用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Clare's 正面讯息
樓主: 怀妈妈新手
go

St Clare's 正面讯息   [複製鏈接]

引用:Quote:yubaba+發表於+16-11-25+10:33+ 我唔

原帖由 siuwing2 於 16-11-25 發表
Yeah heard that from my frd too she said her daughter was being asked what is newspaper and what is ...
我女考筷子,我女答夾食物,之後問仲有乜用途。

yubaba 發表於 16-11-25 10:45
我女考筷子,我女答夾食物,之後問仲有乜用途。

呢條唔離譜

就算問炒飯、炒雞蛋我都只係定一定,唔覺太過份既原因係老師既反應係:哦,預左你唔識,等我教你啦!

我女答三款飯(米)都係飯,講到有紅蘿蔔,老師有引導,無黑面

係好難,但最緊要係老師覺得唔識係正常,所以我們無hard feeling

收得六十個位,仲要有舊生、同宗教優先,大家放鬆啲,就算識飛都未必有位收 :dadday:

回覆 penguin8 的帖子

for your reference:

聖保羅男女中學

問點沖阿華田 藉此了解學生探究科學態度

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151108/19364673

中學 not k1!

回覆 dreamdream081 的帖子

當然知考k1 唔係中學啦.

唔好意思我補充下
for reference 的意思, 一般人看似開茶餐廳的問題, 學校問問題, 應該有佢的理由.  

算啦, 答對哂又未必入到, 我個女之前考"聖公會幼稚園", 答啱哂, 但都入唔到.

翁失馬焉知非福

babycatrina 發表於 16-11-25 11:17
呢條唔離譜

就算問炒飯、炒雞蛋我都只係定一定,唔覺太過份既原因係老師既反應係:哦,預左你唔識,等我 ...

其實睇小朋友受唔受教都有可能係學校考嘅目的

lightingchung 發表於 16-11-25 16:20
其實睇小朋友受唔受教都有可能係學校考嘅目的

但阿女答不到飯糰,只答飯老師又冇correct佢教佢

monchichipapa 發表於 16-11-25 17:34
考我女果時都係
我覺得老師係想觀察佢思考過程同用咩方式去作答多過答出正確答案
如果佢有開口去答,望住媽媽唔出聲,視線唔專注果個飯糰
我覺得依個動作老師已經可以有分去比個考生
有冇察覺小朋友每一個好細微既動作,老師都可以落筆寫好多野

monchichipapa 發表於 16-11-25 17:34

因為唔知答案,可能答飯老師都覺正確。所以輕鬆面對,正如有教友所說主會安排最適合的

lightingchung 發表於 16-11-25 17:42
因為唔知答案,可能答飯老師都覺正確。所以輕鬆面對,正如有教友所說主會安排最適合的
...

係,相信天父會為各位小朋友選擇最好

我都成日提自己,當初有bb時嘅禱告,只望bb健健康康

小朋友愈大,自己有時漸漸忘記了這個最簡單嘅心願

有時入不到心儀幼稚園,家長唔開心,但其實只是自己心儀,未必一定適合小朋友

佢哋長路漫漫,大把機會

lightingchung 發表於 16-11-25 17:42
...

的確阿女係望實舊飯糰,好似有思考過(個人覺得咋),先答老師

引用:+本帖最後由+katebb+於+16-11-25+15:56+編

引用:Quote:lightingchung+發表於+16-11-25+17:4

原帖由 monchichipapa 於 16-11-25 發表
係,相信天父會為各位小朋友選擇最好

我都成日提自己,當初有bb時嘅禱告,只望bb健健康康
我都好慚愧,自女兒開始搵學校讀書已變了怪獸家長,但願慈愛的天父可引領我哋於照顧孩童時亦不忘初衷,使他們可健康快樂成長!

penguin8 發表於 16-11-25 17:58
咁结果入左邊間呢?

最後入左St clare's 。

有親戚個女考唔到st Clare's,但考到聖心& 聖提女。 後來揀左聖提女。

ABCMum 發表於 16-11-25 18:09
我都好慚愧,自女兒開始搵學校讀書已變了怪獸家長,但願慈愛的天父可引領我哋於照顧孩童時亦不忘初衷,使他 ...

自考幼園失敗經暦後,唉我都變咗

...

唔係喔
我女見米答飯
老師出聲話「唔啱」,然後拎盒飯出黎話「呢盒先係飯」,「呢包係米」。
所以再拎盒炒飯出黎時,我們都呆了唔知佢想我們答咩。

不過最hard feeling 係比我見到老師一直對眼都係望緊出面。成個過程感覺到佢好唔耐煩。

不過算啦,都係果句,你揀我時我揀你。大家唔夾唔好夾硬黎。

引用:Quote:lightingchung+發表於+16-11-25+17:4

penguin8 發表於 16-11-25 18:41
如佢收你,你會吾會take?

唔會

如果無其他offer 會留番係而家間學校直升k1

老師問阿女生蛋同太陽蛋點分。阿女停左無出聲。老師問係咪一樣。之後阿女指住太陽蛋話白色,指住生蛋話係裡面,老師無再追問。

本來初初聽到呢條問題有d O 咀,但出乎意料阿女竟然好似有d思考
我同老公都諗住佢會答一樣

swnatalie 發表於 16-11-25 21:59
老師問阿女生蛋同太陽蛋點分。阿女停左無出聲。老師問係咪一樣。之後阿女指住太陽蛋話白色,指住生蛋話係裡 ...

你阿女好叻啊

‹ 上一主題|下一主題