用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校、直資迷思
樓主: icanhear
go

津校、直資迷思   [複製鏈接]

icanhear 發表於 19-12-25 21:43
我小朋友其實是讀私幼N班,如果諗住讀津小,我就會安排佢轉免費幼稚園(普通幼稚園,不出名的,相信不會考 ...

都識唔少人讀完私幼洗左廿幾萬都係要大抽獎先有學位,你讀私幼都有能力,無須擔心私小帶來既經濟問題,小朋友係你既,仲要諗錢銀問題,唔想影響自己生活質素嗎?

ar_mak 發表於 19-12-30 00:35
我只係針對你既第一句而提出我既想法,唔係講直私官津之間既比較,呢個是要再從另一個角度去討論.

咁係我好 ...

Bravo!

做人要有眼界!

帶番個頭盔先,樓主無好清楚講緊邊間直私, cky定YW 就好大分別了。如果銀根太短缺, YW都叫忟忟緊就無謂了,因為呢一代直私學生都有家長背後發功,視藝、社交、國際視野都需要金錢你支援。

但如只係減無謂開資去,一年去三次變一次旅行呢種就值得去。因為學習過程其中一樣最重要既唔係學校有幾多課外活動俾你,或者老師上堂是否風趣搞鬼,而係朋輩影響,唔否認好多名津既朋輩係好同伴,但直私,特別係龍校既朋輩競爭關係無咁強,而家庭背景相近,對小朋友成長會帶來良好既影響。當然朋輩同質性太高,小朋友較小機會擴大社交圈子,呢啲就父母自己幫忙了。

戴多個頭盔先,我無暗示直私一定較津小優勝

adriantai 發表於 19-12-26 09:23
好似係得呢兩間平英小, 圓玄算吾算?

其實仲好多選擇,eg 播道一條龍都係$2000/月左右...港同都平⋯再慢慢搵下。

Owencheung 發表於 19-12-30 01:05
其實仲好多選擇,eg 播道一條龍都係$2000/月左右...港同都平⋯再慢慢搵下。
...

港同, 以我當年計, 學費加過海校車要5千幾. 我覺得校車貴

回覆樓主:

播道ok, 對住係將軍澳至九龍東都不失為ㄧ個好選擇

李大人 發表於 19-12-29 09:06
其實學術型家長,應該無乜時間駛錢

都唔係架,小幼補習貴都唔平

adriantai 發表於 19-12-30 07:50

港同, 以我當年計, 學費加過海校車要5千幾. 我覺得校車 ...

車費貴是一個考慮,最怕小朋友一日來回咁樣坐都其實好辛苦
你小朋友有冇怨言?

Tiffanytobe 發表於 19-12-30 12:01
車費貴是一個考慮,最怕小朋友一日來回咁樣坐都其實好辛苦
你小朋友有冇怨言?
...

我計過下咋, 無讀過

icanhear 發表於 19-12-25 14:16
家境不富裕,要節衣縮食,才可以俾到小朋友讀直資。

另一方面,小朋友25分,應該無問題可入一間還不錯的津 ...

「入直資小學才有將來」
我聽唔到有人咁諗... 你係咪誤會左?

但話說回頭, 直資在制度上確實係: 資源豐富D; 學生平均D...

節衣縮食當然無必要.... 其實大部份直資一年學費計唔會太貴. 就算你讀津校, ECA 唔節制人有我有, 一定費過你直資既學費!

retriever 發表於 19-12-31 15:43
「入直資小學才有將來」
我聽唔到有人咁諗... 你係咪誤會左?

入直資才有將來真係誇張D, 但真係見吾少家長非名津不嫁, 真係傳統名津果D, 吾係地區ㄧ缐咁簡單

回覆樓主:

見到D理解幾有趣 :
1.全港有幾多間好津小,幾拾間已經同直私相等數量喎
2.幾萬人爭過百間津小就叫做激烈,幾千人爭百零個位莫非叫輕鬆
3.讀書不是求分數,適合性更重要。另一說法又變成,果幾間直資好呀,1A/1B/1C㗎,成績進步中,直逼神校㗎
4.果D津校咪輕鬆D,少功課。但,佢哋唔係直私喎,只有果幾間直私先係
5.呢幾間咪係直私囉,成績又好。咁又唔算喎,佢唔係新派直私,唔算輕鬆少功課
6.果幾間津校咪似新派直資囉,幾活動㗎。又唔算喎,佢哋資源唔夠直私,成績好因迫學生走㗎

講來講去,咪又係永遠從自己心目中果張名單出發,去完美自己嘅結論~~~

李大人 發表於 19-12-31 15:55
全香港有幾多間好津小?一届學生有幾萬人,競爭好激烈喎,最近睇許冠文講,當年入喇沙小學,排隊見過面,老 ...

許冠文本身冇可能讀喇沙小學(創校時許已經十幾歲),佢囝仔係讀國際學校之後到加拿大讀書。

當然,幾十年前社會跟而家不一樣,大部份人都係基層生活,一家多口,有書讀已經好好,唔少中三升唔到班就要出社會工作,而家社會普遍富裕,家中多數都係獨生子女,個個都係金叵羅,父母亦對子女教育有認知,而且社會資訊發達,父母都希望俾自己子女最好嘅教育,做就咗而家競爭激烈嘅部份原因。

Soundervolt 發表於 19-12-31 20:19

許冠文本身冇可能讀喇沙小學(創校時許已經十幾歲), ...

許冠文應該係就讀喇沙書院

演藝生涯原是夢……許冠文!
http://hokongsai.com/movie02/michaelhui/michaelhui_01.html

「許冠文這樣的窮小子,又怎會考入喇沙書院,中文大學的高級學府完成課程呢?他說完全是運氣,當年他穿上短褲和人字拖鞋,跑到喇沙書院報名考試,主考神父和他傾談和回答問題,一句(good boy)就收下他,當年沒有家底審查,給這個窮小子進入名校完成中小學課程。」

ar_mak 發表於 19-12-30 00:35
我只係針對你既第一句而提出我既想法,唔係講直私官津之間既比較,呢個是要再從另一個角度去討論.

咁係我好 ...
請問層主住在堅尼地城嗎?---觀點論據實在堅離地。

簡單列舉兩個:1,關於養車。知唔知本港2018家庭入息中位數幾多?姑勿論這個剛過去而艱辛的2019年!又知唔知本港家庭置業率幾多?輪候公屋有幾多人/家庭?勿以自己中產/富裕家庭就輕論中下基層,甘樣與“何不食肉糜”的“當權者”有何區別?
2,“種樹同種花”與樓主所講讀官津/直私有什麽關聯或者講可比性?

再者“放棄眼前短期利益,去換取一個更長遠利益”,講到好像是花錢讀書與花錢享樂進行類比,難道官津就不是讀書?難道官津就不用花錢?難道幼/小/中讀官津就無機會讀大學,然後讀大學就不需花錢?---最簡單地講,亦涉嫌歧視。雖然尼個“正苦”已經夠仆街,若層主“ar_mak”尼類人當高官,只有更仆街……

樓主, 你想入到好的 band 1英中, 不一定要入其小學部, 你在普通津小讀得好, 擠身到前列, 一樣可以升到其中學部.  我自己小朋友是年底細B, 小一時考不到什麼名牌直資, 但經過六年的努力, 一樣擠身到心儀的直資中學,    總之條條大路通羅馬, 現在慳番六年的學費, 到中學時再鬥過.  

Sheep06    發表於 20-1-1 09:21

adriantai 發表於 19-12-30 23:35
我計過下咋, 無讀過

明白,唔該晒
‹ 上一主題|下一主題