用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進
樓主: dna
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進 [複製鏈接]

Re: 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進

可能lee兩星期係適應期,所以冇手冊比家長.我估由下星期開始會派手冊比我地. 我都係聽到orientation day老師話逢星期五都有手冊同english story book比家長,等家長知道小朋友學左d嘜,story book係等家長同小朋友多d親子時間.
綽盈媽咪 ;-)

醒目開學勳章

To K2 and K3 mothers,

May I know when K1 students need to do homework?
Is there a lot of homework everyday?

Fatty,

記得去年九月底, 囝囝就開始有家課, 開始時只是一些連線練習, 漸漸地引入英文大階 A-Z, 數字 1-10, 中文: 日, 月, 口, 天.......等等.  每天有一樣功課, 如有假期就會有二樣, 最初我都很驚訝為何這麼早便要用筆, 但經過一段時間後, 我發覺是有利而無害, 囝囝現在的用筆手勢很正確及開始對寫字發生興趣.

致於手冊方面, K1的學生每個星期五老師會把手冊放在學生的書包裏, 家長可看到自己的小朋友在這個星期裏的學習進度, 如有什麼留言給老師, 可寫在 "給老師一欄" 內, 老師會很快回覆家長.

K1開始, 每星期要做讀書報告, 要家長讀給小朋友聽, 然後把自己最愛的三樣東西畫在報告上, 這可培養小朋友的閱讀興趣.

我都有d覺得奇怪,今年仲未派手册,以往應該派咗,會唔會唔夠stock呢???????   
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Janice's ma 說得很對.  d老師真係幾辛苦, 好似我個女那班, 個個咁細, 非常不受控, 唔聲沙都好彩.

Sandy, 我個女仍未夠力執筆, 好擔心!  

請問有冇家長用過'兒童英漢圖解辭典'(學校派的訂購表格)???唔知好唔好,對小朋友有冇幫助呢???

AuntieCat
早幾個月前我自己買左幾本幼兒連線同寫ABC練習比囡囡寫.最初都係冇嘜力,而家好好多.所以唔好太擔心. 慢慢會好d.
上次老師話唔想小朋友寫壞手勢,提議家長買粗三角形鉛筆比小朋友學寫字.我聽到之後,9秒9走左去買.

綽盈媽咪 ;-)

綽盈媽咪,

早已買了三角形鉛筆, 但唔知夠唔夠粗!?  支筆似普通筆size, 只是三角形吧.

Auntiecat
我都有買三角形鉛筆俾我個仔用。不過我只係普通文具店問售貨員有冇三角形鉛筆,佢就俾左一包我,裏面有兩支鉛筆,售價$13/包。我問佢有冇第二種,佢就話得呢款。但係我同事話有其他牌子,一包12枝,大約十元。
我睇番我隻鉛筆係STAEDTLER,寫明learner's pencil,比普通鉛筆粗好多,我見我個仔用佢都用得幾好,唔知係咪咁,所以貴咁多。
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

Little_Sandy,

Thank you for your information!
I wonder how I can let my son to do homework as he always think he is still a baby!   

醒目開學勳章

Sandy&Janice,

Should I need to buy 顏色筆 for my son (he is K1)? Any good brand that you can suggest?

Sandy&Janice 寫道:
各位K.1同學仔媽咪,

K.1既功課係用顏色筆唔係用鉛筆架!

Janice's ma
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

Janice's ma,

Thank you.Where I can find this Hello Kitty24色顏色筆?
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

醒目開學勳章

Janice's ma,

Thank you very much!

Thanks Cathyneo,  I'll go to search for STAEDTLER pencils.  Those pencils that I bought are Hello Kitty, each cost $2.50

Janice's ma, thanks for the information.  It sounds good that kids use colour pencils for homeworks.  I think this can increase their interest on writing.    

Auntie Cat,

不用擔心, 小朋友的適應能力最強, 給她一點時間, 在旁邊多點鼓勵, 囡囡一定可以執筆成功, 但最初時不要要求太高, 她只要完成功課, 妳都要加以讚賞一返, 她才有動力繼續寫下去.

今個學期開始, 囝囝要白手寫字啦, 最初都有點擔心, 但到要寫時, 他一下子便能應付了.
‹ 上一主題|下一主題