用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95(西貢)選校
樓主: BSCYL
go

95(西貢)選校   [複製鏈接]

jwyt 發表於 19-9-19 18:53
將循下午不上課只開心玩, 相比其他小學上課時數少左, 家長不擔心小朋友學野少左落後於人, 升中時不夠人競爭 ...

我反而最buy佢呢樣嘢添,其實所謂嘅下午不用上課,只不過唔係上嗰啲中英數常,轉另一個方式愉快學習,我相信令一個初升小一嘅小朋友喜歡返學好重要,鍾意返學自然會對學習有幫助,當然有啲小朋友好谷得,唔谷唔開心就令作別論。

Streetboy 發表於 19-9-19 19:17
我反而最buy佢呢樣嘢添,其實所謂嘅下午不用上課,只不過唔係上嗰啲中英數常,轉另一個方式愉快學習,我相 ...
其實將循下午玩的野學到什麼東西? 真係有寓學習於玩樂中?

回覆 jwyt 的帖子

將循STEAM做得很出色,源於下午不用上主科,由老師帶領同學作多方法探索、研究及實踐.另外下午分別有週會、家事分享及生命教育,舞台全是由學生做主導,上至主持下至幕後IT都是學生去做.所以學校用下午時段的確訓練了一群多思考、高參與及多展現的小朋友出來,學生們present能力好強,覺得站出來是很自然的事!

我buy之前校長分享過,從前小學都是分上/下午校,為何從前做到,現在全日制下午卻要用埋來上課?下午應該是用來發展學術以外的興趣.

Streetboy    發表於 19-9-20 10:05

請指教如:
111 馮晴
乙2  基德
乙3  官小
乙4  志蓮
乙5  景天

係咪太保守?

limabe 發表於 19-9-20 11:41
請指教如:
111 馮晴
乙2  基德

官小應該比基德熱門, 乙3官小機會好細, 但乙3基德也不是十拿九穩, 所以如果喜歡基德多d, 你o既排位好穩陣亦合理, 是否太保守視乎你仲有冇其他心水乙2之選。明道、梁潔華都係較「進取」o既乙2選擇。

回覆 Elenalan 的帖子

謝謝你, 其實我未諗到乙三放邊間

BSCYL 發表於 19-6-12 21:47
預留空位,放前論壇

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2815317&extra=page%3D2
你好, 想請問意見, 出年入讀小一, 以下排法可行嗎?  會唔會太博定可以因為適齡學童小左而可以進取多少少?謝謝你
111 15分博宣基
甲二, 三不填 ( 或博一博馮晴會很不利嗎?)
乙一:宣小
乙二: 梁潔華
乙三: 基德

TRUBIMA 發表於 19-9-23 14:44
你好, 想請問意見, 出年入讀小一, 以下排法可行嗎?  會唔會太博定可以因為適齡學童小左而可以進取多少少?謝 ...
上年同學同你排法差不多,但佢唔中宣基,叩門唔成功,中了乙二梁潔華。其實乙二放梁潔華算進取,如抽不中,基德放乙三都未必有得抽。就可能抽到之後了

你好, 想請問意見, 出年入讀小一, 以下排法可行嗎?  會唔會太博定可以因為適齡學童小左而可以進取多少少?謝 ...

理論上馮晴放甲二,三是無可能抽到。 不過真的抽到,會後悔無機會在乙部再抽宣基嗎? 要想清楚。
乙二梁潔華,乙三基德都屬較博的選項,乙四留意一定要穩陣,以免派到10幾志願
適齡人少了,但熱門甲一乙一樣難抽,次熱放乙二,都要承擔風險

BSCYL 發表於 19-9-24 23:58
理論上馮晴放甲二,三是無可能抽到。 不過真的抽到,會後悔無機會在乙部再抽宣基嗎? 要想清楚。
乙二梁潔 ...
請教乙二有那些比較隱而不錯既學校呢? 田小, 聖安 都係我3,4 之內, 會改放為乙二安隱點嗎? 謝你

fonglaikuen 發表於 19-9-24 09:25
上年同學同你排法差不多,但佢唔中宣基,叩門唔成功,中了乙二梁潔華。其實乙二放梁潔華算進取,如抽不中, ...
多謝你分享呀, 由媽媽一個人去有分安排小朋友既命運咁, 好無助

TRUBIMA 發表於 19-9-25 11:56
請教乙二有那些比較隱而不錯既學校呢? 田小, 聖安 都係我3,4 之內, 會改放為乙二安隱點嗎? 謝你 ...

田小, 聖安乙一都要抽, 乙二洗諗

請教乙二有那些比較隱而不錯既學校呢? 田小, 聖安 都係我3,4 之內, 會改放為乙二安隱點嗎? 謝你 ...

我亦有朋友乙二中將官同基德,亦有同學乙二中聖安同明道,如果你有追返前文,我都分享過。但聖安/明道放乙二,風險係大將官/基德好多。如果你真係好想搏下照放聖安/明道做乙二,乙三或四真係要放一間接受到的保險線。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2815317&extra=page%3D2&page=294

聖安,田小比梁小更熱,更難抽,一般家長都是放乙一

今天去了將循交自行表, 校舍好大, 比起好多直資私校都唔輸蝕!

回覆 gummmybear 的帖子

想問你今天交表早上或是下午已到多少號碼?

早上交 已到10x

我上年都係咁排,抽中乙二梁潔華,但後來叩入左宣基,小朋友返宣基好開心

有冇人分享下自行結果
我20分將循抽不到.
我有二個朋友20分抽到

有冇人分享下今年自行結果?
‹ 上一主題|下一主題