用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進
樓主: 芝娃娃
go

開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進 [複製鏈接]

Re: 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進

Dear all,

我無日日同Dominic溫書呀!  I will only do it when I remember.  Sometimes once a week.  I will try to work hard this year.  

我k1無日日溫書, 都是記起才溫.

今年會溫習密一點, 我將手冊上的日子和week幾, 填在家中的幾本書上, 跟進返每週學既野(問返彥彤書本上的東西, 真的是學過, 成篇英文唸了出來); 其餘認字/會話(家中無書)只可溫手冊上所有的.

ChunYinMa,

Vincent has also told me 浚彥's surname last Friday.

:  :

露比 ,

Sorry I did not know you invited 裕穎 to 馬鞍山公園 yesterday. I just logged into BB Kingdom today and saw your message.

Next time, I will join. The weather now is quite nice for outdoor activity.    

VincentKenneth

我都問了浚彥, 佢話vincent 係同佢一組, 佢地都有一齊玩, 重問我點解織vincent.

我都係k1時無同佢溫書.

依家就星期尾攞佢本手冊出來抄下下星期要教的字,各樣大約同佢預習一下, 又溫下該星期教咗個啲咁. 希望今年我唔好咁懶可以同佢溫勤啲.

yy媽咪

唔該哂! 想請問下你或ACWL"老師要學生拿住自己的file" 這個file是指家長自己幫小朋友做的profile 還是老師做的呢?
我聽講有一些名校在收這些profile時限定家長只可交上5張証書(重要包括幼稚園的成績表). 咁宣小面試時有無咁呢?
芝娃娃 寫道:
ChunYinMa,

我代ACWL執筆 ~

首先小朋友入課室排隊, 老師要學生拿住自己的file.

第一關~有native老師問學生少許問題(如what's yr name?)

第二關~到老師的檯, 考學生(不同處/應變/算術/串字)不等.

第三關~見校長, 傾計. 走時講多謝/再見(因可能有糖).

ACWL 想同上2B家長講, 李老師請假, 由鄭老師代課一星期.

ChunYinMa,

Vincent told me ChunYin is a good boy and they play together. He also told me that yesterday at class a classmate has pushed Chun Yin and his snacks all dropped on floor. Vincent told me he has helped to clean up the mess  (I am not too sure if what he said - I mean helping to clean up the mess was true ???) Maybe you can ask ChunYin..   

VincentKenneth

係呀! 浚彥昨日已經講了比我知有個同學仔(我唔記得個名)倒哂佢的食物, 重話老師叫佢今日請番浚彥食嘢! 等我今日問下浚彥vincent有無幫手clean up 先.

今日大家有無帶玩具車回學校呀! 浚彥話老師叫今日帶玩具車.

Hi ChunYinMa,

是家長自己幫小朋友做的profile.
我囡囡的profile多過五頁紙,包括有幼稚園的成績表和獎狀.
當時宣幼老師沒有限定我地交幾多頁紙喎.....不過我都聽聞有很多學校校長唔贊成交咁多頁紙,因為校長唔會睇得咁多,最緊要精簡.

YY媽咪

Hi, 94075702:

聽講K3上學期都不能放鬆, 因宣小12月面試, 1月才公布結果, 會綜合K3上成績。但也有例外, 試過成績前五名不收, 而成績不佳因英文出眾收了。

Hi Dominicleung,

Is Dominic also in  group 3 same as Vincnet ?

ChunYinMa,

Yeah, Vincent told me did not forget to bring a toy to school today. I brought him the MTR train.

版主

ChunYinMa
恩彤今朝都話帶玩具(不過唔係話玩具車),佢想帶眼鏡,後來又話狗仔,因為呢兩樣係新買,我以為佢自己想玩,所以...

VincentKenneth,
I will ask Dominic again tonight.

Hi BK K2 mami,
If you haven't check PM, please check it and give me a reply by tomorrow.

原原, YY媽咪, ACWL,

多謝哂你們提供的寳貴資料! 我仲以為考到60名以內便宣小會收! 原來仲有其他因素影响!

Hi all Mum,

我今日冇帶玩具,天軍提都冇提! 我頭先問佢係咪要帶玩具,佢先話係呀!真激死人!

Dominicleung,

天軍都話有同Dominic玩呀!

版主

恩彤都係今日先帶

b班仲未叫帶玩具喎.我問賢賢佢又話老師冇叫....

呢度好似冇b班家長喎      

Hi 94075702,

My case is even worse.  Dominic did not  mention this to me.  But when I asked him, he said yes when he found out I showed him the Thomas train.  I am not quite sure whether he has to bring toy to school today up-to-present.

我的囝囝今年係B班,佢都玩得很開心,今日佢話何老師同佢地玩大挑戰,好似話拿到保齡就有得玩,但問佢挑戰什麼又不說,煩請問賢賢是什麼?我囝囝叫陳穎楷是由A班轉來,(第3組)
CPY 寫道:
b班仲未叫帶玩具喎.我問賢賢佢又話老師冇叫....

呢度好似冇b班家長喎      
‹ 上一主題|下一主題