用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校? ...
樓主: cherry0131
go

小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校?   [複製鏈接]

littlelamlam 發表於 18-8-6 21:43
但另外3間都吾係心水呢

如果好心儀,真係唔好再揀第二間自行了,因識人就係咁,好心儀自行1, 但又報埋自行2唸住實唔會入到(因勁少位,亦不是心儀學校),但就係咁衰左,自行一唔入,自行二收左,結果無得攪珠,叩門又叩唔到自行一果間,勁後悔。

29XX86 發表於 18-8-6 21:54
如果好心儀,真係唔好再揀第二間自行了,因識人就係咁,好心儀自行1, 但又報埋自行2唸住實唔會入到(因勁少 ...

其實就係咁, 校長話自行2間入到都不要後悔

lcwz01 發表於 18-8-6 16:08
點會冇著數呀? 聯繫小學嘅學生先抽一次聯繫位, 如果抽唔到可以喺大抽獎再抽多次, 機會點都大過冇聯繫嘅  ...

即是兩間保中有50個聯繫位,在自行後會比保小band 1生抽一次先?到大抽獎時,又再比band 1生抽多次?

cherry0131 發表於 18-7-25 20:33
因為住屯門區,沒有直資!一心諗住自行報兩間, 班主任話揀一間自己想入就夠!唔駛咁多次面試!
...

點會咁講都有架,唔洗面咁多次試
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

cherry0131 發表於 18-8-7 07:28
即是兩間保中有50個聯繫位,在自行後會比保小band 1生抽一次先?到大抽獎時,又再比band 1生抽多次?
...
你哋有兩間保中聯繫位? 但乙一都只可以揀一間啫, 都係2X個位。如果自行touchwood唔入, 甲部又唔中, 乙一咪抽聯繫位囉。如果小朋友係B1生, touchwood聯繫位唔中, 咪出公海同其他B1生抽非保留位囉。

little_yolky 發表於 18-8-7 09:44
你哋有兩間保中聯繫位? 但乙一都只可以揀一間啫, 都係2X個位。如果自行touchwood唔入, 甲部又唔中, 乙一咪 ...

我朋友就係咁。最後去左第三志願。同是B1的同學有些更去到 5 6志願

29XX86 發表於 18-8-6 21:54
如果好心儀,真係唔好再揀第二間自行了,因識人就係咁,好心儀自行1, 但又報埋自行2唸住實唔會入到(因勁少 ...

如果成積10名內,自行選擇最心儀的兩間,邊間收到都開心。去到大抽獎先就住中學級數選擇先後次序。

polly0503 發表於 18-8-7 12:52
如果成積10名內,自行選擇最心儀的兩間,邊間收到都開心。去到大抽獎先就住中學級數選擇先後次序。
...

係呀! 但可惜Littlelamlam 個CASE佢只得一間心儀, 所以, 佢填唔到第二間, 我個CASE就好好, 因我自行1係誇區, 得就得, 唔得就自行2入返自己住果區, 乙1都揀返自行2果間, 就無後顧之憂了.

29XX86 發表於 18-8-7 13:45
係呀! 但可惜Littlelamlam 個CASE佢只得一間心儀, 所以, 佢填唔到第二間, 我個CASE就好好, 因我自行1係誇 ...

其實自一,自二學校,會唔會知學生點排自一,二先後次序?

bbq. 發表於 18-8-7 14:07
其實自一,自二學校,會唔會知學生點排自一,二先後次序?

間學校唔會知的, 所以, 如果自行1及2都收你, 就會入左自行1果間先.

littlelamlam 發表於 18-8-6 18:45
我女小學無聯繫中學, 佢呈一考級十內(全級160人), 只鍾情陳中, 所以我都諗自行只選一間, 佢本身中英好, 數 ...
級十內考陳中都大機會,但唔穩陣,雖然我小朋友間學校級十幾都自行入到陳中。係四大之中只有陳中一間是基督教中學,好吸引到區內外篤信基督教家長和學生的青睞,尤其是學位不足的元朗區,所以自行階段陳中是四大之中收表最多的一間,競爭很激烈。個人覺得唔建議自行只填一間,touchwood 如果自一乙一都入唔到陳中就好失望、失預算,可以多考慮盡量填埋自二。

sblam 發表於 18-8-7 14:33
級十內考陳中都大機會,但唔穩陣,雖然我小朋友間學校級十幾都自行入到陳中。係四大之中只有陳中一間是基督 ...

唉, 都係有些頭痕

sblam 發表於 18-8-6 16:35
回覆 cherry0131 的帖子

好多家長當初選小學唔多唔少都因為保小/順小有聯繫中學位,比較其他無聯繫的小學 ...

我小朋友在聯繫小學讀,可以告訴你頭10至20大部分今年自行都選了百周同董中或陳中(不是聯繫中學),我個女都是其中一個,到大抽獎才選擇一間聯繫中學,好彩自行收左。最重要是學校適合小朋友,開放日俾小朋友了解下間中學才決定。

Kalongmama 發表於 18-7-30 17:33
我小朋友也是數理較強,今年九月才升中一,未清楚測驗情況如何。眼見有師兄讀得輕鬆,亦有人趕功課做到好 ...

你分析得對,自行多數收不是聯繫,在開放日時我問過學生,多數不是聯繫中學都是10名內。

Junjun7 發表於 18-7-28 14:14
今年身邊見有人入佐自行果間又唔甘心,起初可能以為入硬自一,點知入佐唔太喜歡的自二,叩門都冇結果,所以 ...
我囡囡嗰間就係有咁嘅情況,所以嗰啲自行二選保何又入咗嘅先至會覺得後悔,因為見到其他級名次後好多嘅都入到保一(相信一定係統一派位時入的)。如果唔係有其他級名次差過佢地嘅都入到保一,相信佢地就唔會覺得後悔囉。若果見到啲名次差不多,但連保一同保何都入唔到嘅,相信佢地一定會認為自己嘅選擇係明智添。所以,我認為人的心態好多時都會因為周圍嘅人而有所改變。

29XX86 發表於 18-8-7 14:09
間學校唔會知的, 所以, 如果自行1及2都收你, 就會入左自行1果間先.

唔該晒。

回覆樓主:

其實到最後階段,即大抽獎派彩後,學生會唔會知道該學校是自行入?還是大抽獎入架?

bbq. 發表於 18-8-7 19:56
其實到最後階段,即大抽獎派彩後,學生會唔會知道該學校是自行入?還是大抽獎入架?
...

唔會知! 但如誇區就會知,因大抽獎不可揀的。(甲部大抽獎入都有可能,但機會極少)

又或者你自行有揀,但大抽獎無揀,或揀得超後都入到的話,就估計是自行入了。

polly0503 發表於 18-8-7 18:02
你分析得對,自行多數收不是聯繫,在開放日時我問過學生,多數不是聯繫中學都是10名內。
...
所以我先驚...自行董中同百周都係38個位!收晒其他學校的級頭,到聯繫保小的唔收!
咁就要等抽聯繫位...如果聯繫位又抽唔到,乙一又抽唔到!咁就唔知會派左去邊...

越知得多就越緊張添...😩
唉...都係叫亞囡再比心機d先得!

polly0503 發表於 18-8-7 17:59
我小朋友在聯繫小學讀,可以告訴你頭10至20大部分今年自行都選了百周同董中或陳中(不是聯繫中學),我個 ...
你小朋友是順記嗎?唔揀順記,而揀保記?
‹ 上一主題|下一主題