用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的性價比
樓主: jojosesame
go

讀國際學校的性價比   [複製鏈接]

是啊, 中文程度是我其中一項憂慮, 曾去了一間is school tour, 學方負責 人也開宗明義說, 孩子將來的中文程度, 他們也保證不了, 因為要看各項因素: 學生努力, 家長支援, 生活模式等她其中一句令我印象深刻, 就是如果給小孩子只選一種語言, 他們一定會選英文, 因為英文比中文易學很多, 所以想小孩中英俱佳, 應選雙語學校, 而不是她們的英語國際學校
去完school tour就開始擔心了, 苦惱

回覆 Iwtbr 的帖子

我唔知其他家長點操中文,但我認識的IS學生(由幼稚園上果d)都唔會睇中文書,讀寫係麻麻地⋯⋯你接受到就得啦!(這是讀IS的代價,就像local school小朋友英文不及IS叻一樣)

回覆 mandy_ng207 的帖子

明白, 針無兩頭利的

torunpoland 發表於 18-11-20 12:41
回覆 Jane1983 的帖子

寧願畀一筆唔細嘅錢做學費,都唔選讀$0的官津校,一定有理由。絕對值得教育官員深思 ...

為左逃避學習功課壓力去is值得嗎?有時都比媒體報導矯枉過正既老師嚇親....

luckybaby2011 發表於 18-11-21 11:29
為左逃避學習功課壓力去is值得嗎?有時都比媒體報導矯枉過正既老師嚇親....
...

其實唔係為左逃避學習功課壓力, 而係為左追求 (個人認為) 更優質﹑更有效﹑更乎合未來社會需要的教育模式

littlesun    發表於 18-11-24 21:18

Iwtbr 發表於 18-11-21 10:53
是啊, 中文程度是我其中一項憂慮, 曾去了一間is school tour, 學方負責 人也開宗明義說, 孩子將來的中文程 ...
個人認為中文可在家教,可外補,但教學模式便是無得外求。還有開心童年

Iwtbr 發表於 18-11-21 10:53
是啊, 中文程度是我其中一項憂慮, 曾去了一間is school tour, 學方負責 人也開宗明義說, 孩子將來的中文程 ...

呢段説話應該係喺ESF包括RC必定聽到的,而事實上亦認同家長喺選擇國際學校時唔應該將中文視為最重要條件,成件事本末倒置。如重視中文到如此程度,應考慮雙語學校。

回覆 mamaishere 的帖子

係啊  我當時是參觀啟新書院
心想, rc已經是esf學校中  據稱中文程度較高的一間  也會這樣為自己包底地說明

回覆 Iwtbr 的帖子

對啊  因我是新手, 半年前才開始研究, 爬文等   發覺香港的國際學校, 私立學校 也是每間有所不同的, 可謂眼花瞭亂..........為子女籌謀升學, 本身已是一大學問

mamaishere 發表於 18-11-21 12:36

對,這樣的要求沒有正統一條龍lS得(except 唔知KClS和YClS得唔得?)ISF,VSA,也未必得。

如果中文水平咁重要,不如讀番本地。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mamaishere 發表於 18-11-20 22:35
呢個可能就係樓主口中所謂嘅「性價比」。錢 Vs 童年 Vs 為未來社會裝備 Vs discipline Vs 人格,究竟值唔 ...

其實好似問「取老婆」的性價比如何。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

luckybaby2011 發表於 18-11-21 11:29
...

「逃避」是別人對我為小朋友選擇國際學校的睇法。隨便別人怎麼說。

我不是為了逃避功課壓力才選IS。壓力處處都有。

如果,為了逃避壓力才選IS,可能真係唔值。

由始至終,大仔只報了兩間小學,兩間都是IS。我從來係無意逃避LS。

Iwtbr 發表於 18-11-21 12:50
回覆 mamaishere 的帖子

係啊  我當時是參觀啟新書院

唔可以話包底說明喎,本身入國際學校並唔應該係為學好中文。國際學校原本係為讀中文有困難不能入讀本地學校嘅學生而設,而香港家長係覺得俾咗錢就咩都要有。都係嗰句,入西餐廳order蒸肉餅就預咗唔好味,想食正宗嘅肉餅就去返中菜館。

torunpoland 發表於 18-11-21 14:25
「逃避」是別人對我為小朋友選擇國際學校的睇法。隨便別人怎麼說。

我不是為了逃避功課壓力才選IS。壓力 ...

我覺得逃避一D無謂的壓力,可以係好理由。

torunpoland 發表於 18-11-21 14:25

我不是為了逃避功課壓力才選IS。壓力 ...

其實想逃避的是我、所以有此一問、實在我都唔了解is 模式係點、只係聽到而家教育令人擔憂

codeblue 發表於 18-11-21 12:13
其實唔係為左逃避學習功課壓力, 而係為左追求 (個人認為) 更優質﹑更有效﹑更乎合未來社會需要的教育模式 ...

可以講解下嗎?

回覆樓主:

其實讀IB課程,要中文讀得好也不是容易的事。相信家庭對中文的重視程度很影響小朋友的學習興趣和深度。

我亦估唔到某傳統英制國際學校Yr 1 已有默書(不計分)。

所以要學好中文,家庭的付出及方向很重要。

miacasa 發表於 18-11-22 12:49

其實讀IB課程,要中文讀得好也不是容易的事。相信家庭對中文 ...

其實國際學校是否是想像外國的學校一樣,教學模式着重恩考,探索,提高閱讀興趣,冇測考?(emoji) 但朋友係美國,小朋友k3同y3, 佢學校成日有test, exam, assessment, 仲有分精英班啦,佢不嬲懶吾多埋小朋友番學d野,最近比老師照肺暗示小朋友要加點努力,佢而家話點解外國讀書都好似有壓力

1162694sd 發表於 18-11-22 14:21
其實國際學校是否是想像外國的學校一樣,教學模式着重恩考,探索,提高閱讀興趣,冇測考?(emoji) 但朋友 ...

其實國際學校按能力教學,如果對小朋友有期望,也要家庭付出努力。

家長希望的是把時間放在操練及已有穩陣的學習模式,抑或把時間跟小朋友一起探索不同的事物(可能花的時間更多)。認識一些名校家長,他們會覺得補習、操練和比賽是理所當然的。所以,説到底,就是自己想怎樣教育小朋友和家庭生活。

回覆 1162694sd 的帖子

我仔果間行英制嘅幼稚園,學術就真係超頹,宜家K2上學期過左一半,只係教到letter J, 數1-10。功課一定無,連堂上嘅工作紙都係得幾張。但佢地上堂會畫畫、做手工,整得幾靚的。
‹ 上一主題|下一主題