用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 2
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站--Part 2 [複製鏈接]

Re: 優才書院家長分享站--Part 2

簽名被屏蔽

我以為來緊呢個星期放假添, 原來下星期至真.  呢個星期無功課, 又有三日假, 搞到個仔懶晒添.  

小公主有無假期都係咁懶散.    

剛執完書包,帶返曬d書同作業返去,個書包好重呀.

軍魁星 寫道:

我以為來緊呢個星期放假添, 原來下星期至真.  呢個星期無功課, 又有三日假, 搞到個仔懶晒添.  

由 吉祥三寳 於 2006-10-29 23:17:23

hi, 各位家長,

小朋友test完, 個個都掛住出街輕鬆一吓, 所以無人入嚟傾吓.你哋去咗邊到玩呢?

我見到親子旅行的通告寫明'小一至小三親子旅行', 似乎唔係同埋其他高年級一齊去. 如果有家長有兩個小朋友分別就讀小四及小一, 咁咪唔可以一齊去囉?

吉祥三寶

吉祥三寶:

你講我呀!

我地兩個會去細仔(M1A)既親子旅行。大仔(4D)就要靠自已啦!最多食少一餐。 返屋企至食返。

cktl

該用戶已被刪除

吉祥三寶:

我搭訕先。

聽講G4-G6今年會去BBQ,但家長唔可以陪同。可能學校覺得佢地已經大個仔同大個女,所以要佢地試下獨立。

唔洗擔心,佢地應該識得自己照顧自己嫁喇!

簽名被屏蔽

小公主無講邊日喎,不過呢d無得train,唯有隨緣啦.

hui1206 寫道:
    仔仔話M1A明天體育堂好似要做(體能評估)   

簽名被屏蔽
該用戶已被刪除

呢幾日我女女好忙,又要返爺爺麻麻到玩,又要同公公婆婆食飯,又去石澳同幼稚園時的朋友仔BBQ.........結果玩到個心野晒,好驚佢聽日返學又吾記得要守規矩!

lusita :roll:

平時如果我湊小公主上校車,我都會幫佢拎書包,直接遞比校車姨姨.

今朝小公主個書包好重,我話我幫佢拎,佢話校車姨姨要佢地自己'口羊',都好丫,自己的事自己做.

但係上車要攬兩級大梯級先上到車,個校車姨姨只係坐係第一排的座位,沒有任何動作,小公主腳仔軟(可能今日個書包太重,佢向後失重心)但係個校車姨姨由頭到尾都只係坐係佢自己的座位上,之後小公主自己去座位除低書包自己坐.我覺得校車姨姨好似可有可無咁.

我贊成有d野唔好幫d小朋友做,可以放手的應該比個小朋友自己去做,但係眼見個小朋友就黎跌低都都唔幫一下手免佢受傷就好似唔係咁好.定係佢完全見唔到佢失去重心呢? :cry:

各位優才家長:

10月19日蘇緋雲博士的講座錄音現可在學校網站下載
click here

特別鳴謝當晚負責錄音的軍魁星和把檔案上載的黎主任。

For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

印第安公主:

希望小公主無嚇親啦!

校車姨姨雖無義務幫小朋友拎書包,但有責任協助小朋友(尤其是年紀較小的)安全地上車,到站時唔應該只係坐在自己的座位上。

我覺得你可以同校車公司反映一下。

印第安公主 寫道:
平時如果我湊小公主上校車,我都會幫佢拎書包,直接遞比校車姨姨.

今朝小公主個書包好重,我話我幫佢拎,佢話校車姨姨要佢地自己'口羊',都好丫,自己的事自己做.

但係上車要攬兩級大梯級先上到車,個校車姨姨只係坐係第一排的座位,沒有任何動作,小公主腳仔軟(可能今日個書包太重,佢向後失重心)但係個校車姨姨由頭到尾都只係坐係佢自己的座位上,之後小公主自己去座位除低書包自己坐.我覺得校車姨姨好似可有可無咁.

我贊成有d野唔好幫d小朋友做,可以放手的應該比個小朋友自己去做,但係眼見個小朋友就黎跌低都都唔幫一下手免佢受傷就好似唔係咁好.定係佢完全見唔到佢失去重心呢? :cry:
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

quote]cktl,

你大仔無詐型咩? 咁都唔方便, 咁你大仔去邊度旅行呢?又
唔知以往的安排是否一樣?

如果我個女第日入到優才, 咁我

gitmee,

嚇親個個係我,唔係小公主,不過原來佢今朝上車時有擦損左上五吋下五吋.同佢沖涼時就瓜瓜叫.     

優才係咪一向都吾會派返d試卷俾家長睇?藍藍今日淨係抄左d分數係張黃色memo紙上俾我睇,佢話試卷無得拿回家!
lusita :roll:

醒目開學勳章

Lusita 寫道:
優才係咪一向都吾會派返d試卷俾家長睇?藍藍今日淨係抄左d分數係張黃色memo紙上俾我睇,佢話試卷無得拿回家!

月尾見家長嘅時候會連同成績表一齊派, 不過只限於測驗, 考試係唔會派卷俾家長睇。

Lusita 寫道:

我個仔靜係話派左俾佢睇, 問佢幾多分, 佢話唔記得wor.

印第安公主 寫道:
gitmee,

嚇親個個係我,唔係小公主,不過原來佢今朝上車時有擦損左上五吋下五吋.同佢沖涼時就瓜瓜叫.     

如果有受傷, 應該話俾學校知道.
‹ 上一主題|下一主題