用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 06/07升中準備
樓主: GBA
go

06/07升中準備 [複製鏈接]

Re: 06/07升中準備

rclamlam 寫道:
我朋友係蘋果集團個邊做野, 佢幫我買左不過未拎, 唔知有無用.

昨日在此見到有關發表,急call我老公去買。

睇後覺得作用不大,主要篇幅的內容在教統局網頁上均可查到,如:"中學學位分配辦法"、"填表須知"、"學校分區"、"升中派位問答"、"三三四學制"、"特選中學介紹"(資料在網上的中學概覽裏均可查到)、"全港中學概覽"(資料極簡單,僅為一般學校資料),只有"校園專訪"、及"揀校家長必讀"為自行編寫,但內容好少,且廣為人知。

"校園專訪"包括七間中學:荃官、ICQM、優才中學部、風采中學、港島民生書院、基督教宣道會宣基中學、PLK何蔭棠中學。"揀校家長必讀"則採訪了幾位相關名人:趙榮德副校、馬太學校校長等。

相比之下,上年明報出版的個本就多好多資料,實用好多,好多中學的公開考試成績、中一收生情況等資料都有提供,蘋果呢本的中學資料除咗人人都可在網上查到既內容外,其餘均欠逢。

一句講哂:唔值得買!等明報個本吧!

靜靜媽 寫道:
[quote]
我朋友係蘋果集團個邊做野, 佢幫我買左不過未拎, 唔知有無用.

昨日在此見到有關發表,急call我老公去買。

睇後覺得作用不大,主要篇幅的內容在教統局網頁上均可查到,如:"中學學位分配辦法"、"填表須知"、"學校分區"、"升中派位問答"、"三三四學制"、"特選中學介紹"(資料在網上的中學概覽裏均可查到)、"全港中學概覽"(資料極簡單,僅為一般學校資料),只有"校園專訪"、及"揀校家長必讀"為自行編寫,但內容好少,且廣為人知。

"校園專訪"包括七間中學:荃官、ICQM、優才中學部、風采中學、港島民生書院、基督教宣道會宣基中學、PLK何蔭棠中學。"揀校家長必讀"則採訪了幾位相關名人:趙榮德副校、馬太學校校長等。

相比之下,上年明報出版的個本就多好多資料,實用好多,好多中學的公開考試成績、中一收生情況等資料都有提供,蘋果呢本的中學資料除咗人人都可在網上查到既內容外,其餘均欠逢。

一句講哂:唔值得買!等明報個本吧![/quote好多謝你,咁我唔買喎,哈哈......

[size=large]咁我唔買喎,好多謝你靜媽媽。

靜靜媽,

你講得太遲囉, 我已經尋日買左啦, 今日我先拎到本書, 看左少少都覺無咩作用, 但係有部份野我之前都無留意既, 呢本都有講下, 但係要用$80買就真係唔值.

rclamlam,

麻煩你可唔可以Scan或者影印專訪「優才」中學部果編文章比我?因為我呀仔響度讀緊,(唔知影唔影到佢?),如果可以fax比我都得?     

dabbycheung,

你係想看下見到你阿仔呀? 定係想知入面既內容呀? 如果你想看下見唔見到阿仔, 我諗你會失望囉, 因為只有學校相一張, 其他全部係內文, 我scan比你無問題, 你要比個e-mail我先.

dabbycheung 寫道:
rclamlam,

麻煩你可唔可以Scan或者影印專訪「優才」中學部果編文章比我?因為我呀仔響度讀緊,(唔知影唔影到佢?),如果可以fax比我都得?     

rclamlam,

無呀仔都唔緊要喇!我都想睇下,唔該晒!!

Email Address : [email protected]

靜靜媽,

你講得太遲囉, 我已經尋日買左啦, 今日我先拎到本書, 看左少少都覺無咩作用, 但係有部份野我之前都無留意既, 呢本都有講下, 但係要用$80買就真係唔值.

我都係禽晚先攞到,當晚睇咗一半,今日再睇埋,跟住就上來匯報俾大家知,好可惜已遲咗啲,你同我一樣咁心急既?ngkan就可以慳返啲啦!

Dear ngkan,

Could you also email the informations to me. Thanks.

My email address: [email protected]

LaiLaiMa

[size=medium]你們的小朋友重有冇做中文每日一篇,我個仔都不雖要看內文巳經可以答對晒 D 問題,雖要時間是一分鐘真係吹佢唔脹!

Me too, 一分鐘都唔駛就話做完, 都唔知佢有冇睇篇文章.   

GBA 寫道:
Me too, 一分鐘都唔駛就話做完, 都唔知佢有冇睇篇文章.   
[size=medium]100%沒有看內文,我個仔也一樣但每次又比佢次過做對晒,吹佢唔脹。

ngkan,

點解可以咁快既, 唔駛看都知個答案? 你有無問佢呀?

elsa,

點樣有竅門呀? 你問下你阿仔話我知.

elsa,

我諗我女唔識咁做, 一向都蠢到死.

dabbycheung 寫道:
rclamlam,

無呀仔都唔緊要喇!我都想睇下,唔該晒!!

Email Address : [email protected]

Sorry!點解我仲未收到既?

dabbycheung,

唔好意思呀! 因為呢幾日唔得閒同唔舒服, 所以無scan到比你, 今晚返到屋企整左send比你啦.
‹ 上一主題|下一主題