用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家認為升中要有咩証書或獎項?
樓主: CCelia
go

請問大家認為升中要有咩証書或獎項?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-12-24 12:42
呈分試最重要

謝賜教

王家爸爸 發表於 17-12-24 12:42
呈分試最重要

呈分級一 自行評分計 rank order 應該會高分啲。
校內級一 直資收生時未有 rank order 應該較有優勢。

過去五年,升中人數少咗,B1學生少過英中位,所以基本上B1學生都入到好學校。因為B1學生少咗,供求失衡,B1A學校變相需要更重視成績,以維持B1A學生數量。喺咁既B1A學生供求情況下,証書或獎項對B1學生既升中,可以話幾乎無用。

未來既情況慢慢改變,升中人數多返,B1A學生供應多咗,學校既選擇多咗,所以會慢慢(記住係慢慢)重視返証書或獎項。我估係未來三、兩年,証書或獎項對升中有無用呢個問題既答案,其實唔係證書本身,而係小朋友係面試時,當老師隨手拎起你其中一張,問你,你要識得表達到證書背面既故事。
如果小朋友故事夠動人,爬行比賽證書都有用。例如如果你係田徑有名次既B1A學生,你可以講到從細(當然係從父母口中得知),自己已經好有鬥心,同埋講到鬥心點樣喺成績同運動方面幫到你,機會一定高啲。
相反,如果你係某運動既高手,但係你俾老師感覺到你有名次既原因係肌肉發達,讀書係靠死記,講野一舊舊,學校有得揀既話,你既機會一定唔高。

王家爸爸 發表於 17-12-27 17:43
未來既情況慢慢改變,升中人數多返,B1A學生供應多咗,學校既選擇多咗,所以會慢慢(記住係慢慢)重視返証 ...

從細講起,要好多時間噃~~~

mcl203 發表於 17-12-27 18:40
從細講起,要好多時間噃~~~
講重點嗎,一句起兩句止。人家谷阿莫可以5分鐘之內講完一套電影呢。

王家爸爸 發表於 17-12-21 11:35
男仔自行階段報得既B1A中校其實唔多,如果鍾意男校既選擇更少,我諗得起既九龍得LSC、聖言兩間,港島得QC、 ...

嘩 QES....近兩年大紅人..

你睇佢咁低,嬲嬲地 in 都唔比你 in....

Ktfk 發表於 17-12-27 23:47

QES唔係男校,有啲男仔鍾意男校,可以玩得放啲。

Ktfk 發表於 17-12-27 23:47

Break my heart 2

其實最緊要記住,升中其實既係市場/供求遊戲(學校同B1學生之間),又係博弈遊戲(同BANDING學生之間),學生首先係想要好成績既學生,排名先係王道(市場學角度睇你需要先係學校最想要既產品)。學校先考慮排名,然後考慮個學生既潛能(市場學角度睇就係產品好唔好用),學校通過面試睇下學生潛能如何(測試產品好唔好用),潛能同證書、獎項(產品說明書)關係唔大,證書、獎項只係面試既開場白。除咗證書、獎項,成績、玩既野、踢波等都可以係開場白,面試時最緊要係故事動聽,答得流暢,有信心,相信自己講既野,只有咁先至可以 differentiate 自己。

今年獎項但未攞到證書,大家會寫落去嗎?
‹ 上一主題|下一主題