用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
樓主: palmchristy
go

應否幫小學生取得好成績?   [複製鏈接]

miujoey 發表於 17-3-17 18:26
回覆 shadeslayer 的帖子

中哂我個囡, 佢樂觀到同差過佢成績同學比佢會好閇心,同叻過佢慨同學比佢唔覺得 ...

用挑骨頭的角度, 就係無上進心。但其實只是性格一種, 其可取之處甚多, 看家長會否欣賞。

不會欣賞孩子優點, 打打鬧鬧, 是痛苦的根源。

何況到中學大學孩子漸漸會更有分寸。小學不 burn out , 好奇心重, 中學成績反而(可能)更好成績。

IloveJJ 發表於 17-3-17 19:17
我讀過幼兒教育的(教幼稚園都要有牌架),你講呢樣我識,但呢個只係其中一個方法,仲有好多,相反既都有 ...

我相信有科學, 理據基礎的事。

你有冇見過動物訓練員揸支棍訓練?

有個別特例唔出奇, 但不是大多數。

點教數學? 咪找D數學唔合格的老師教數學, 然後要求包容老師, 再要求家長帶孩子補習囉。

shadeslayer 發表於 17-3-17 14:03

小聰明, 有獨立思考, 有創意, 樂觀, 善溝通社交的人自 ...
呢个我唔同意……阿妹好有小聰明,有記性,善溝通社交,十分貪玩,非常不順攤(有主見),不受擺佈,極之頂心槮BUT同時佢自理力高,知自己要乜(有目標,对自己有要求),時间管理好,專心,所以成績係OK既。

greentea000  阿妹算幾平衡幾理想架啦!  發表於 17-3-17 19:38

Yanamami 發表於 17-3-17 19:26
呢个我唔同意……阿妹好有小聰明,有記性,善溝通社交,十分貪玩,非常不順攤(有主見),不受擺佈,極之頂心 ...

如果細路好樂觀同樂天和貪玩, 通常唔會太執着成績同目標的事。又有一些因為想討好家長, 做一些自己唔係太想做的事。當然唔係百分百。

咁係非常成熟的表現, 你女呢D係寶來的。

Yanamami  不过性格好难顶,真係人無完美!  發表於 17-3-17 20:12

IloveJJ 發表於 17-3-17 20:04
你以為只有PR有科學根據?我哋讀既時候,係同時有最少另外兩種的(讀書唔叻,唔記得個名稱)。一種是指佢做 ...

N0, N0, 我唔係講只有PR一樣方法和只有PR有科學根據, 我係話PR好處多, 大部人適用係有科學根據。

你以為高層次數學西方好差?你以為香港機械式操數好勁。

教育跟西方的一套定中國一套, 每人都有自由。

IloveJJ 發表於 17-3-17 20:31
還有,我係話我少讚,但我不是雞蛋裏挑骨頭!
上學期,我大仔得了四年來最高名次,連老師都讚他(以往每次 ...

差開得太遠。亦不要對号入座。

IloveJJ 發表於 17-3-17 20:33
不是我以為西方既高層次數學好差,係英國人自己話差咋。我好低層次,我唔識高層次數學的。
...

如果西方教育有一個結構性數學差的現象, 就唔有咁多好工程師, 好精算師, 好分析師, 好數學家。

小學数學, 甚至中學數學, 香港學生操得多成績比較好唔出奇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-3-17 17:48
所以有所謂「第十名效應」。
乜野來的?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

shadeslayer 發表於 17-3-17 12:10
即係聰明女。

其實我漏左一樣, 要有「正面思維」。

正面思維. 即係乜野?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

MASAYA 發表於 17-3-17 10:34
最基本:自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、有上進心、有幽默感 ...

有意思.  可以另外開一個題目, 分享下如何培養孩子的 "自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、有上進心、有幽默感"...

至於英國去中國學點教數學,係因為佢哋發現佢哋教數學既方法,根基唔夠紮實,導致好多成年人,連基本既數學知識都無.......

I think you are referring to primary school and junior high school and not university, right?
I think they are brave enough to go out and learn from others. But most important thing is not just copying.

palmchristy 發表於 17-3-18 17:32
乜野來的?
有d研究話,追踪成績最好個d學生,將來成就唔算好突出,反而考十名八名個d學生既成就更好,即係d狀元妳好少聽到有咩突出成就,睇返有傑出成就個d,讀書時唔係最top,大約係咁上下
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

palmchristy 發表於 17-3-18 17:35
有意思.  可以另外開一個題目, 分享下如何培養孩子的 "自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、 ...
可以既,不過幾花時間打字... 其實我一直既教育理念都係呢d,平時留言都係基於呢幾點,有時間再打篇睇睇...
Learning to Read, Reading to Learn.

jumphigh 發表於 17-3-18 21:29
咁考最top既始终是一小撮人,而考中间或中上有一大堆,就咁以人數比較日后成就係唔恰當,而何為成就呢?鬥 ...
個d研究係咁講,睇過就算,唔通因為佢咁講,特登將小朋友成績控制到呢d名次咩,都係順其自然架啦

‹ 上一主題|下一主題