用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區
樓主: sanlocama
go

油麻地天主教小學家長交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學家長交流區

fyhui,

新油天都是著黑鞋. 2間油天其實是2間學校, 獨立運作, 好多都不一樣的.

星期六收到信, 26/8為新生日, 阿女讀1B, 請問A,B,C,D...班有無分別(如成績).....THANKS

sanlocama 寫道:
各位新舊油天歡迎你們   ~ 以下是各位的名單:
舊油天
sanlocama ----  仔   -- P.1A
katiema -------  仔   -- P.1A
葆媽 -----------   女   -- P.1B
deen ----------  姪仔 -- P.1D
rowena0219 --  女    -- P.1C

必必 ------------  女   --  P.4
deen ----------- 姪仔 --  P.4   

新油天
fyhui ------------ 女   --  P.1B
anthonymom --  仔   --  P.1
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

貢獻勳章

你們好, 我姪仔在 新油天, 暑假後升小五了 !!

舊油天

新油天
fyhui ------------ 女   --  P.1B
KaHeiBaBa ------姪仔 -- P.5C
[img]http://forum.baby-kingdom.

kaheibaba
welcome
咁你可以解答我們的問題媽咪嗎?  
舊油天

新油天
KaHeiBaBa ------姪仔 -- P.5C
[/quote]
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

舊油天P.1班主任:
P.1A高老師
P.1B譚老師
P.1C嚴老師
P.1D陳老師
P.1E劉老師(新老師)

姪仔告訴我一年級的班主任

deen,

你姪仔點知嫁, 好緊張呀!!...可否問下佢以上各位老師惡/嚴嗎? 我仔P.1A 唔知高老師是男是女, 友善嗎?
謝謝   

高老師是女,教中文的,都幾好架!

佢昨天回學校見到的,又話咩內聯網,我都唔係好知佢講咩,你都知細路仔講野,有時真係唔係好明。哈!
佢只係不停同個細佬講”我知你班主任係邊個啦!佢都教過我啦!”

我聽佢地媽咪講話學校有男先生,不過全部都係教高年班的,低年班全部女老師。

我d朋友話小朋友見到男先生會驚,可能因為咁,所以咁安排,不過我唔知係唔係真喎!

deen,

你個姪仔會升4年級那一班?

另外譚老師十分好, 我個女小一都是她做班主任.

4D喎!

deen, 必必,

請問1C嚴老師係唔係女先生, 惡嗎? 俾定個心理準備我隻豬女好d, 等佢無咁驚, thanks

Rowena0219,

阿女話見過嚴老師好惡罵學生, 不過佢未俾佢教過, 所以唔知上堂時惡唔惡.

deen, D班唔係精英班, 你個姪仔入唔到精英班, 佢會唔會唔開心?

我唔係好清楚嚴老師喎!
其實,我都係得閒做下小朋友的聽眾咋!
姪仔成績其實一向都ok,不過三年級上學期考得麻麻,屋企搬屋,轉左個環境,對佢真係有d影響,下學期都追返d啦!但都係追唔到,好似名次剛好在三班名次之後,咪入唔到精英班囉!
不過,佢屋企人無比壓力佢,佢爸爸仲同佢講,阿爸都唔係讀精英班,都可以派到好學校,無論在邊一班只要勤力就ok,佢舊年d老師又同佢講話勤力d追到五年班都可以入返精英班喎!
佢都有同我傾,唔開心我又唔係好覺喎!佢只係話佢會勤力d,要叻過精英班的同學仔。我個人是覺得細佬仔讀書真係唔好咁大壓力好。我除了欣賞佢的鬥心,都叫佢唔好咁緊張。
你女女係邊班呀?

Dear Rowena0219

放心吧!
嚴老師佢好好人架,一d都唔惡,佢好有愛心去教d小朋友既。
叫你個女唔洗太緊張。

:  :  :  :  :  :  :  :  :  :

deen:

姪仔無唔開心就好了, 因為好多時有比較, 小朋友就會有壓力.  我個女下學期除了數學, 就科科都有進步, 不過一科數就拉低了總成績, 考中上啦.....入了C班.

必必:
你好,又有問題好心急想問下你,星期六上午,你知不知有沒有課外活動給小一的,因想同小朋友去學其他活動,2/9便要上堂,怕到時會碰時間?唔該晒   

sanlocama,

星期六早上, 好似有中樂 - 二胡, 西樂 - 小提琴, 西方/東方舞等, 唔係好清楚, 因為都有好多活動, 今年唔知有無改, 新生家長會會有介紹, 你問完時間才決定報唔報啦!  

必必,
唔該哂! 仲有2days好緊張呀!要安排好多嘢,又就黎每朝早起1.5小時,好慘呀!
好似自己要返學咁,默書,考試,做功課,真的坐監一樣!   

sanlocama,

開學要幾點出門口? 是不是搭校車? 我都時常同我朋友講, 我現在是小三程度, 因為阿女學什麼, 我就要同佢一齊溫, 佢升級, 我就一齊升......油天好好了, 平時分唔計, 如果唔係, 大家就仲慘.
‹ 上一主題|下一主題