用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs GH
樓主: Awyleung
go

CKY vs GH   [複製鏈接]

迷你人 發表於 18-12-27 12:16
氣場lee家野都話曉,真係唔夠你黎

我指的氣場係從一個人當下的眼神,表情,肢體動作,精神狀態,行為舉止,衣著物品去綜合判斷此刻此人的狀態。行出行入見到自然會留意多左,當然唔一定準確,但都沒咩好爭辯,個人感受而已。間間學校都會有讀得唔開心的人,又沒話邊間學校專門出唔開心噶人,有咩好拗。反而學生的言談舉止是否得體才是家長所看重的吧。

Happy2gether11 發表於 18-12-27 13:13
我指的氣場係從一個人當下的眼神,表情,肢體動作,精神狀態,行為舉止,衣著物品去綜合判斷此刻此人的狀 ...

同意啊! 所以一位學生讀得開心與否,相信不能由一(emoji)間去定奪,大人出來做野也有高潮平淡低潮,邊間都一樣有開心、唔開心的學生,無需要刻意放大某些學校的好或不好,對學校的學生也是最好的

兩所都是十分好的學校,而且適合不同類型的學生。按自己女女的性格及長處去選就可以。

如果女女英文十分好、聽教、能收能放、谷得起,可選GH
如果女女比較outgoing, 適合活動教學、project base 的學習模式的,選CKY

希望幫到你。

或者係,你喜歡孩子是那種style?
留意下兩校學生, 傾下計, 應該好容易知道自己想揀邊間.

我女之前入到間一條龍學校, 最後放棄左. 就係因為我老公平日lunch 成日見到該校學生, 佢覺得係好乖, 但唔係佢想要既style. 佢想要CKY open day 見到學生果種style.

宜家呀女確係發展成相當接近當時所期望既style.

國家 發表於 18-12-27 14:14
兩所都是十分好的學校,而且適合不同類型的學生。按自己女女的性格及長處去選就可以。

如果女女英文十分好 ...

其實如果語文強(中英普),CKY 一樣好
其實CKY language wise 都是advance 的。
所以你係要㨂學習模式同你想小朋友成為一個怎樣的人(skill set)

Awyleung 發表於 18-11-10 18:31
GH 幸運有offer, CKY second in 完,應否再參加CKY third in?

你説幸運,即是想這一間吧
其實你都了解GH & CKY 格調完全不同,放在你心裡,你自己想揀邊一間?
小朋友的想法很難作準,這階段都是由家長決定吧!

回覆樓主

如果唔使考慮學費,我選CKY

hkpapa852 發表於 18-12-24 12:12
咁每年畢業生,有幾%係無修讀IBDP既呢?

呢個問題又確實幾撲朔迷離,我問過幾個用家都答唔出,尤如果個3B3C要求唔存在咁,可能 96.6% A*-C 唔多唔少反映左可升讀 IBDP 比率。

不過我咁睇,如果 IGCSE 都唔達標讀,其實系 GH 之類學校既存活率可以有幾高?可以行得幾遠?

我諗係純粹教學模式既選擇。

個人傾向 CKY。我對傳統教快教深真係唔認同,呢種 information feeding 其實唔算教育,只係將現有既知識強行輸入。如考慮10幾年後社會既轉變,小朋友唔係需要今日既知識,而係 train 佢地如何吸收新知識、如何解難。
可能對某部份人來講太 idealistic,最終點入 U呢?我 set 左個 standard,以 local 三大為目標,如果冇信心系 CKY 取得 IBDP 38 以上,(睇返2018 成績相當於 approx top 50%(扣埋中途離場人數其實不太難吧,加 safety factor 應付教制變數,實際 target 級 top 30%),而又冇後路去外國,咁行返主流係比較穩陣。

993rs 發表於 18-12-28 18:28
呢個問題又確實幾撲朔迷離,我問過幾個用家都答唔出,尤如果個3B3C要求唔存在咁,可能 96.6% A*-C 唔多唔 ...

以屬於傳統操練模式既公開試成績去決定學生是否適合讀非操練既IBDP,其實真係幾有趣(雖然不少學校都係咁)。

國際學校雖然都未必可全民考IBDP,但人地既alternative通常係BTEC, 都係一種可以直接升讀大學既資歷。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果有可能出國,就揀CKY。
3rd in後,何時公佈結果?

美美羊 發表於 18-12-29 15:27
如果有可能出國,就揀CKY。
3rd in後,何時公佈結果?

若出國,反而我會揀gh, 點睇都是歴史尢久elite school,apply 外國名校或許有幫助 (純估)

回覆樓主:

MrBeast 發表於 18-12-31 11:05
若出國,反而我會揀gh, 點睇都是歴史尢久elite school,apply 外國名校或許有幫助 (純估) ...
IB係國際通行,直接用IB成績呈交外國的大學。反而dse,好多U都要轉換咯!

1162694sd 發表於 18-12-31 11:29
中學我都會出國,所以小學我揀津校,學中文緊要啊,嚟方面應該GH好d嗎?
...
CKY中普都好好呀,反而GH英文唔夠CKY。CKY30人一班,雙班主任,一個英,一個普,都是native的,語境上,GH點夠CKY黎。

美美羊 發表於 18-12-31 11:45
CKY中普都好好呀,反而GH英文唔夠CKY。CKY30人一班,雙班主任,一個英,一個普,都是native的,語境上,GH ...

美美羊 發表於 18-12-31 11:45
CKY中普都好好呀,反而GH英文唔夠CKY。CKY30人一班,雙班主任,一個英,一個普,都是native的,語境上,GH ...

似乎,視乎邊位學生噃。我小朋友當年英小,但唔係GHS,高小有一CKY插班生,英文係班中只屬中後~~~

mcl203 發表於 18-12-31 12:02
似乎,視乎邊位學生噃。我小朋友當年英小,但唔係GHS,高小有一CKY插班生,英文係班中只屬中後~~~
...

咁你小朋友當年,CKY更加只係Nobody,所以又唔可以咁講

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-31 12:20
咁你小朋友當年,CKY更加只係Nobody,所以又唔可以咁講

我意思係因人而已~~~

美美羊 發表於 18-12-31 11:42
IB係國際通行,直接用IB成績呈交外國的大學。反而dse,好多U都要轉換咯!

自己考 sat, gcse, etc 都得架,考多個試辛苦d咁law,但若果返港工作,有dse 中文安全d。ib 中唔知政府認唔認

hkpapa852 發表於 18-12-29 09:44
以屬於傳統操練模式既公開試成績去決定學生是否適合讀非操練既IBDP,其實真係幾有趣(雖然不少學校都係咁 ...

其實用 IGCSE result 去決學生是否適合讀 IBDP 都合理。

IBDP 既 assessment 佔大部份都係 paper exams,IGCSE result 基本反映到學生大概應付 IBDP 能力。反而用 MYP + eAssessment,我懷疑係成本高及程度低。

BTEC 我就唔識,比我感覺係「職業先收學校」,並不負面的,如果要出國

‹ 上一主題|下一主題