用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
樓主: Venus
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

ElsaPoon, 我個女仲未派手冊喎? 買冬季校服d資料都係尋日派, 今日就要交回, 都好急下喎!

tungwai, 我都覺得個書包好重, 不過學校規定要帶晒咁多本書都無辦法, 唯有當係對個女既一種訓練啦!

傻媽媽
哈哈, 背肌訓練, 練得一身好肌肉 ( 講笑 )

tungwai, 係呀, 遲d仲可以參加小小健美小姐選舉添呀!    

tungwai & ElsaPoon,

今日問朱老師,她們會開會並出通告安排帶書事宜,所 以不用全部帶曬禁重。

chloetam,

我也覺得重, 何況小孩子呢!

我個仔今日病左, 冇返學, 感冒初起, 昨晚成晚好'樓計', 我都冇覺好訓, 今早公司仲要去開會, 好眼訓.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

chloetam, 唔使帶晒d書, 真係好消息!

venus, 最近早晚天氣較涼, 小朋友真係好易中招.... 祝你個仔快d好番.

chloetam
係就好啦, 唔洗佢地拿咁重個書包返學

Venus,

我仔仔也有少許感冒, 昨日當返學時也有少許發燒, 但今天已沒有燒, 只有鼻水. 亦希望你兒子早些病好.

Venus

我個女由星期五開始哭啦. 又係話唔返學, 激死我啦, 黎先生打給我話佢一入課室就話唔食餅乾(茶點), 到現在都唔肯食,唔知是否飛滋影響. 黎先生話要慢慢來,不要強逼.

上次無回覆你, 因上不到網, 我住荃灣.   

囡囡mami

我個仔今日都返唔到, 未好得晒, 又'樓計' 所以比多一日時間佢休息, 這兩天教了什麼, 等我幫佢溫習, 冇返兩日學, 有冇派到D咩, 話我知, 唔該晒.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Hi 傻媽媽:
我個女同你個女同班,我已交了一本圖書返學校,今日派

ILOVEHONGKONG, 好高興識到同班的家長.

我仲返緊工, 所以未知學校派左乜野?

你個女好叻識得講俾你聽, 我個女淨係話老師講過一個故事, 係烏龜賽跑(仲要係從個女所講既野, 我去估個名), 問佢有無教書, 佢話無喎, 都唔知真定假!

我個女尋日都係畫圓圈, 所以我諗全班都係畫圓圈喇!

得閒上黎呢個topic再傾計呀!  

傻媽媽, IloveHongkong,

我個仔只說唱歌, 沒有教書, 所以我都不知道真與假, 也不知道怎樣與他溫書.

ElsaPoon,傻媽媽, IloveHongkong,

你地都好呀, 我個仔話冇

Hi ivylouie,

Regarding the long socks, I checked with Kam Lun and they told me that boys actually do not need to buy long socks cos they wear trousers.  

傻媽媽 & ILOVEHONGKONG,
我個仔話老師教佢地畫汽球,o個d圓圈就係汽球o拉。

Calvin仔媽媽 寫道:
傻媽媽 & ILOVEHONGKONG,
我個仔話老師教佢地畫汽球,o個d圓圈就係汽球o拉。

Hi Calvin仔媽媽&傻媽媽
我個女話今日在校唱卡拉ok,(唱早安、午安),佢話得一枝咪,唱得叻就可以拿咪唱,佢話先生會攬住拿咪

我昨晚問個女在學校有冇晝晝, 她說晝佐個煲同麻 d 波, 我覺得奇, 點會晝個煲嫁, 但再問多 2 次, 佢都係咁話, 佢重唱佐一手同上學有關的歌比我聽, 咁之前亦有講過話朱老師同佢地玩僕 ' 利利 ', 呢幾日個女返學都好順灘, 咁我 '林' 佢在學校應該都幾開心, 其實我好想打去學校問下, 但我又驚老師會唔會覺得我煩呢, 因上星期三我都打過一次去問, 但我又真係好想知個女呢幾日在學校的情況

昨日黎老師打比我了解我仔仔的病情, 我話今日可以返學, 跟住我就問佢有冇教左d咩
‹ 上一主題|下一主題