用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密vs銀禧vs沙崇vsQE
樓主: BBchrischris
go

迦密vs銀禧vs沙崇vsQE   [複製鏈接]

Joe8889 發表於 20-1-5 12:26
回覆 hkpapa852 的帖子

如果迦密和聖羅撒呢?
兩間成績相差不遠,迦密理科優秀,聖羅撒英文強
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

natalielee 發表於 19-3-21 15:01
你好,請問迦密是不是真的十分著重讀書,課外活動方面不太注重的呢? 因為聽見有些家長這樣說 ...

好睇小朋友自己主唔主動參加

szehangmama 發表於 20-1-4 14:08
請問你的小朋友上年是用什麼成績入迦密的?是否沒有全級頭十的名次,報迦密是否有些進取?
...

大抽獎入

boyboy2006 發表於 20-1-5 14:12
大抽獎入

Thanks!(emoji)

hkpapa852 發表於 20-1-5 12:44
兩間成績相差不遠,迦密理科優秀,聖羅撒英文強

我又唔係好同意迦密同聖羅撒成績差唔多,淨係講中、數,迦密都已經贏聖羅撒1x%, 英同LS就差唔多

回覆 boyboy2006 的帖子

請問在迦密讀得開心嗎?

我小朋友讀緊迦密。當年小朋友1A荃灣生,看了5區學校後,不希望小朋友太大壓力,冇讀「傳統」名校,選了迦密,亦考慮跨區問題,另一間聖保綠中學/銀禧。當年雖然曾俾小學班主任白眼,有名校唔入,荃官,林護,沙吕也極大機會,都選間佢唔識1A,但我哋覺得,我哋選擇是正確。
迦密校舍係舊,課外活動最強得機械人,童軍,engllish debate,校長不善marketing,但係我係云云1A中好有heart中學。試問有幾多個校長專登教中一Bible,叫得出中一仔嗰名(唔關小朋友叻唔叻都記到喎)
老師好多係舊生,佢哋對同學學業,品格仲緊張人地個父母,出面好多1A要自學為主,佢哋唔係,堅教,真係唔得教到你得(問題你嗰小朋友肯唔肯學啫)剛之前停課,我校無停網上教,網上功課,就係唔想返番學迫死學生)
學校宗教氣氛濃,讀書氣氛相對濃(唔係學校冇課外活動,係學生唔肯去玩,去讀書)
校風真算唔錯,我真係事過攞書單買書,有2次不同人讚迦密學生乖。至少高中拍拖師兄師姐連手都冇拖,幾純。
另英文老師有料到,佢哋D S E9成幾攞4以上,原來佢哋D S E取30好平常,不過佢哋有性格50+%三大offer,但佢哋睇科唔睇名氣,所以至得40+%入三大data。係現今唔市儈,我buy。
中一課程唔急,教小朋友讀書方法,都令我好impressed。希望我的資料幫到你

Poyau    發表於 20-1-5 19:54

angelacms 發表於 20-1-5 18:04
我小朋友讀緊迦密。當年小朋友1A荃灣生,看了5區學校後,不希望小朋友太大壓力,冇讀「傳統」名校,選了迦 ...
最緊要自己讀得開心

johnwooo 發表於 20-1-5 15:48

女校理科,除咗頂級個幾間同上智外,其實大部份都唔係出色(尤其係數學)。
迦密主科成績其實只係近兩年有進步,反而聖羅撒今年係近5年較差。

只以一年成績去睇,好易中伏。

不過要留意,迦密最出色個幾科理科,都係限住得一至兩班學生可以揀(聖羅撒就不清楚)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BBchrischris 發表於 20-1-5 17:06
回覆 boyboy2006 的帖子

請問在迦密讀得開心嗎?

感恩,小朋友讀得開心,放學都不願返家,話要留係學校圖書館同同學一齊做功課溫書

BBchrischris    發表於 20-1-6 00:05
BBchrischris    發表於 20-1-6 00:05

非常感謝你們 看見你們的分享都感到那份愛和喜悅
重有堅教 真係好重要
但好奇一聞 為何小學老師覺得沙田呂中比迦密出名呢?

其實迦密一向低調,真係唔係大路1A人選。如果好重名氣,成績好緊要過開心同品格。可能迦密唔啱喇!小朋友入到來都唔開心。我見我小朋友啲同學仔(名小學反而讀得唔係好理想)。始終理念係選校好緊要。我同你講幾勁都冇用,一間學校幾勁都有斷脚的。書係要讀,我寧願開心讀,細細個要日日計算住,防住人的生活,太慘!(我聽得名校的血哭史太多,怕怕,不要問邊啲有份,我不方便講,但係堅)我歡迎同路人加入迦密大家庭。

YmOra    發表於 20-1-5 19:32

johnwooo 發表於 20-1-5 15:48

迦密DSE成績較聖羅撒佳
主要優勝在中文及數學

2019年 迦密 | 聖羅撒

33222: 96.6% | 75.59%

中文4+ 72% | 58.3%
英文4+ 86% | 83.6%
數學4+ 72% | 56.3%
通識4+ 74% | 70.3%
主科4+ 76% | 67.1%

angelacms 發表於 20-1-5 18:04
我小朋友讀緊迦密。當年小朋友1A荃灣生,看了5區學校後,不希望小朋友太大壓力,冇讀「傳統」名校,選了迦 ...

很好的分享登你的孩子開心,找到一所"超合適"嘅好中學。

回覆 angelacms 的帖子

真心欣賞

回覆 BBchrischris 的帖子

我估可能迦密唔多post成績,老師唔確定,咪介紹間熟些。外間傳言,沙呂成績有壓力,被沙祟,沙培追上,想收多少其他學校的校生,唔知堅唔堅?有冇關係?

睇返沙呂中2019DSE成績真係好彪炳
請問有冇人知沙呂老師又係咪堅教呢?

BBchrischris 發表於 20-1-5 20:36

睇返沙呂中2019DSE成績真係好彪炳
大女今年沙呂中二,她總結過去一年在沙呂學習好好玩,好開心。全班同學相處融洽,並與各老師關係好好。
阿女說大部分沙呂老師都是玩得及幽默令上堂學習氣氛更輕鬆及投入,當然也有部分老師教學方式比較沉悶但也是認真去教的,也屬堅教。

想再請教迦密及沙田呂中 有沒有規定一定要學樂器呢?

angelacms 發表於 20-1-5 20:22
回覆 BBchrischris 的帖子

我估可能迦密唔多post成績,老師唔確定,咪介紹間熟些。外間傳言,沙呂 ...

我覺得之前幾年因沙祟的新校舍及沙培已翻新,相比之下沙呂校舍就較殘舊及較細...某程度上影響到收生! 但我相信一間學校最重要是校長和一班老師能一直默默耕耘,多年來為沙田區作育英才, 對教育學生充滿熱誠和關愛才最令我感動。今年沙呂新擴建的教學大樓終於落成,而舊校舍也開始逐步翻新,希望能給學生有更好環境學習
‹ 上一主題|下一主題