用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哈羅&天神
樓主: panna20
go

哈羅&天神   [複製鏈接]

哈羅其實冇乜額外洗費,課外活動eca同enrichment基本已包在學費内。如果寄宿的有埋tutor同老師教做功課。另外出國遊學的是自願参加,其實有好多人都冇join.想了解多啲harrow可上twitter search harrowhk or harrowhk LS

wtyedu 發表於 18-6-4 18:53
對樓主這幾句話很有同感,家長的決定很大地影響女兒將來走嘅路,會好擔心選擇錯誤。

你講的話好中肯,多謝。我現仍在糾結中。一方面打算先去天神註冊,另一方面打算再去哈羅附近看樓(租)以及參加哈羅的半日學習體驗(小朋友),同埋都會帶小朋友參觀天神⋯最後做決定我都不知會如何⋯⋯但無論點樣,都好感謝大家嘅建議。

天神似乎唔係你想參觀就有得參觀。小一應該要8月尾先有 orientation.

sissysze 發表於 18-6-4 23:16
天神似乎唔係你想參觀就有得參觀。小一應該要8月尾先有 orientation.

那怎麼辦?只能趁註冊時去看一下了⋯那麼小朋友都沒辦法參觀了

panna20 發表於 18-6-4 22:01
你講的話好中肯,多謝。我現仍在糾結中。一方面打算先去天神註冊,另一方面打算再去哈羅附近看樓(租)以 ...

我會建議你去天神,因為我認為你未完全認同lS學制,你對本地教學仍有留戀,如果你真一心一意想行lS路,你又點會去大抽獎呢?難度真係”唔抽唔知時運高”?! IS/LS是兩條完全不同的路,誇張點說係兩個極端,如果真心欣賞是單一方教學,根本不會同時行兩條路。

相信你女女都係叻女,可以先試天神,真係讀得不似預期,你再轉出IS總有機會,但反過來就相當困難,而且也叫試過可以甘心了。

7月天神你就會收到考分班試範圍,相信難唔到讀 yorks嘅學生嘅

panna20 發表於 18-6-4 23:17
那怎麼辦?只能趁註冊時去看一下了⋯那麼小朋友都沒辦法參觀了
註冊應該無嘢你得睇到,因去完辦手續你就要即閃

safeway 發表於 18-6-4 23:19
我會建議你去天神,因為我認為你未完全認同lS學制,你對本地教學仍有留戀,如果你真一心一意想行lS路,你 ...

明白,很有道理。我試抽獎也正是因為考慮到公立轉國際有可能,國際轉公立沒可能⋯主要中文其實更難學,英文相對反而容易⋯想讀IS是覺得小朋友不會太辛苦,會很開心,我都認為她是很適合IS的。至於LS,因為沒試過,所以想試試⋯不過還是很糾結的。我自己都好想知道我最後會作何選擇。

panna20 發表於 18-6-4 23:23
明白,很有道理。我試抽獎也正是因為考慮到公立轉國際有可能,國際轉公立沒可能⋯主要中文其實更難學,英 ...

讓我補充一點。
我曾經在一間真.IS做過,深明其實讀IS, 要適應的不是學生,是家長!
如果家長有些心理包袱未能放下,其實真不太適宜讀IS, 否則將來要糾結的事會更多

safeway 發表於 18-6-4 23:32
讓我補充一點。
我曾經在一間真.IS做過,深明其實讀IS, 要適應的不是學生,是家長!
如果家長有些心理包 ...
請問你所說的包袱是什麼? 對成績的要求? 謝謝.

safeway 發表於 18-6-4 23:32
讓我補充一點。
如果家長有些心理包 ...

你指的是⋯?

sissysze 發表於 18-6-4 23:23
註冊應該無嘢你得睇到,因去完辦手續你就要即閃

那都沒有辦法參觀了解噠

sissysze 發表於 18-6-4 23:21
7月天神你就會收到考分班試範圍,相信難唔到讀 yorks嘅學生嘅

哇⋯⋯

siden 發表於 18-6-3 18:34
我朋友讀天神

又冇覺得谷得咁誇張

系。講到我都怕 *呀女派了天神

Jane1983 發表於 18-6-4 08:45
回覆 MrBeast 的帖子

個女係你教,除非佢性情和資質真係好唔適合,否則正常智商,由細到大有伴讀,幼稚園 ...

我一直認為親子關係,係要從小入豬仔,到細路青春期時有個底扣分。

有時諗下,路人甲乙丙,跟你無啦LUNG既人話你,你都唔睬佢。亦有唔少父母因為職務,或長期找人代位,身份跟路人甲乙丙差不遠。

最近有朋友分享親子講座內容,其一係 FUN/TIME=CONNECTION。

當然你話親子關係,不可能全部係FUN,現實係有功課測驗考試評估。但亦有家長把空餘時間填得滿滿課外活動,咁實在無時間培養正面的親子關係播。

回覆 Beauty_BaBy 的帖子

其實係講期望,你預咗唔係hea,要付出,咁會覺得ok啦。
小學階段,小朋友正常資質,父母有正常栽培,願意支持,好少話真係讀得好差。

回覆 retriever 的帖子

係ga,唔儲定d「錢」,到青春期驚一鋪清袋。

wtyedu 發表於 18-6-4 23:50
請問你所說的包袱是什麼? 對成績的要求? 謝謝.

很難一概而論, 但家長必須要明白, 若由5、6歲開始讀IS, 已經不是單單已經教育制度不同, 英文native 與否, 中文是否差, 童年是否happy等問題, 而係整個人的教養, 他的思維, 思考方向, 價值觀等同local 好唔一樣, 因為學校的文化, 教育精神, 核心係好唔同, 呢點唔係話父母教唔教問題, 我有個例子: 當年有中學生在校打麻雀, 有家長投訴, 但中學校長是剛來香港的鬼婆, 佢覺得完全沒有問題!! 反問有什麼問題, 為什麼可以玩橋牌, 但不可以玩麻雀? 如果冇賭錢, 在佢眼中只係一個chess!
當然也不用一下就跳去另一極端, 什麼IS學生滿口粗囗, 毒品, 濫交等等, 呢啲無論咩國家咩文化咩教育制度下都是壞例子,我相信沒有任何學校會教「壞」一個人。。。

數主,不好意思,話題扯遠了。

Jane1983 發表於 18-6-5 08:35
回覆 retriever 的帖子

係ga,唔儲定d「錢」,到青春期驚一鋪清袋。

最怕唔儲定錢,仲要「青春期」撞著虎媽「更年期」。

Jane1983    發表於 18-6-5 10:12

safeway 發表於 18-6-5 09:23
很難一概而論, 但家長必須要明白, 若由5、6歲開始讀IS, 已經不是單單已經教育制度不同, 英文native 與否,  ...

Wellsaid. 我又不覺得你扯遠了。由於樓主不是傳統學校或國際學校中二選一,而是傳統學校 vs 國際學校,所以你指出的幾點其實很重要。只要選定行邊條stream,答案就不言而喻。選學校不應只是選中文好不好/是否多功課等,還有價值觀/世界觀/思維方式的形成。小女曾經就讀國際學校,可以同樓主分享一下我的看法。國際學校的好處樓主可以去國際版爬下文,那邊的家長可以講很多讀國際學校的好處。我都同意他們的觀點,也曾經很糾結。

樓主是否全職媽媽?國際學校非常重視家校合作及家長參與學校活動。讀國際學校的孩子有相當一部分是國外大公司駐香港機構的高管,普遍來講媽媽都是全職主婦,因此更適合媽媽是全職主婦的孩子就讀。舉例小女的國際學校,每星期都有家長義工活動,雖然不是必須參加,但如果小女經常見到同學的媽媽在學校出現而自己的媽媽從來不參加,是會不開心的。而且學生的聖誕、新年、復活節各種show,還有家長會都在平日開。我其他有子女就讀國際學校的朋友的見解都相近。如果你有兩或三個小孩,就意味著每星期起碼去學校兩三次,每次半日。

讀國際學校並沒有坊間所說的那樣輕鬆,是時間花在不同的地方,無論是學生還是家長都是。小女五歲時已經要每星期看4本英文書,每本20頁左右的繪本,題材有童話故事也有知識類書籍。家長每晚要伴讀,或陪做project,要花的時間其實和陪傳統學校的孩子溫習功課花的時間差不多。我不是不願意花這些時間,而是指出不要以為讀國際學校父母就會輕鬆,可以做甩手掌櫃。

讀國際學校的孩子家裡普遍很富貴(ESF除外,因為學費的關係有不少中產),放完假之後孩子回家告訴我她的同學假期去了非洲safari,去了瑞士滑雪,平時搞playdate見到她同學的居所普遍有幾千尺,其中不乏淺水灣別墅。當然,同學仔及家長都很有教養,很低調,也不會刻意炫耀。報得Harrow我相信你有一定財力,但俾得起40萬一年和覺得40萬一年濕濕碎是兩回事。你要問自己是否覺得有壓力,並且有信心孩子在這種環境長大不會有任何問題。我不是預設你不是富豪,只是提醒一下這個事實。

‹ 上一主題|下一主題