用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍培僑書院小學
樓主: MLPW
go

大圍培僑書院小學   [複製鏈接]

melodychui 發表於 22-10-26 09:10
背景是紅色資本,如果家長是深黃,十分介意祖國資金等問題,不要考慮培僑。
...

紅到金…

回覆樓主:

培僑中文課程的確唔同其它學校,多左好多project形式,滲入左唔少中國元素。

例如,小二小三要小朋友自己錄一段兩三分鐘既短片,挑選中國某地方,介紹兩個文化古蹟。小四分組project, 合作用ppt形式介绍指定古詩,例如七步詩,垓下歌,大風歌等。

小朋友自己做完,聽完人地演講,起碼都識多幾個地方,學多幾首古詩,知道多幾個朝代歷史故事。小朋友感興趣,會睇多左相關既書。

香港小學坊間既教材,名不見經傳的作者,不痛不癢的文字,主力是教學生應用文。

培僑所謂既紅,以我觀察,主要表現在以上地方,中華歷史文化既認同感肯定有,如果家長唔認同就無謂錯配了。

beefu    發表於 22-11-4 10:27

Sing13 發表於 22-10-26 19:01
今年簡介會話有
咁即係好似早兩年咁, 唔係 official EDB俾佢開, 只係學校資助學生"雙修" DSE 同 IAL
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

請問second interview只是小朋友?什麼範圍呢?third int系最後?

tcdino 發表於 22-10-21 19:24
https://topick.hket.com/article/3378780?r=cpstna
如果看這新聞,wkf成績其實不及好多直資
所以是否真的 ...

培僑DSE超過王錦輝好耐啦,培僑Banding 1B - 1A。

melodychui 發表於 22-10-21 19:38
WKF最好的學生不是考DSE! 培僑只有DSE和FOUNDATION選擇。

我不是推銷WKF有幾好,但WKF每年報考人數過5千 ...

培僑舊年報名超過6千人。

大家點睇佢個IFY 公開試?
估唔到佢有個校長傾計環節

zbt 發表於 22-11-12 22:13

即係今年都大約6000人報名,2000人2nd in ?

以前年年都有校長傾計,疫情前聽過一次,真係幾好,整個面試安排幾爲家長同埋小朋友着想,好人性化。

小野花 發表於 22-11-12 23:06
即係今年都大約6000人報名,2000人2nd in ?

今年我唔知幾多人報名,舊年我女申請編號去到6000之後。

morningsun 發表於 22-11-12 23:07
以前年年都有校長傾計,疫情前聽過一次,真係幾好,整個面試安排幾爲家長同埋小朋友着想,好人性化。 ...

係呀,培僑嘅面試安排真係好周到!小朋友面試同時,家長聽校長介紹學校,仲回答家長問題。

zbt 發表於 22-11-12 22:13
唔肯定報名人數 但唔似有咁多。上年1st round又係交片 基本上交咗片好少無 second in (至少身邊識而有申請和交片的全入second in)

melodychui 發表於 22-10-26 09:10
背景是紅色資本,如果家長是深黃,十分介意祖國資金等問題,不要考慮培僑。
...

講得好!

但偏偏知道有d 深黃,好無骨氣地考pkc

有無在讀生家長?想了解一下小一、小二多唔多功課和測考默?學校教學模式係點?每天都會升國旗?

培僑書院簡介會可以通過學校官網直接去睇,聽完簡介會有冇覺得邊個地方「紅」,覺得唔妥?培僑校長亦冇隱瞞既地方。
就算一個家庭,都會有唔同政治立場,而學校有兩千個學生,四千個家長,如果覺得有咩唔妥,冇可能外面既人唔知,學校冇面試過家長,如果家長唔認同,亦應該有唔少人離校。
之前睇南京大屠殺影片,又或升國旗奏國歌事件,發生問題既都唔是培僑書院。
我認為培僑既「紅」包括以下幾點:
1. 重視國語,甚至數學課都是用國語嚟教。培僑校長既說法是增加學生語境,以前曾經試過小學英數,但後來發現中學英中,會導致中英比例失衡。
2. 中文科唔是用坊間既教材,多左唔少講中華歷史文化地理既課文,四年級已經教古文。(坊間一般是中學先多左古文)
3. 較多外界資助,學校基建從來唔需要家長捐錢。小一簡介會,記得地鐵廣告寫是中銀贊助。
4. 較多與國內學校交流或者活動。又或者與太空航天員交流。
5. 校長推荐計劃入國内名校,甚至DSE都唔使考。
6. 國慶有遊藝會。
7. 比其他學校多家長是講普通話。可能一成左右吧。

Sing13 發表於 22-11-13 23:03
培僑書院簡介會可以通過學校官網直接去睇,聽完簡介會有冇覺得邊個地方「紅」,覺得唔妥?培僑校長亦冇隱瞞 ...
培橋是傳統愛國學校,校監是曾鈺成,曾經民建聯主席,所以給人印象紅。

今年唔知有幾多人入second in呢?
1日in 晒定分2日?

kyinyin 發表於 22-11-15 11:25
今年唔知有幾多人入second in呢?
1日in 晒定分2日?

分兩日 2000人入2nd

LittlemBB 發表於 22-11-13 21:07
有無在讀生家長?想了解一下小一、小二多唔多功課和測考默?學校教學模式係點?每天都會升國旗?
...

每年2次考試
好少功課
英文教學模式似國際學校,中文用內地出版社教材繁體版,比坊間深,數學正常但普教數
小朋友冇話每天升國旗,應該冇

terrenandtania 發表於 22-11-16 10:32
每年2次考試
好少功課
英文教學模式似國際學校,中文用內地出版社教材繁體版,比坊間深,數學正常但普教數 ...

請問小朋友在校多以英語、普通話、還是粵語溝通?多Net teacher 或雙班主任制嗎?

Thanks (emoji)(emoji) 雖然唔知收唔收,但想多了解學校
‹ 上一主題|下一主題