用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Banding問題
樓主: vlpapa
go

Banding問題   [複製鏈接]

wongtw 發表於 21-12-10 14:21
係,校內學生原始分不變,個人總分高低只會影響校內排名,但係當你帶住總分與全港學生比併,得出的結果便 ...

都係有偏差~~~

就算你真係做到全校100個均為99.998877665544同分,又真係拎住呢張成績表去取到SPCC 100個位返嚟。學校原本40% B1率,都係40%不變。入到英中並非一定係B1生~~~

都話咗同分都不可能影響EDB個系統,不論你自行,統一甲乙,一樣幫你配對返啲B123出嚟~~~

喇叭茶 發表於 21-12-10 13:22
1) 教育局應該會audit B校反轉再反轉,我諗冇校長敢咁玩啩
2)去到小數後好多個位都同分?真係要玩得好出 ...
我都覺得實際係做唔到架, 點可能做到咁多人同一個名次?
如果咁易, 我相信好多學校都會做.

zoezoo 發表於 21-12-10 14:30
我都覺得實際係做唔到架, 點可能做到咁多人同一個名次?
如果咁易, 我相信好多學校都會做.
...

EDB系統係死物,若果呢個variable真係overlook咗,同校生去到分數連小數位都一樣,系統都唔會自動幫你放晒去Band 1,只會hang機~~~

mcl203 發表於 21-12-10 14:28
都係有偏差~~~

就算你真係做到全校100個均為99.998877665544同分,又真係拎住呢張成績表去取到SPCC 10 ...
校內排名我沒有異議,但條片講了一樣嘢,A校學生會拿住所得總分數,來與全港學生進行一次總排名,以所得的總排名,來決定全港和全區學生的B123排名。

wongtw 發表於 21-12-10 14:38
校內排名我沒有異議,但條片講了一樣嘢,A校學生會拿住所得總分數,來與全港學生進行一次總排名,以所得的 ...

配對呀,都話咗你呈分99.998877665544,排全校30,唔係用呢個分去排㗎。係配對前2次嘅全校30,全校30係49.999999分,排全港39988,你就係配對49.999999分,排39988~~~

mcl203 發表於 21-12-10 14:34
EDB系統係死物,若果呢個variable真係overlook咗,同校生去到分數連小數位都一樣,系統都唔會自動幫你放晒 ...
搞到我好想幫佢做testing

即是全港和全區學生排名不是預設,而是以每個有考呈分試的學生,以總分來作最後排名,來得一個最實際的總果。

wongtw 發表於 21-12-10 14:46
即是全港和全區學生排名不是預設,而是以每個有考呈分試的學生,以總分來作最後排名,來得一個最實際的總果 ...

用咗前2次嘅PS1嘅各校各學生嘅結果,已經排咗一條隊~~~

今次係睇你來自邊間學校,邊個排名,去配對返條隊入面邊個排位~~~

所以EK一直有人話唔公平,唔係睇自己成績,係睇師兄姊嘅成績~~~

mcl203 發表於 21-12-10 14:51

今次係睇你來自邊間學校,邊個排名,去配對返 ...
校內排名我從來沒有異議。

mcl203 發表於 21-12-10 14:51

今次係睇你來自邊間學校,邊個排名,去配對返 ...

所以校內呈分試排名,就決定邊個坐入去根據前人preS1成績而給自己學校已經排好咗嘅位,對嗎?
但所謂「位」,是指在每一個band內的比例?
假設前人平均人數100, 80% band1, 20% band2. 80人在band1 及20人在band2都有全港排名。
來到今年,第一次呈分試排最尾的20人退學,全級只剩成績在前面的80人,這80人,全港排名會點排?

wongtw 發表於 21-12-10 14:54
校內排名我從來沒有異議。
既然無異議校内排名,那麽點解覺得分數會容易同分?
PS1分數,需要對應人數的變化而出現調整分.即某小學,兩次PS1考試人數分別是121和122人,而今年是123人,如沒有調整分,如何配對?而又有三次呈分,同校係極少同分.異校更難.

喇叭茶 發表於 21-12-10 15:08
所以校內呈分試排名,就決定邊個坐入去根據前人preS1成績而給自己學校已經排好咗嘅位,對嗎?
但所謂「位 ...
總人數減少了,各個band的人數全部會變.而不是簡單的B3走了就全部B1,B2.

教育局那条视频似乎没有说过用Pre-S1成绩排队哦。
是用三次呈分试的校内排名,根据Pre-S1给出三次调整分。然后把调整分平均后拿到全港去排名。
这样和您说的直接拿校内排名去对应Pre-S1排名是不同的
实际操作中,因为每个学校每年毕业人数不同,不可能像讨论中或者视频里面一样一一对应。更可能的是把Pre-S1成绩做成从1%-100%的分布曲线,对应到每一个比例上的同学的成绩。比如前1%是99 10%是85以此类推。这样的成绩重复的可能性几乎没有。

medicine 發表於 21-12-10 15:08
既然無異議校内排名,那麽點解覺得分數會容易同分?
PS1分數,需要對應人數的變化而出現調整分.即某小學,兩次P ...
可能是我理解錯誤。但條片講了校內得出的調整總分,還有另外一個用途,是用來配對全港和全區排名,唔知有冇理解錯誤。

medicine 發表於 21-12-10 15:10
總人數減少了,各個band的人數全部會變.而不是簡單的B3走了就全部B1,B2.
用返前一個回復,即當總人數80人去對應調整分而不是頭80個B1的分.所以全區人數的變化或本校的人數變化都會改變B1,2,3的分佈.

wongtw 發表於 21-12-10 15:14
可能是我理解錯誤。但條片講了校內得出的調整總分,還有另外一個用途,是用來配對全港和全區排名,唔知有冇 ...
調整分是用來全區或全港排名.

對應前面的個別例子來講"

某小學100人,前兩次ps1的分數本來是80%的B1,20%的B2,但就今年得80人.更巧合的是,全區總人數由1000人變為只有400人.那麽,現在該小學有幾多個B1生?在這個極端例子裏,誰也不能確定.因涉及該小學的原本頭80%的具體排位.

medicine 發表於 21-12-10 15:19

這是校內的計分方法,條片沒有講,所以我也不知道,我說的只是調整總分使用問題。

ssss4s 發表於 21-12-9 12:19
沒錯,幾多band 1 數是前人決定。我舉個例子:

假如A校,他的前人平均統測分排名頭3是80/70/60,而今年的 ...

學生成績分佈并不是一條直線, 而是一條CURVE, 而你後來提到強校才可以做到, 但強校條CURVE的山頂一般向高分傾斜, 你將份卷出淺左, 你將分數拉平均, 係會將CURVE拉窄, 好像將BAND1人數提高左, 但同一時間其實都會將山頂位置向中間移動, 將條CURVE左右對稱返, 又將BAND1人數減少返, 所以真係唔覺有利.

SSS4S说的操纵B1人数的做法理论上是可行的,不过实际上哪个级头的同学或家长愿意配合拉低自己的全区全港排名,来“帮”学校提高整体B1率呢。

medicine 發表於 21-12-10 15:19

再舉例具體少少講,即如果原本該小學(原100人以總體1000人計算)的頭80%B1生的ps1分數只是排在第333-254的話,當全區人數大幅減少,而又係弱小學減少的多時,好可能該小學一個B1都沒.
PS:現實中,人數減少,往往是弱小學降幅最大(中學一樣.弱勢收生不足)
‹ 上一主題|下一主題