用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

原帖由 elmolly 於 10-7-21 18:46 發表

你返part-time好好多. 婆婆對腳其實唔係幾好, 但阿女話去邊就同佢去. 好似今日大小姐話要坐train, 婆婆就真係同佢坐train去沙田. 咁既天氣, 真係好唔放心, 一跣腳就真係唔知點... ...

嘩,o甘婆婆真係好錫霖霖呀,不過講真D老人家有時為咗D孫咩都會做,如果下次有落雨,可以叫姐姐一齊囉。

Emolly, I will keep on trying my little boy definitely even chance is minimal.

淇淇媽, you are great to have a part time job, it is perfect. I am a working mum & I am very treasure for the weekends to come. I always want to accompany the kids but it is hard to get a P/T job & even harder to have no $$.

Keep in touch!

原帖由 6321 於 10-7-22 12:57 發表
Emolly, I will keep on trying my little boy definitely even chance is minimal.

淇淇媽, you are great to have a part time job, it is perfect. I am a working mum & I am very treasure for the weekends  ...

yes, it's very hard to find a part time job. actually I can get one if I want to, but the pay is much less than a full time job. so prefect if my boss could let me work for 4 days a week then just pay me like 70-80% of my regular salary

day dreaming...

黑雨呀同學仔, 好彩唔係返返下學黑雨咋

原帖由 elmolly 於 10-7-22 18:54 發表

yes, it's very hard to find a part time job. actually I can get one if I want to, but the pay is much less than a full time job. so prefect if my boss could let me work for 4 days a week then just p ...

Renee媽媽&霖霖媽,

返part time工錢自然會少,所以好多o野都要o念清楚俾唔俾個女學o家,所以唔好以為parttime工o甘好呀,好似我o甘雖然唔o係公司但個電話要照聽o家。

原帖由 Smallpigbb 於 10-7-22 23:17 發表

Renee媽媽&霖霖媽,

返part time工錢自然會少,所以好多o野都要o念清楚俾唔俾個女學o家,所以唔好以為parttime工o甘好呀,好似我o甘雖然唔o係公司但個電話要照聽o家。 ...

我之前返過part time, 最後d野做唔切都係要做晒先走得, 同返全職差唔多, 係少左好多錢, 所以阿女差唔多兩歲時都係返返full time.

by the way, 好耐都無見過Michelle媽咪喎

原帖由 elmolly 於 10-7-23 00:35 發表

我之前返過part time, 最後d野做唔切都係要做晒先走得, 同返全職差唔多, 係少左好多錢, 所以阿女差唔多兩歲時都係返返full time.

by the way, 好耐都無見過Michelle媽咪喎 ...

exactly囉,我咪就係呢種囉 ,不過o甘我個老闆都好好人好就我,o甘我都係當互相遷就囉,最緊要我有時間接送個女返學同放學,所以我家下都遲咗D放工o家,但都無辦法啦。

Michelle媽,我估佢係去咗旅行wor,佢o甘難得至等到呢個暑假一定唔會o係HK啦,佢好似之前o係呢個post度講過去旅行。

尋日開始summer camp, 似乎都有分班架喎. 聽日有little chef, 希望阿女唔會搗亂檔

原帖由 elmolly 於 10-7-27 16:30 發表
尋日開始summer camp, 似乎都有分班架喎. 聽日有little chef, 希望阿女唔會搗亂檔

我知道話PN升K1係好多人報暑期班呀,但有幾多我就唔知道,我估如果大家係PN讀A班o既應該會遍o係同一班,喂,八卦下,霖霖有無話邊個老師教,因為淇淇下個星期一就會返學。你估真係整D勁o野食咩,我估應該係整三文治o個D,霖霖一定handle到,你放心。

如果唔係就要麻煩心悅媽答喇,因為心悅都應該係今個禮拜開始返學。

原帖由 Smallpigbb 於 10-7-28 07:48 發表

我知道話PN升K1係好多人報暑期班呀,但有幾多我就唔知道,我估如果大家係PN讀A班o既應該會遍o係同一班,喂,八卦下,霖霖有無話邊個老師教,因為淇淇下個星期一就會返學。你估真係整D勁o野食咩,我估應該係整三文治o個D,霖霖一定h ...

我放假前問過馮老師, 佢話驚佢地唔慣, 所以第一個星期係孫老師帶, 佢咁講我估未必全期都係同一個老師, 因為馮老師話都會有k1既老師. 應該都真係跟返自己班, 我個女張紙寫住N1A升K1, 同埋我個schedule同恐龍仔都唔同, 應該係唔同班. 要等淇淇返先可能報多d料比我地知

原帖由 elmolly 於 10-7-28 09:49 發表

我放假前問過馮老師, 佢話驚佢地唔慣, 所以第一個星期係孫老師帶, 佢咁講我估未必全期都係同一個老師, 因為馮老師話都會有k1既老師. 應該都真係跟返自己班, 我個女張紙寫住N1A升K1, 同埋我個schedule同恐龍仔都唔 ...

其實我都有問過趙老師,佢話多數都係K1o既老師教返,不過我就想知道係邊個咋嘛。唔該曬。

英文呢, elvin就話係Ms. Pearl.  但普通話就唔知嘞.

我再問下, 睇下佢講到d咩.

我呢兩日問佢, 馮老師呢? 佢都答, 馮老師去買野. 咁, 係咪即係唔見佢呢?

原帖由 Smallpigbb 於 10-7-28 10:25 發表

其實我都有問過趙老師,佢話多數都係K1o既老師教返,不過我就想知道係邊個咋嘛。唔該曬。

淇淇媽, 去边度學畫畫呀?

emolly, 你上次提過果間, 你會唔會試呀?

原帖由 Smallpigbb 於 10-7-21 17:33 發表

我記得啦,你上次last day返學接放學時同我講啦,o甘你咪算好彩仲有位俾佢返,都係o既,我個女星期二同四我唔洗返工都有幫佢報course,但星期一同三我就無報o野,但星期五我放工佢就要去學畫畫。 ...

原帖由 Ina 於 10-7-28 13:16 發表
英文呢, elvin就話係Ms. Pearl.  但普通話就唔知嘞.

我再問下, 睇下佢講到d咩.

我呢兩日問佢, 馮老師呢? 佢都答, 馮老師去買野. 咁, 係咪即係唔見佢呢?

...

老師去買野, 好好笑

上次約見家長, 馮老師都話佢要26號先返.

原帖由 Ina 於 10-7-28 13:35 發表
淇淇媽, 去边度學畫畫呀?

emolly, 你上次提過果間, 你會唔會試呀?

試咩? 畫畫?

我蒲頭啦!我要看番你地d留言先跟到嘛!
我係去左旅行,但近近地去左對面海三日!
但超正!各位如果去馬交,一定要去新葡京食“buffet grand" $238的价錢同係香港洲際(成五舊水)差唔多!但一定要預先幾日/星期訂定擡,係分兩轉!!!
6-8, 8-10。。。

之前,已經聼過好多人,好多書介紹,但真係食上癮!8月如果去唔成singapore就再去多次!

仲有,可以去hard rock hotel個童夢天地,好好玩室内兒童遊樂場,平日:$80 (一大一小),weekend : $100
類似係mega box間playhouse都有,$38-48, 但澳門個正好多,仲好可以玩 cosplay!!!

婆婆上個星期入厰,所以都唔得閑!

見家長時馮老師都話AA班會跟住上, 但話都有唔少改讀下午!

我同阿女都好想馮老師做番班主任,但聼你地講應該都唔會啦!唔知英文係邊個教?我聼阿女曾經提過另一個教英文,Ms. KIM ??話好惡喔!唔知會唔會教 K1A班呢!

仲有推介!都係係BK找到,唔使$1000, 包南灣 L hotel住一晚,自助早餐,兩人兩張ocean park入場卷!可以玩兩日!如果無annual pass的人真係好抵,夜晚可以去香港仔食海鮮!我book 左29號去,但黑雨已改17-18號!我知仲有幾日未full,如果大家有假,可以relax下!

霖霖媽:michelle好enjoy ballet jazz!完左summer course,應該都會報regular! 我報個間都幾好(好多分店個SXX), 有兩個miss...好多小朋友學,

原帖由 bobo1314 於 10-7-29 00:48 發表
見家長時馮老師都話AA班會跟住上, 但話都有唔少改讀下午!

我同阿女都好想馮老師做番班主任,但聼你地講應該都唔會啦!唔知英文係邊個教?我聼阿女曾經提過另一個教英文,Ms. KIM ??話好惡喔!唔知會唔會教 K1A班呢!

仲有推介!都 ...

welcome back!
婆婆無事嘛? 我地個婆婆今個星期都睇左3次醫生

起邊到搵到L'hotel個package? 你幾時去sinapore? 我去完返黎, 遲d update完個blog比你參考下, 好好玩呀.

Michelle鍾意上ballet jazz咪好囉, 除左游水, 淨係加左畫班比霖霖, SXX個位置有d難度, 無人同帶佢去...

關於個summer camp,心悅都只係講到小小咋。

通常放學後我都即刻問心悅好唔好玩,做咗啲咩,佢好多時都講誤番出黎。返到屋企見到啲工作紙問番佢,佢就講到啲。佢都有講見唔到馮老師,仲話佢放咗假無番學,唔知真定假呢?

Day 1 有孫老師同其他新老師,心悅唔知佢哋啲名。
Day 2 非洲鼓是非洲黑人哥哥教,佢番到屋企就講自己是黑色非洲人。英文 Puppet Show 唔知邊個老師,唔係 Ms Deanie/Ms Camile。佢有提過一個鍾老師。
Day 3 是Ms Kim 教做廚師(Yogurt Snowy Mountain - 用生果&yogurt做waffle),有試食啲材料。普通話科學小博士玩水壓測試,唔知邊個老師教,唔係趙老師。好懷疑佢聽得明幾多普通話既科學知識。不過呢日幾好玩!

原帖由 Smallpigbb 於 10-7-28 07:48 發表

我知道話PN升K1係好多人報暑期班呀,但有幾多我就唔知道,我估如果大家係PN讀A班o既應該會遍o係同一班,喂,八卦下,霖霖有無話邊個老師教,因為淇淇下個星期一就會返學。你估真係整D勁o野食咩,我估應該係整三文治o個D,霖霖一定h ...

原帖由 ChanCSCathy 於 10-7-29 11:02 發表
關於個summer camp,心悅都只係講到小小咋。

通常放學後我都即刻問心悅好唔好玩,做咗啲咩,佢好多時都講誤番出黎。返到屋企見到啲工作紙問番佢,佢就講到啲。佢都有講見唔到馮老師,仲話佢放咗假無番學,唔知真定假呢?

Day 1  ...

心悅都好叻喎

馮老師放假, 要26號先返, 不過佢好似唔會教summer camp, 可能係8月教新生果個適應既camp?

Day 3 是Ms Kim 教做廚師(Yogurt Snowy Mountain - 用生果&yogurt做waffle),有試食啲材料。普通話科學小博士玩水壓測試,唔知邊個老師教,唔係趙老師。-> 我個女話係戴老師, 唔知係咪真, 不過就sure佢聽唔明PTH, 我同佢講PTH佢以為我講英文, 用英文答我
‹ 上一主題|下一主題