用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔嗎?放棄直私入官津
樓主: HL1024
go

後悔嗎?放棄直私入官津   [複製鏈接]

jli008 發表於 19-6-7 23:55
多説比多寫最好,肯定認字及分辨中文結構都快些,最好多參與朗誦,一來可提高多説語境,二來更可提高自信 ...

同道中人
我女係朗誦比賽常客,學習理解、演繹詩歌,訓練自信,比起獎項更有價值!

回覆樓主:

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-6-8 00:02
很好,六月份三个星期都考試,每天都玩一輪再溫一兩小時左右,10時多睡覺。所以小学不用怕入什么学校,主要 ...
幾好喎。英文都跟到好叻女呀

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

pekovian 發表於 19-6-7 22:45
我唔係賣花讚花香,我女中文都好掂
認字、理解、寫作能力都好強,功課作文閒閒地一兩頁(每頁80格 ...

很難得!很多小朋友的中英語文能力容易傾斜一邊。請教一下如何做到中英兼備?尢其中文,請問可有不同階段閱讀建議?謝謝

keep-calm 發表於 19-6-8 23:54
很難得!很多小朋友的中英語文能力容易傾斜一邊。請教一下如何做到中英兼備?尢其中文,請問可有不 ...

pn由漢字基礎500睇起,係一套認字好書。K1開始睇我自己會讀系列,K1尾睇晒尼兩套書,基本上認到好多字。之後就睇繪本,由淺入深,到K2尾睇故事性強d既讀本,K3開始引導小朋友寫日記、寫故事。

我地每個禮拜會拉個喼仔去圖書館借書,平時都會買一set set中英圖書。

pekovian 發表於 19-6-9 00:15
pn由漢字基礎500睇起,係一套認字好書。K1開始睇我自己會讀系列,K1尾睇晒尼兩套書,基本上認到好多字。之 ...

請問可推介一下「故事性強d既讀本」嗎?另外,如何由閲讀過渡到寫作呢?小朋友初開始寫作容易有組織鬆散的問題,k3能寫百多字文章着實厲害

keep-calm 發表於 19-6-9 07:33
請問可推介一下「故事性強d既讀本」嗎?另外,如何由閲讀過渡到寫作呢?小朋友初開始寫作容易有組織鬆散的 ...

小兵快樂讀本易上手,有圖有字,薄薄地容易睇。
寫作可以由寫字條開始,慢慢寫日記,運用六要素,加形容詞,用唔同詞語,再進展到簡單三段式文章,鼓勵記低生活趣事,寫多寫少唔重要,最緊要有興趣。

pn由漢字基礎500睇起,係一套認字好書。K1開始睇我自己會讀系列,K1尾睇晒尼兩套書,基本上認到好多字。之 ...

請問中文圖書邊度買選擇多?thanks

fadgare 發表於 19-6-9 14:32

中文書我好多都係圖書館借,如果買一set set,書展買多選揀,尤其是台灣出版社。如果書店,商務會比較多。

fadgare 發表於 19-6-9 14:32
台灣書: 博客來(台灣網上書店), 城邦(香港)

我家孩子细個時和你的一樣: 由漢字基礎500睇起,K1睇我自己會讀系列....另外英文睇 ORT, magic tree house...

想請教上小一有邊啲中文橋樑書及英文書趣味性比較高既可以分享?我女好喜歡睇ORT的所有Adventure部分。謝謝

Charlotte_mom 發表於 19-5-28 15:22
好難講wor ,親戚放軒官入二線直資龍校,因為阿媽唔係進取型,我話咁辛苦做咩啫(派入軒官後叩入直資)
...

下? 唔係還讀緊軒銅咩? 還是另一位親友?

小曳人 發表於 19-5-29 08:02
會唔會後悔?當中有好多考慮點... 每個家庭、孩子,答案都唔同

大仔當年抽中乙一,手持私小,註冊時眼見官 ...

你懷疑呀大係咪咁錫細佬?!

不過男仔間係咁架啦,特別大對細無話會痴著。

你講既讀書方法唔健康,係指咩?

73662710 發表於 19-6-7 11:00
謝謝你的意見!我們也有同样concern

有TSL n 番禺華仁,,

其實睇間津校有冇朋友仔跟你仔講英文,睇英文書,多過間學校有幾多個NET。

老老實實,男仔有幾多個會主動去搵NET 傾偈吖?

retriever 發表於 19-6-12 19:22
其實睇間津校有冇朋友仔跟你仔講英文,睇英文書,多過間學校有幾多個NET。

老老實實,男仔有幾多個會主動 ...
問題就是在tsl有好多同學仔講英文,另外一間就....

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 19-6-12 19:04
你懷疑呀大係咪咁錫細佬?!

不過男仔間係咁架啦,特別大對細無話會痴著。
唔健康,就係日頭返學未必學到野,放學就去補習,搵人教,返屋企仲要做功課,結果無時間玩/休息
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題