用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2023
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2023   [複製鏈接]

回覆樓主:

我剛剛睇錯,2021年佢個5加係有1A,有A噶年份就公佈,唔A就唔公佈。6年(今年未公佈,唔算)也只有兩年有公佈係1A,咁其他年份就默認1A?那種傳統名校也太好當了吧。

簡單啲來講 發表於 23-8-23 18:49
我剛剛睇錯,2021年佢個5加係有1A,有A噶年份就公佈,唔A就唔公佈。6年(今年未公佈,唔算)也只有兩年有公 ...

其實你明唔明人講咩啫?hkpapa評學校,係7年中有4年達標先評,唔係好似你咁,睇都冇睇就講?又或者睇完又攞其他嚟講!
另外,你究竟清唔清楚直屬中小學同一條龍嘅挑戰係咩?特別係名校臨立嘅港島區?

PTL_L 發表於 23-8-23 19:04
其實你明唔明人講咩啫?hkpapa評學校,係7年中有4年達標先評,唔係好似你咁,睇都冇睇就講?又或者睇完又 ...

咁其他年份個數據呢?上年只公佈4加。我當然知道一條龍同直屬中學,要知道呢兩年,移民多,走得人都唔少。
唔公佈或只公佈四加,會唔會降級來。

簡單啲來講 發表於 23-8-23 19:13
咁其他年份個數據呢?上年只公佈4加。我當然知道一條龍同直屬中學,要知道呢兩年,移民多,走得人都唔少。 ...
咁你問下hkpapa喇!直屬一條龍弱勢,點只呢兩年嘅事影響呢?

DD仔 發表於 23-8-23 18:02
Ranking就係用數據說話嘛,否則就好似我阿嫲嫲咁,佢仲以為慈幼係好勁嘅名校㗎
...

97之前慈幼 當年都好難入架。

DD仔 發表於 23-8-23 18:12
Hkpapa有數據,MSS家長有數據。人哋家長問咗咁耐,都冇人出聲,我點知其實係有冇同埋有乜嘢呢?我唔會foll ...

hkpapa 數據參考以下分享 #4

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873608&pid=49190244

f00130    發表於 23-8-23 20:59

Poyau 發表於 23-8-23 20:46
hkpapa 數據參考以下分享 #4

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3 ...

MSS由2016-2022, 只有兩年4+過75%, 三年5+過35%。

heidya    發表於 23-8-24 09:05

DD仔 發表於 23-8-23 21:10
MSS由2016-2022, 只有兩年4+過75%, 三年5+過35%。

hkpapa 據 4/7年 → B1A?

Poyau 發表於 23-8-23 21:59
hkpapa 據 4/7年 → B1A?

MSS冇 4/7年,係咪應該B1A/B or B1B?

Szetimmy0225 發表於 23-8-23 20:02
97之前慈幼 當年都好難入架。

係呀,好多人對學校嘅認知係停喺幾十年前㗎

DD仔 發表於 23-8-23 22:39
MSS冇 4/7年,係咪應該B1A/B or B1B?

hkpapa 計 2016 2017 2018 2021?

點解要計咁多年,直接啲,我認為MSS上年成績是band1A-B,2022 school report, 有公佈三大率
local 73% X (33.3% 8.8% 12.3%)= 39.7%
有其他學校 四級百分比70%既三大率都有4x%,屬babd1A-B,mss估算都是差不多這個水平。

回覆樓主:

所以來,為咗對其他數據透明噶學校的公平公正,MSS應該從band1A欄撤下。這是對其他數據透明學校個鼓勵。而且撤下也沒什麼,下年再努力囉,呢間學校靠咗band1A名頭每年都外招到唔少優秀學生。要翻身唔係好容易噶麽。

沒人分享資料不代表不過。為何要針對MSS,咁大仇口

簡單啲來講 發表於 23-8-24 06:59
所以來,為咗對其他數據透明噶學校的公平公正,MSS應該從band1A欄撤下。這是對其他數據透明學校個鼓勵。而 ...
mss何來用band 1a 招學生?你唔了解就唔好亂講

cafeva 發表於 23-8-24 07:16
mss何來用band 1a 招學生?你唔了解就唔好亂講

有唔少學校係在乎個B1A名頭,亦有在乎個B1,譬如個一間自稱收96%的中一B1生的深水埗直資(其實多年來DSE表現是B2)

不過,我亦相信一定唔會係MSS

簡單啲來講 發表於 23-8-24 06:59
所以來,為咗對其他數據透明噶學校的公平公正,MSS應該從band1A欄撤下。這是對其他數據透明學校個鼓勵。而 ...

你有你既道理,其實我都想知道,除依間外,仲有冇其他band1 A唔使公佈成績。

Poyau 發表於 23-8-23 23:25
hkpapa 計 2016 2017 2018 2021?

其中一年只有4+, 而公佈5+嘅年份實在太少了。始終這是最高級別,嚴格些嘅標準亦是應該的。

尼D數據, 是否較快活谷保羅比下去?

cafeva 發表於 23-8-24 07:14
沒人分享資料不代表不過。為何要針對MSS,咁大仇口

唔係乜嘢仇口喇,只係想確保B1A係名符其實而已
‹ 上一主題|下一主題