用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識 ...
樓主: elbar
go

家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識穿   [複製鏈接]

國家 發表於 17-7-27 10:15
YW 2016 1st in 的題目絕對是日常生活起居飲食的問題,所謂學術是K2,K3的程度,沒有串字,更沒有什麼乘數除 ...

我朋友話有問乘除......有一個簿餅,有八件,有4個人食,每人食幾多件?

唔係直接問,8除4喎......

GetReal 發表於 17-7-27 09:51
回覆 mba34567 的帖子

那有一間男校會有5千多人報名, 只有YW已經說明一切

多人報是因为学费平丶地点好同媒体宣傳功夫做得好。如果SPB搬去九龍兼收千零蚊学费,我谂都会过5千人報。

ppmmbb    發表於 17-7-27 14:33

foopopo 發表於 17-7-27 12:22
我朋友話有問乘除......有一個簿餅,有八件,有4個人食,每人食幾多件?

唔係直接問,8除4喎......

呢D 問題,我都係教細路。。。

唔駛咩野除數既。

有時D 野係見招折招,唔一定要有名目架。。。

唔通決鬥時,人地會話: 嗱,睇住啦,我而家出降龍十八掌第一式,亢龍有悔。。。

kkhon 發表於 17-7-27 12:33
多人報是因为学费平丶地点好同媒体宣傳功夫做得好。如果SPB搬去九龍兼收千零蚊学费,我谂都会过5千人報。: ...

重點是⋯SPB肯不肯只收千零蚊去提供高質素的教育呢?

芝士BB 發表於 17-7-27 13:25

重點是⋯SPB肯不肯只收千零蚊去提供高質素的教育呢? ...

我好吾認同直资小学,收取左政府资助仲要去揀自己認為係好材料的学生去教,但其实冇一套特定的收生準则同標準。所以我寧可報讀私小,不过还是官津最好有教無類,大抽奖乜人都有机会入神津。

多人報是因为学费平丶地点好同媒体宣傳功夫做得好。如果SPB搬去九龍兼收千零蚊学费,我谂都会过5千人報。: ...

兔B已經打崩頭,龍B更是尖峰決鬥,咁早開波,五千不奇,上萬才是傳奇。我也認同YW係好校。

回覆樓主

之前睇報紙比較各直資學校的盈餘及儲備金,英華每年的盈餘和儲備在各直資學校中是最多的,但相反他的學費也最平,每年只收$15000, 但英華卻可以提供比美神校的支援及教育⋯⋯這令我很好奇,那些每年學費收五、六萬以上的直資學校,他們又有政府資助,但盈餘及儲備又咁少,D錢到底去咗邊度呢?

芝士BB 發表於 17-7-27 13:51
之前睇報紙比較各直資學校的盈餘及儲備金,英華每年的盈餘和儲備在各直資學校中是最多的,但相反他的學費也 ...
St Mary, MCS, LS, SJC 呢D唔駛錢, 成績又更有保障添

kkhon    發表於 17-7-27 17:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果DBS收同一學費, 妳估有幾多人報考呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-27 13:59

一眾名人之後馬上冇興趣。

當然至少10,000以上啦!

DBS咁有$,點解唔肯收平啲?

大家明的... ... ...

bubuG 發表於 17-7-27 14:14
一眾名人之後馬上冇興趣。

+欣即刻幫仔轉校。

之前睇報紙比較各直資學校的盈餘及儲備金,英華每年的盈餘和儲備在各直資學校中是最多的,但相反他的學費也 ...

英華為港爭光

這点是,大家都是直資,它只做15000真是很平啊!

英華書院及小學在「音樂奧林匹克」奪金
https://topick.hket.com/article/1867031

經常有家長話DBS有學費減免,好學校唔應該唔去讀。

回覆 simoncwl 的帖子

為港爭光!!! 勁!!

話晒都blue blood, 使鬼減!咁二收4千幾都大把人爭住報。我犬兒资質平傭冇本事入。

點解你覺得有比美神校既支援?!

kkhon 發表於 17-7-27 13:35
我好吾認同直资小学,收取左政府资助仲要去揀自己認為係好材料的学生去教,但其实冇一套特定的收生準则同 ...

直資重點係資助跟家長走,理論上係排除長年HEA 做既老師風氣。

但反過來學校攞返收生主導權,就係咁簡單。

白D 就係市場化。
‹ 上一主題|下一主題