多好多相, 不過講真, 真係有d大部同重, especially 依家佢哋大個咗走動多了, 返而有時怕重少了帶出街.
d相又真係靚好多同埋細緻d...不過我 apply SPN 個兩張相, family 個張就係用大機影, 囡囡個人照我咁啱係用傻瓜機 wor...wahhahaa...

原帖由 dadabb2009 於 11-5-17 17:02 發表

...

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 11-5-17 17:28 發表

你想買邊部呀 ? 交流吓啦 ~ (我的心水是 Nikon D7000)

若果是新手,Nikon D5100 先啱你哋,姨仔剛入了一部學相;D7000 屬中階至高階機。

我係攝影中坑老手,期待入貨嘅係D4(儲緊錢等機出),擁有N記鏡頭超過10支(總值超逾6位數字),歡迎 pm 我攝影問題,我會盡力解答活躍於此主題嘅 Daddy、Mami,謝謝 !!

oh, 可惜我部係 C記, 如果唔係, 有機會的話可以問你借鏡頭...我老公成日都話如果有一日, 阿囡有機會上台表演, 就一定會買支長鏡影佢....so mo liu

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-5-17 17:43 發表

若果是新手,Nikon D5100 先啱你哋,姨仔剛入了一部學相;D7000 屬中階至高階機。

我係攝影中坑老手,期待入貨嘅係D4(儲緊錢等機出),擁有N記鏡頭超過10支(總值超逾6位數字),歡迎 pm 我攝影問題,我會盡力解答活躍於此主題嘅 D ...

本人係新手,手持S8000,由當年的450D一直忍手到依家出600D,兩大公司的showroom都去過玩過試過。

請問老手,D5100跟套裝鏡頭夠用嗎?又或者有邊只天涯鏡可以推介一吓呢?

睇返D舊post, 八卦問吓点解唔見晒D人?? 你哋得唔得呀??

N1 >>
Max  ok
bbgrass   ok
dadabb2009   ok
janice_c    ok
treasurebaby   ok
hellohellomami  ok
legocar
giligooloo
gtr135
chachalai
amy:)