用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女校
樓主: rabbittwin
go

1B女校   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-11-13 18:12
就算搏1B, 都係搏SPSS, TLHK, SSGC, 甚至MSS何需渡江?

請問呢幾間,邊間1B女機會較高?

rabbittwin 發表於 22-11-14 11:38
請問呢幾間,邊間1B女機會較高?
機會率高低:
MSS / SPSS > SSGC > TLHK > SHCC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 rabbittwin 的帖子

如果你想自行穩入, 唔好搏TLGC/TLHK而係去KTLS, 1B好大機會入到, 但係KTLS比TLGC低少少, 你係咪甘心先?
呢個世界無包生仔既, 除非你去次一級既啫, 就好似前面有人講"寧做雞頭不做鳳尾"囉

PuffyBobby 發表於 22-11-14 11:51

如果你想自行穩入, 唔好搏TLGC/TLHK而係去KTLS, 1B好大機會入到, 但係KTLS比TLGC ...

自行有兩個選擇呀嗎,自一唔通唔搏咩~

如果你想自行穩入, 唔好搏TLGC/TLHK而係去KTLS, 1B好大機會入到, 但係KTLS比TLGC ...

KTLS剛剛轉左EMI,好似低於聖玫?

參考過往成績,聖玫應該穩入,自二會乖乖,除非呈二成績有突破~

雞頭也好,鳳尾也好,其實都只係"小池概念"既講法最終6年後都要去"大池",同全港學生一齊爭

到時小池雞頭,同大池鳯尾,到底邊個好D?Who knows?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

小池雞頭成績會比鳳尾好但6年時間如果肯努力,在鳳校會更大進步空間。
當然要睇家長和小朋友想點

Joe8889 發表於 22-11-14 12:29
回覆 hkpapa852 的帖子

小池雞頭成績會比鳳尾好但6年時間如果肯努力,在鳳校會更大進步空間。
會否有機會睇到學校嘅增值指數?

gabejang 發表於 22-11-14 12:36
會否有機會睇到學校嘅增值指數?
其實B1中學普遍增值都比較少
增值最高通常係B3中學

話說2011-2014年期間,QES一直唔"願意"公佈DSE成績,只講科目增值分數
但到DSE成績重回B1A水平,就再無提過科目增值既資料

其實自行入,就算wairing都唔會係鳳尾,總有一些1C抽入。那又何必自定界限。

hkpapa852 發表於 22-11-14 12:43
其實B1中學普遍增值都比較少
增值最高通常係B3中學
明白。樓主搵1B 女校我估都想學校幫到個女上一層樓。如果咁睇KTLS 好似比TLGC潛力更高,我覺得。

lot888 發表於 22-11-14 12:45
其實自行入,就算wairing都唔會係鳳尾,總有一些1C抽入。那又何必自定界限。 ...

MSS 會收番MPS B2A,2B 既學生.

bananaGi 發表於 22-11-14 10:53
我都有諗.   話說精英班同學仔之間傾心儀中學, 但個個都望住b1ab.
對1c 無興趣, 其實去1c做大魚唔好咩?  ...
又要諗下...做鳳尾再衰都係鳳尾...做雞頭不知天下大,不思進取好易被同胞超越後就變做雞屎忽喎....

hkpapa852 發表於 22-11-14 11:46
機會率高低:
MSS / SPSS > SSGC > TLHK > SHCC
TLHK今個星期去聽簡介,1B女真係機會唔大嗎? 至於SHCC 今年F.2好多插班位...有興報既人可以試...

HK-MAN 發表於 22-11-14 13:06
又要諗下...做鳳尾再衰都係鳳尾...做雞頭不知天下大,不思進取好易被同胞超越後就變做雞屎忽喎....
...

心理質素強+有potential嘅鳳尾就梗係冇問題啦,隨時都可以向上爬,但如果相反呢?pierre咗,冇晒鬥志,就大件事了,咁就倒不如去做雞頭。

所以就係睇下你既取向, 如果你覺得要搏一搏既咁TLHK或者TLGC都係一個好選擇, 但如果你覺得自行要穩入/必入咁可能要退而求次囉.  咁KTLS既DSE往積係無聖玫咁好, 以KL3既女校嚟講佢地亦都唔係成績好亮麗, 但自從佢地公佈轉EMI之後既收生標準亦都升咗, 由前年 (即係今年讀S2既學生) 開始佢地自行收生係主要收B1B-C既學生同埋外來生, 反而九真小既學生就比較少, 咁我覺得KTLS係有潛力同埋進步緊既中學囉.

HK-MAN 發表於 22-11-14 13:10
TLHK今個星期去聽簡介,1B女真係機會唔大嗎? 至於SHCC 今年F.2好多插班位...有興報既人可以試...
...
TLHK同SHCC機會低係因為佢地自行預留咗一定既位俾小學部既學生, 街外位得好少

DD仔 發表於 22-11-14 13:19
心理質素強+有potential嘅鳳尾就梗係冇問題啦,隨時都可以向上爬,但如果相反呢?pierre咗,冇晒鬥志,就 ...
雞頭/鳳尾面對既問題:
到中三選科時, 到底係雞頭著數定鳳尾呢?

到中六去大池同人爭時, 雞頭會否其實只係假象? 變咗雞肋呢?

hkpapa852 發表於 22-11-14 13:29
TLHK同SHCC機會低係因為佢地自行預留咗一定既位俾小學部既學生, 街外位得好少 ...
哦,明白.

回覆 DD仔 的帖子

我朋友個仔就係咁, 本來喺一線小學年年級五內, 有運動特異功能, 升中我地都勸佢俾個仔原校升中, 但係我朋友心頭高覺得嗰間中學唔夠勁俾佢個仔發展, 又咁啱有間"神校"向佢招手喎, 咁我朋友梗係即刻推個仔就入去啦!  之後佢個仔先至知"世界那麼大, 那麼勁", 當堂"pair"哂, 文又唔夠人勁武又唔夠人快, 混混噩噩過咗6年, DSE又考得麻麻地, 唉.......
‹ 上一主題|下一主題