用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

orangetea 發表於 21-11-30 13:40
我個仔都係2022年DSE, 本來想報理大職業治療, 但係好似差DD分, 就萛加權之後都可能比人地少, 人地多一,兩個 ...

職業治療係 poly 三寶之一,收分高唔係咁易入,讀1-2年想轉U插入去絕對唔易。有時都唔擔心得太多,最重要計劃定可行嘅路,隨遇而安啦

醒目開學勳章

orangetea 發表於 21-11-30 13:40
我個仔都係2022年DSE, 本來想報理大職業治療, 但係好似差DD分, 就萛加權之後都可能比人地少, 人地多一,兩個 ...
阿女同學今年DSE16分入左理大職業治療

peggy 發表於 21-11-30 19:58

好 難 想 像

剛剛Info day, 理大已公佈最低入學收分的同學係 6科 30分啊

會唔會講錯同學果科?16分冇乜可能入理大職業治療  

醒目開學勳章

一定冇可能啦,Poly 3 寶收好高分架喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-30 18:33
職業治療係 poly 三寶之一,收分高唔係咁易入,讀1-2年想轉U插入去絕對唔易。有時都唔擔心得太多,最重要 ...
今日個朋友都係咁講, 有得讀就讀左先, 錢唔好諗, 再搵過咁話
唯有係咁啦, 希望呀仔再發下力

我睇左幾次, 都係最底30分, 佢INFO DAY個講座教授都講唔會少過30分, 如果16分都收左, 真係奇蹟

纯推測,可能嗰個 DSE 16 分入理大職業治療,係經“傑出運動员/校長推薦”等特別考慮途徑入,如實情係咁樣情况绝對有可能發生
https://www.jupas.edu.hk/tc/about-jupas/important-notices/

條件取錄資格(如適用)僅限於以下四項:

• 比賽/活動的經驗及成就

• 校長推薦計劃;及

• 傑出運動員入學/推薦計劃(由個別院校設立。申請人應向有關院校遞交申請。)

• 應用學位課程(申請人必須向提供有關課程JSST06及/或JSSU61的SSSDP「資助計劃」院校直接遞交相關招生證明文件(如適用)。)

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 21-12-1 13:36
纯推測,可能嗰個 DSE 16 分入理大職業治療,係經“傑出運動员/校長推薦”等特別考慮途徑入,如實情係咁樣 ...

估計係有特異功能
不過16分,讀唔讀得上㗎!都好demanding wor

Charlotte_mom 發表於 21-12-1 13:56
估計係有特異功能
不過16分,讀唔讀得上㗎!都好demanding wor

有同感,如果16分走去揀勁科,就算入到都未必跟得上

esmehouse 發表於 21-12-1 11:51
一定冇可能啦,Poly 3 寶收好高分架喎

如果真係正途收到16分,咁只要有任何一科覆卷成功,而又達16分,佢哋變成必收生,可以係PolyU門口排大隊入去了~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-1 15:18
有同感,如果16分走去揀勁科,就算入到都未必跟得上

仲有呀!要求(4c+2x)為332233嘅已經係16分,即以最低入學要求入U,機會應該好微。

YmOra 發表於 21-12-1 17:16
仲有呀!要求(4c+2x)為332233嘅已經係16分,即以最低入學要求入U,機會應該好微。:surpri ...

所以我覺得好大機會聽錯

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-1 17:18
所以我覺得好大機會聽錯

會唔會可能係"東華"開辦嗰個呢?!睇Best5而矣!Best5有16分嘅機會仍然存在呢!

YmOra 發表於 21-12-1 17:23
會唔會可能係"東華"開辦嗰個呢?!睇Best5而矣!Best5有16分嘅機會仍然存在呢!

我突然諗到會唔會係 PolyU HKCC  

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-1 17:25

有可能喎!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-1 17:25

找到參考資料:
https://www.hkcc-polyu.edu.hk/tc ... eDetails.php?sid=34

節錄:
。。。
畢業生分享
健康學副學士畢業生
升讀香港理工大學職業治療學(榮譽)理學士學位課程
君姸自小渴望成為職業治療師,可是DSE成績未如理想。但她未有放棄,毅然報讀以高升學率見稱的HKCC健康學副學士課程,循非聯招途徑實現夢想。HKCC講師在教學上不但循循善誘,更樂於給予君姸升學方面的意見,讓她得以全部四個學期均取得平均績點(GPA)4.0 的佳績,滿分畢業,各名列專業及持續教育學院的學術成就院長嘉許狀得獎名錄及HKCC院長嘉許狀得獎名錄,亦獲頒理大香港專上學院傑出學生獎(金獎)。更重要的是,君姸順利升讀理大的職業治療學(榮譽)理學士學位課程。

「講師課堂教授的內容非常豐富,因此有效地分配時間及善用圖書館和小組研習室均非常重要。」課堂之外,君姸亦到私家醫院實習,應用課堂上所學習到的護理知識及技巧,照顧病者的需要,為她日後投身醫護工作打穩基礎。
。。。

收生分數
此課程2021/22學年收生分數:
16.58(平均值);22(最高值)
按此查看所有課程2021/22學年收生分數。

平均值接近16分,此課程比較有可能呢!
當中::
健康學副學士
平均值=16.58
上四分=18
下四分=15
最高值=22

洋蔥頭媽咪    發表於 21-12-1 17:43

YmOra 發表於 21-12-1 17:39
找到參考資料:
https://www.hkcc-polyu.edu.hk/tc/programmes/associate-degree/programmeDetails.php?s ...

不過要爆4一啲都唔容易。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-1 17:45
不過要爆4一啲都唔容易。

都係,叫做有個機會,肯勤力,夢想仍然可以達到嘅!
不過,我有諗沒有分享自己GPA取4嘅,可能無爆4掛。

‹ 上一主題|下一主題