用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東方不敗- 女拔萃
樓主: Gaehwiler
go

東方不敗- 女拔萃   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-7-26 09:09
作為一位女兒既爸爸, 每次見到呢D討論, 都覺得好好笑....

什麼日後是否Professional, 夠唔夠Smart......  ...

haha,咁您要揾定一間Band 1a美容中心……而且仲要揾間比較少有港女校風嘅中小學校。

DD仔 發表於 17-7-26 12:45
如果CV写埋DGS,QC,etc , 的确有着数的,当然都要其它东西强劲啦。
我从前公司有个director, 他专门请那些 ...

調轉左講,既然你講professional 工作,咁緊係睇佢專業資格先啦,個人成績好(你話有好多A)咁會有d eye catching嘅,但中學真係唔算個人achievement 囉,當然interviewwe 可以極主觀嘅,特別愛好名中學女生(interviewer是男??港大女生o唔ok),咁可以有着數嘅

對著我,就真係唔好意思啦!

Cambridge and Harvard畢業大把人搵不到工,老老實實DGS......

beagoodman 發表於 17-7-26 12:13
認真?我真係無見有求職者寫埋幼稚園係CV度喎

你係咪講笑?!

唔係話寫在履歷,係中小學有影響,而且唔少。

beagoodman 發表於 17-7-26 12:23
要睇,睇DSE就得啦,仲睇邊間中學?同埋永世做junior丶trainee咩,中學個朵照顧到幾時呀?
...

都有唔少顧主會睇埋應徵者讀邊間中學,因為除咗會睇公開試嘅成績外,唔多唔少都會睇下應徵者大概會成長喺邊一種學校style嘅人, 好似嚟自MCS或DGS都已經有好大嘅分別。

retriever 發表於 17-7-26 13:43
你係咪講笑?!

唔係話寫在履歷,係中小學有影響,而且唔少。

你寫CV時,如何寫埋中小學對你的培育?寫個名代表乜?一間學校好似啤膠咁啤d學生出來?同一中學出來,一個去港大,一個去牛津,佢究竟係乜style?

要知乜格,靠面試問題去了解唔好?靠紙上談兵根據乜中學去了解?

Soundervolt 發表於 17-7-26 13:54

都有唔少顧主會睇埋應徵者讀邊間中學,因為除咗會睇公 ...

希望僱主唔好以馮盈盈去judge上智的學生;希望僱主唔好以'功課奴隸'的學生去judge 喇沙的學生。
同班考第一的應該唔希望被認為與同班包尾的同一style。

beagoodman 發表於 17-7-26 14:10
你寫CV時,如何寫埋中小學對你的培育?寫個名代表乜?一間學校好似啤膠咁啤d學生出來?同一中學出來,一個 ...

點解你講左落CV 度?

retriever 發表於 17-7-26 14:30
點解你講左落CV 度?

十分認同你教小朋友是從小開始。
我所講的是讀邊間中小學對揾工唔係有d人所想咁大。兩個topic

醒目開學勳章 王國長老

mimi613 發表於 17-7-26 11:58
哦. 謝謝. 拜拜.

我十卜你。我朋友正正係基層出生(係基層,唔係一般咁簡單)。中小學平民到唔平民,仲要住公屋,一樣考入magic circle firm。佢由我識佢開始,所有考試、ACCA, LLB, PCLL全部一take過

Charlotte_mom 發表於 17-7-26 15:11
我十卜你。我朋友正正係基層出生(係基層,唔係一般咁簡單)。中小學平民到唔平民,仲要住公屋,一樣考入m ...

magic circle firm 好神!

普遍月薪 港幣20萬以上? 好奇ㄧ問

beagoodman 發表於 17-7-26 13:42
調轉左講,既然你講professional 工作,咁緊係睇佢專業資格先啦,個人成績好(你話有好多A)咁會有d eye c ...
大前题当然就是所有申请者的基本要求都达到了,要看整体CV时,很多interviewers都会看是哪一间中学毕业的,当然,我说是整体。若果两个是港大business毕业,都有专业资格,一个是DGS, DSE拿很多5**,另一个没有提中学,那麽哪一个会着数D?如果另外有一个申请者一样不提中学,但大学是Berkeley,GPA4.0毕业, 又是哪一个有优势?我只是想反驳你所说,”“中学”这个factor不需理会“这个讲法不成立。并不是说单是“中学”这个factor可以制造所有优势。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

無熟到互爆人工呢步。斷估唔低啦

醒目開學勳章 王國長老

DD仔 發表於 17-7-26 15:43
大前题当然就是所有申请者的基本要求都达到了,要看整体CV时,很多interviewers都会看是哪一间中学毕业的, ...

咁講,做得呢d專業,真係會睇佢考咩公開試,咩成績,係咪first attempt過,有無獎(全港全球最top之類)
多過睇咩中學小學囉。你話零影響咩?一定唔係。但唔會係determining factor
睇佢做咩intern好過啦!

Charlotte_mom 發表於 17-7-26 15:45
無熟到互爆人工呢步。斷估唔低啦

呵呵

Charlotte_mom 發表於 17-7-26 15:11
我十卜你。我朋友正正係基層出生(係基層,唔係一般咁簡單)。中小學平民到唔平民,仲要住公屋,一樣考入m ...

哈哈, 多謝你. 我細個都係住公屋, 不過我好喜歡讀書所以一直成績都好好. 當我入大學時身邊同學多數係名校生, 果時就明白雖然大家公開試成績相若, 但論英文同視野佢地真係好叻. 所以我都落左d苦功...anyways名校生無可否認係有competitive advantage, 但不能同個人成功與否掛鈎 :) 少少個人看法

DD仔 發表於 17-7-26 15:43
大前题当然就是所有申请者的基本要求都达到了,要看整体CV时,很多interviewers都会看是哪一间中学毕业的, ...

睇面試表現囉、睇aptitude test囉,無㗎咩?兩個一定重要過什麼中學啦(請中小學程度工種另計,不過呢方面,我無經驗。)
舉例考政府工(如AO, EO),呢d工種要先考CRE(有degree就可考),無degree唔洗申請,有degree但CRE唔合格,唔洗申請,在中小學(你認為的名校)攞曬學業獎都幫唔到你。

其實,大家討論咁多名校生是否等於一世無憂,入名校等於贏嗮,結論自然係。。。。唔係。
不過,分享插班的家長,幾時提過上面的論點?只不過分享小朋友經過努力,入到心儀而且大部分人都恨入的小學的經歷。

開心到喊,有咩出奇?

每年小一放榜,升中放榜,幾時少得紙巾

beagoodman 發表於 17-7-26 16:03
睇面試表現囉、睇aptitude test囉,無㗎咩?兩個一定重要過什麼中學啦(請中小學程度工種另計,不過呢方面 ...
是的,你全对,你的讲法没破绽
(只是EK家长的眼睛是雪亮的)

b3410 發表於 17-7-26 16:04
其實,大家討論咁多名校生是否等於一世無憂,入名校等於贏嗮,結論自然係。。。。唔係。
不過,分享插班的 ...

我個女有第一個offer時我都開心到減啦,人之常情吖嘛,女神校又系插班講食力,唔喊糸扮鎮定啫
‹ 上一主題|下一主題