用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

medicine 發表於 23-10-11 14:05
係,係,係!
你又點知人地就唔知行情?

大行HR交換哂風, 起薪點基本一樣, 我地跟到起薪點, 之後就唔得啦

如果你公司請新人無難度,可否分享下 (薪金除外)

poonseelai 發表於 23-10-11 14:00

算把呢, 會計這行大行起薪都未夠兩萬, 你們唔明白就算 ...
其实second tier firms (BDO, RSM, GT?)在聘请人上应该颇困难。最bright的去了Big 4.
取得经验,拿到牌的,又会转去Big 4或industry.

poonseelai    發表於 23-10-11 14:12

算把呢, 會計這行大行起薪都未夠兩萬, 你們唔明白就算 ...

做開HR相關工作o既同你講唔係o羅
依家3大Fresh Grade就算唔係會計普遍已經唔係尼個數
低學歷中途出家考完會計牌亦都冇可能係尼個數
除非你講緊o既會計並非我所認知的會計

poonseelai 發表於 23-10-11 14:11
大行HR交換哂風, 起薪點基本一樣, 我地跟到起薪點, 之後就唔得啦

如果你公司請新人無難度,可否分享下 ( ...
我认识一些小型会计师楼,直程请IVE毕业生,自己慢慢train, 乖乖的,不好高鹜远,比较stable.

一開始好地地,又來了,又開火。

TAIOU4 發表於 23-10-11 14:16
依家3大Fresh Grade就算唔係會計普遍已經唔係尼個數
低學歷中途出家考完 ...

我講会計師樓, big 4,今年fresh grad $19,000

poonseelai 發表於 23-10-11 14:19
我講会計師樓, big 4

咁Big4有bonus好快升你有冇先?

Big 4 第一年 Staff Accountant的人工是很低的,只是以后如果升至Senior, Manager等等,就可以三级跳。

猴子爸 發表於 23-10-11 14:22
Big 4 第一年 Staff Accountant的人工是很低的,只是以后如果升至Senior, Manager等等,就可以三级跳。 ...

不用SM, big 4 四年經驗已經3級跳

medicine 發表於 23-10-11 13:32
門檻,或者講入場卷,(個人認爲)一向都係最珍貴.
正如前面有會員話留唔住某啲人,只是因爲他們開始未有某個入 ...

你第一段講得有d複雜,我估你嘅意思係公司開得條件高,你就可以用高門檻揀人,這個我同意嘅。

如果申請人不能高攀,就應該搵中上或者中等水平公司(名氣及待遇),這個是合理現實環境。自己阿仔入唔到投行,咁佢咪搵MT及Advisory,木門對木門。

先苦後甜都係好嘅鍛煉,肯學肯捱,醒醒目目都會有出頭天。掉返轉頭top tier 投行搵番你也未可料,到你婉拒嘅時候幾型仔,最後都係講實力及行內口碑。

做實業,冇財技,冇偷呃拐騙,不易飛黃騰達,但對社會都有少少貢獻,樂天知命已經唔錯。

有時候見到部份Ek家長認為讀工程係水泡及=落地盤做嘢,讀BME去做醫療設備技術支援,銷售,維修保養,裝機,用鄙視的眼光及言語。

如果冇咗這班專業人士,香港真係靠金融,地產,遊游(物流)就可以。冇工程師保養達芬奇手術機械人,大國手都無用武之地!

poonseelai    發表於 23-10-11 14:32
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Rpp 發表於 23-10-11 14:17
一開始好地地,又來了,又開火。
講以色列?定托馬斯(哈馬斯)?定使隻悍馬(航母)過去個一個?

明槍易躲,暗箭難防.幾強都好,總有"意外"出現(這裏的意外是帶引號,即認爲有些不是意外,或者是引蛇都未定)

poonseelai 發表於 23-10-11 14:24
我是指Senior / Manager。即使跳出去做FM or FC, 人工都很不错啦。

猴子爸 發表於 23-10-11 14:16
我认识一些小型会计师楼,直程请IVE毕业生,自己慢慢train, 乖乖的,不好高鹜远,比较stable. ...

每間公司也有自己要求, 暫時我地仍要大學畢業生, 有時要處理consulting jobs, advice之類

猴子爸 發表於 23-10-11 14:26
我是指Senior / Manager。即使跳出去做FM or FC, 人工都很不错啦。

sorry, 睇唔到個 ","

ANChan59 發表於 23-10-11 14:26
你第一段講得有d複雜,我估你嘅意思係公司開得條件高,你就可以用高門檻揀人,這個我同意嘅。

如果申請人 ...
除了給個讚,沒咩可以對你的認識或思考的任何挑剔

猴子爸 發表於 23-10-11 13:47
从雇主的角度,referral应该是最经济,最稳阵的方法,前提是中间人并没有整蛊,并且也认真地了解雇主要什么 ...

我幾十年冇搵過工,但有請人,我同意referral 係幾好,啱咀形就非常之好。

我見阿仔除咗大學畢業要寫求職信之外,入行一年左右已經不斷有獵頭公司搵佢,他都selective 去见吓,大家都專業面對,過程當中都學到嘢,也有HH點醒佢條pathway可以好另類,睇你夠唔夠膽去搏。

他最近一份first in 係3個鐘頭嘅case interview, technical and process interview ,然後考programming and Maths。第二關就好輕鬆。

他去倫敦前有兩個offers,他推其中一份係給reporting offer (Senior Partner)在email約時間,電話親自解釋點解唔去,對方都立即有counter offer,阿仔都婉拒他,有緣再會。個 HH就嬲到震,發夢都估唔到四大都可以咁樣搶人。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我明白啊,如果阿仔唔入四大,我都唔知個行業真係EDPK,打工嘅好辛苦,肥上瘦下!

poonseelai    發表於 23-10-11 14:50

Poonseelai 啱㗎。

阿仔6年前畢業,第一個offer 係銀行MT,25 k,不過兩年後個title 係VP,不過都係大sales,孭數。

第二個係銀行risk management officer, 18 k,唔似有嘢學。

最低係四大,人工係黑社會,但有嘢學,會好辛苦,他預咗捱唔到兩年,最後捱咗4(年)半,算升得快,加人工也高,每兩年升一級,人工比黑社會起薪點多咗N倍。

他三年已經有CFA牌,多幾k,每年冇top rating 好難三級跳。第二年開始已經不斷有公司挖角。

猴子爸 發表於 23-10-11 14:16
我认识一些小型会计师楼,直程请IVE毕业生,自己慢慢train, 乖乖的,不好高鹜远,比较stable. ...

木門對木門

poonseelai 發表於 23-10-11 14:24

佢講 senior associate, manager. 唔係SM。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊