用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

小時了了 發表於 22-10-8 15:44
回覆 twobirds 的帖子

係科大剛睇到這條 LINK Guide to HKUST Online Application   https://join.hkust.e ...

多謝小時了了!

小時了了 發表於 22-10-8 14:28
快刀斬亂麻,今早攞到續期護照,刚刚孩子再三check 清楚 UCAS 資料並親手按 submit 完成報名 UCAS 程序,依 ...

小時了了 發表於 22-10-8 14:28
快刀斬亂麻,今早攞到續期護照,刚刚孩子再三check 清楚 UCAS 資料並親手按 submit 完成報名 UCAS 程序,依 ...
真快手,我嗰個account未開,ps 構思咗但只係寫咗少少,要等佢月中考完試先攪。

回覆樓主:

章太郎 發表於 22-10-8 23:40
想問下前輩/大家, 係咪一般借 oxbridge admission test 成績的大學, 都會係admission test result之後先出o ...

英國的TSR The Student Room好多資料,例如你打UCAS 2022, 又或者打咩科和咩大學,好多post分享,你可以睇舊料,甚至睇 UCAS 2023的資料。

TTEE1819 發表於 22-10-8 23:50
英國的TSR The Student Room好多資料,例如你打UCAS 2022, 又或者打咩科和咩大學,好多post分享,你可以睇 ...

章太郎 發表於 22-10-8 23:40
想問下前輩/大家, 係咪一般借 oxbridge admission test 成績的大學, 都會係admission test result之後先出o ...

Please correct me if I am wrong.  My understanding is that universities do not know what other UCAS choices one has made and so there should not be any "借 oxbridge admission test 成績的大學".  (and in practice, how could Oxbridge test result be an admission criterion of another uni?  Not everyone would apply to Oxbridge.)  

kaplanmeier 發表於 22-10-9 01:52
Please correct me if I am wrong.  My understanding is that universities do not know what other UCAS ...

FYR
https://www.admissionstesting.org/for-test-takers/test-of-mathematics-for-university-admission/test-results/

kaplanmeier    發表於 22-10-9 15:56

孩子email 收到KCL email, 原來申請KCL 需要係佢自己大學嘅申請網站https://apply.kcl.ac.uk/ 跟進餘下申請程序及check offer 結果, 唔再經UCAS 通知

回覆樓主:

孩子昨日已submit ucas, 今日等老師入埋predicted grade和reference, 老師會按制提交。為了這次報大學,孩子用左好多時間準備和睇大學資料,仲要專登坐火車去幾個城市,進行campus visit,睇住佢積極兼成熟左好多,心感安慰。

2jkidsfather    發表於 22-10-10 12:44

小時了了 發表於 22-10-9 21:43
孩子email 收到KCL email, 原來申請KCL 需要係佢自己大學嘅申請網站https://apply.kcl.ac.uk/ 跟進餘下申請 ...

你孩子的進度,幾好呀。

回覆 小時了了 的帖子

哦, 即是在UCAS申請完了之後在KCL 的網站還有要做的,然後才算結束申請?

請問咁多位高人, 開咗UCAS戶口後, 幾時要交錢呢? 定係要入晒所有資料(PG, PS, Ref. Letter) 提交先至要俾錢呢?  問條豆o靚又話未交, 我好驚佢唔記得交.... 唔該! mouth:" />

kittttty 發表於 22-10-10 18:16
請問咁多位高人, 開咗UCAS戶口後, 幾時要交錢呢? 定係要入晒所有資料(PG, PS, Ref. Letter) 提交先至要俾錢 ...

我孩子晨早入左基本資料,最近入埋大學和科目,昨天submit一剎那就係比錢,佢講比我聽的。如不正確,請其他家長補充。

回覆 TTEE1819 的帖子

謝謝你, 即係佢仲未提交.

回覆 小時了了 的帖子

想請教:填PS 的那一PART,是不是UCAS系統自動把文章分成了行數,而且每一行也不是按照原本的一句話來分的(不知道什麼邏輯分)。到了47行就自動停止。就這樣提交嗎?

jiang_rabbit 發表於 22-10-10 19:46
回覆 小時了了 的帖子

想請教:填PS 的那一PART,是不是UCAS系統自動把文章分成了行數,而且每一行也不是 ...

max 4,000 characters or 47 lines

jiang_rabbit 發表於 22-10-10 14:51
回覆 小時了了 的帖子

哦, 即是在UCAS申請完了之後在KCL 的網站還有要做的,然後才算結束申請?

當UCAS交咗報名费,無幾耐KCL 就會auto 自動send 以下2封email 俾孩子

KCL 呢一間大學, 纯我閱讀KCL 以下2封 email 理解, 當UCAS 按submit 及交報名費, KCL UCAS 嘅申請階段已完. 之後的所有溝通及收offer都係KCL 大學自己嘅 portal login入去睇, 申請者要久唔久login 入去睇status, 唔login 就唔會知道大學出咗 offer 俾你.

email 1:email Subject: King's Apply | Application received to King's College London

email 2: email Subject: King's College London | Application Received & Account details

剛剛㩒制俾埋錢,首階段完成。

希望各位嘅孩子都順利考到首選大學!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊