用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs TSL
樓主: fishball_cream
go

kts vs TSL   [複製鏈接]

itsz 發表於 18-6-26 12:17
最重要係質素(有無經常互動),其次先係量(6年小學生涯)。以我所知普遍NCS同本地學生可能文化差異問題,有時 ...

唔使入地利亞瓜~~~

又奇怪,你囡囡既然已身在MSS,會否發覺已有差異? 我囡果班當年都有國際學生,又唔太覺得有明顯溝通上差異,岩唔岩傾反為係其次,岩話題就得~~~

mcl203 發表於 18-6-26 12:24
唔使入地利亞瓜~~~

又奇怪,你囡囡既然已身在MSS,會否發覺已有差異? 我囡果班當年都有國際學生,又 ...
唔係賣廣告,地利亞小學除中文課外完全係英文的學校,當佢平價版國際學校嚟讀都唔錯的。佢係私校要交學費,入讀的NCS亦係中產以上較多。考到前列一樣入到好中學。不過校舍確實細又舊。

mcl203 發表於 18-6-26 12:24
唔使入地利亞瓜~~~

又奇怪,你囡囡既然已身在MSS,會否發覺已有差異? 我囡果班當年都有國際學生,又 ...
佢唔係C班的,所以未知,不過小學時同NCS相處無問題的,岩話題的會傾,但啱嘅話題比較少一些。

itsz 發表於 18-6-26 13:23
佢唔係C班的,所以未知,不過小學時同NCS相處無問題的,岩話題的會傾,但啱嘅話題比較少一些。 ...

似乎,坊間有提既TSL語境好,係來自多外籍學生既日常交流,係佢地一廂情願既睇法了~~~

mcl203 發表於 18-6-26 13:32
似乎,坊間有提既TSL語境好,係來自多外籍學生既日常交流,係佢地一廂情願既睇法了~~~
...

個人認為有幫助但只係豐富英文語境或提升英語水平的其中一個非主要因素,所以前面我話影響不大而唔係話無影響。

itsz 發表於 18-6-26 12:17
最重要係質素(有無經常互動),其次先係量(6年小學生涯)。以我所知普遍NCS同本地學生可能文化差異問題,有時 ...

讀得local school既NCS,家長都係因為希望子女能夠融入本地語言及文化,如果唔係,已經去咗讀IS,我仔小學同中學都有各式各樣NCS,溝通一樣冇隔膜,friend過打band,同學之間能否走得埋,性格、共同興趣等因素更重要,否則同學之間都係土生土長香港人都冇偈傾。

Soundervolt 發表於 18-6-26 14:15
讀得local school既NCS,家長都係因為希望子女能夠融入本地語言及文化,如果唔係,已經去咗讀IS,我仔小學 ...
其實各種情況都會有,我講嘅同你講嘅係無衝突的。我都知有NCS係想學廣東話,經常講廣東話的,變相本地人講英文的機會又少咗,呢個情況亦有。另外可能男仔同女仔都有分別。

Soundervolt 發表於 18-6-26 14:15
讀得local school既NCS,家長都係因為希望子女能夠融入本地語言及文化,如果唔係,已經去咗讀IS,我仔小學 ...
唔想融入Local既NCS, 就算唔讀國際學校, 仲有大把選擇.

免費既有油麻地街坊福利會, 官立嘉道理, 大坑李陞, 伊斯蘭等

要俾錢既仲有地利亞, 聖瑪加利 (呢間相對嚟講比較Local了)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

itsz 發表於 18-6-26 14:32
其實各種情況都會有,我講嘅同你講嘅係無衝突的。我都知有NCS係想學廣東話,經常講廣東話的,變相本地人講 ...

最後嗰點我亦認同,男女有別,男仔之間相處比較簡單,冇乜隔夜仇,就算有衝突,過兩日又可以冇事。

打個比喻-例如一般全校得六個級一(中一到中六或小一到小六),咁普遍嚟講係考唔到級一的,但唔可以因此而否定係有六個學生係考到級一。

我兩個仔女都係TSL讀,由09-10年入學,及至上年細果件都7月畢業,留在TSL 都算有8個年頭。

KTS較TSL「年資」較久,升中配套自然較TSL為佳(CONNECTION),不過TSL到小六都有教下學生INTERVIEW 做PORTFOLIO,咁到考直資及自行時就可以盡量發揮靠自己啦!

TSL學生在校講英文,私下同同學講英文。以我兩個黎講,係正確既,佢兩個甚至係屋企傾計鬧交都係習慣講英文,呢樣令佢地英文極好 (仲NATIVE口音添),但中文就好差啦....直到家下中學仍然要為中文苦戰中,恐怕因中文DSE未攞到3而入唔到大學,而其他用英文教學既學科大部份都表現良好 (當然都係我地家教可能有問題,冇勁大量死迫佢地睇中文書咁啦)。

大果個畢業果屆,女仔派位較好,8個入MSS,11個入CONVENT(考第一既NCS入呢間),4個DGS,4個入HY,2個入GH,SPCC入四個其中一個係女仔。

細果個畢業果屆,就睇落男仔較好(雖然女仔都唔差),1個入DBS(因跳哂船去LS),9個入LS,3個入QC,3個入SJC,2個入YWHK,6個入WYK。SPCC入5個我唔記得個比例男女各有幾多個啦。

但數據上睇到,入NPL既數字係一直咁跌緊既,剛剛呢年中一生,只得17個入NPL,各有各原因唔揀佢啦。

總括黎講,揀一間學校真係每個人PREFER既野唔同,例如功課多寡、校網、宗教、路程等等,冇人可以代你自己去做決定。有時有D人聽途道說就講左一D「權威性」既說法,自己要小心過濾。始終大家個要求水平都不同,第日自己果個入去讀先知係咪適合。

近年好少發表對TSL既用家分享,我玻璃心,不喜勿插,就當時運高睇我唔到吧!

回覆 silvia_ng 的帖子

蕭阿姨,很高興見你「重現江湖」,在小學版出現。

manmonster 發表於 18-6-26 15:26
回覆 silvia_ng 的帖子

蕭阿姨,很高興見你「重現江湖」,在小學版出現。
呀...都係剛好見到下面HOT TOPIC有TSL出現,8掛望下先REPLY呢個TOPIC咋,呢幾年都好少入小一選校了。
家下上BK,已經係準備為DSE收風了,TIMES FLIES....

silvia_ng 發表於 18-6-26 15:17
我兩個仔女都係TSL讀,由09-10年入學,及至上年細果件都7月畢業,留在TSL 都算有8個年頭。

KTS較TSL「年資 ...
我都係分享自己所知,當中亦有一些愚見,希望無跌入你所講的權威性説法吧,當然所有資訊都要自己小心閱讀過濾,但分享資訊或意見亦無壞嘅。我觀察到的亦確實學生之間溝通廣東話比英語多,但亦知道有學生的英語係十分流利的,但去到native我就唔識分别。另請問你大女嗰界有幾多個NCS考入名校?等大家都知多啲。

itsz 發表於 18-6-26 15:51
我都係分享自己所知,當中亦有一些愚見,希望無跌入你所講的權威性説法吧,當然所有資訊都要自己小心閱讀過 ...
何必要對號入座,不需要過於敏感。
我大果個唔係女,亦冇刻意留意其他同學考入咩學校,只係剛好那個女孩子係考第一而又係NCS,有人同我講咋。

silvia_ng 發表於 18-6-26 16:04
何必要對號入座,不需要過於敏感。
我大果個唔係女,亦冇刻意留意其他同學考入咩學校,只係剛好那個女孩子 ...
Thanks

香港雖然係國際城市, 但歧視依然普遍...... 種族歧視, 宗教歧視.

好多人都睇少NCS學生, 尤其非英美澳加裔既NCS, 以為人地學術一定唔掂.
事實上不少NCS, 尤其係屋企肯俾錢讀書個班, 能力絕不比本地學生差. 坦白講, 即使係強國人既子女, 大部份其實除英文一科外, 其餘科目既能力同成績, 絕對不會比港童差.

香港家長不要再夜郎自大.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-26 16:38
香港雖然係國際城市, 但歧視依然普遍...... 種族歧視, 宗教歧視.

好多人都睇少NCS學生, 尤其非英美澳加裔 ...

一科英文都ko唔少本地生啦~~~

hkpapa852 發表於 18-6-26 16:38

好多人都睇少NCS學生, 尤其非英美澳加裔 ...
咁歧視就係唔睇成績,只睇膚色或國籍嘛。呢個係全世界都普遍存在的現象,好難避免。當然亦有好多人唔會因膚色而歧視别人的。

itsz 發表於 18-6-26 17:22
咁歧視就係唔睇成績,只睇膚色或國籍嘛。呢個係全世界都普遍存在的現象,好難避免。當然亦有好多人唔會因膚 ...

所以,部分教會學校既辦學理念咪會兼顧唔同種族囉,Marymount咪似乎係其中之一,同樣現象我見亦出現係兩間St Paul’s,其他既我見識少,知既只係皮毛~~~
‹ 上一主題|下一主題