用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95網既家長入黎報下料吖~
樓主: elaineho73
go

95網既家長入黎報下料吖~ [複製鏈接]

Re: 95網既家長入黎報下料

岩岩打左去宣基到問,原來今年得1個後備生位(冇註冊個d)咋     
冇我仔份!

杰杰媽媽 寫道:
岩岩打左去宣基到問,原來今年得1個後備生位(冇註冊個d)咋     
冇我仔份!

http://life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=competition/competition3.htm
宣基2.88人競爭一個位,真係好講運氣
不過聽說今年將軍澳直資學校多了
對大抽獎時能抽到機會大左
祝妳好運

杰杰媽媽:

您都唔好太唔開心,只好寄望明年統一派位啦!您是否仍會選宣基為第一志願呢?

Augustina 寫道:
由於發現兒子串英文生字時很難掌握,往往只靠死記,未知報讀phonics是否對串字有幫助呢?寶琳站附近是否有好教室呢?

一定有幫助的..
應該寶琳站附近會有,好唔好我就唔知..

Augustina:

yes!我會從一而忠既.   

杰杰媽媽:

您都唔好太唔開心,只好寄望明年統一派位啦!您是否仍會選宣基為第一志願呢?

由於發現兒子串英文生字時很難掌握,往往只靠死記,未知報讀phonics是否對串字有幫助呢?寶琳站附近是否有好教室呢?

of coz 上 phonics對串字係好有幫助ge(我個人認為),起碼好似你所講而家你個仔串字係靠死記,有時邊記得哂咁多字吖....至於你如果學左phonics,你只要熟左,一聽個字你大慨都知道係點串(尤其係簡單果d,不過要排除有d唔係正常發出黎ge音,果d就要靠死記,不過數量唔多)

Augustina,

公文英唔得咩?

Huisys 寫道:
of coz 上 phonics對串字係好有幫助ge(我個人認為),起碼好似你所講而家你個仔串字係靠死記,有時邊記得哂咁多字吖....至於你如果學左phonics,你只要熟左,一聽個字你大慨都知道係點串(尤其係簡單果d,不過要排除有d唔係正常發出黎ge音,果d就要靠死記,不過數量唔多)

坑口有冇得讀?
價錢大概幾多?

elaineho73 寫道:
Augustina,

公文英唔得咩?

以我自己ge經驗,kumon英d materials係唔錯,但佢唔emphasis phonics,只係輕輕帶過(好似當你係識ge),我覺得你自己學左phonics先學埋kumon英好過~~~

因為我個仔ge phonics係喺佢kinder度學,冇報出面果d,所以答唔到你坑口有冇好介紹,sorry~~

呀,hello quenten,

你個名好似我個仔學校個小朋友個名(不過今年好似轉左校)~~唔知有冇關連呢

Huisys 寫道:

你個名好似我個仔學校個小朋友個名(不過今年好似轉左校)~~唔知有冇關連呢

我個仔的名真係只相差一個字母,但佢冇轉校
請問妳個仔讀那間幼稚園???

其實我都想幫個大囡報phonics~
但係唔知係邊處學好~

冇人既?

quenten 寫道:
[quote]
Huisys 寫道:

我個仔讀Greenville(metro city)~~

我個仔的名真係只相差一個字母,但佢冇轉校
請問妳個仔讀那間幼稚園???[/quote]

Re: 95網既家長入黎報下料吖~

elaineho73,

Hanghau  have a centre (studyfun) making of promotion for learning phonics HK$50/lesson
against Dec, 05, you can try it.

Terryma

elaineho73 寫道:
其實我都想幫個大囡報phonics~
但係唔知係邊處學好~

你個囡果間kinder冇得學定你唔想報學校果d呀???

Re: 95網既家長入黎報下料吖~

係坑口邊度?
Terry280905 寫道:
elaineho73,

Hanghau  have a centre (studyfun) making of promotion for learning phonics HK$50/lesson
against Dec, 05, you can try it.

Terryma

Huisys

我姪女都係讀呢間,跟妳囡囡應該係同學仔...
‹ 上一主題|下一主題