用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無言
樓主: Wts504
go

無言   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

MariaTsui 發表於 16-9-15 11:20
你講到好似入餐廳食飯,只有A,B,C餐,散叫得唔得

前排至見到高中版有人被學校要求揀宗教+家政,真係暈!

MariaTsui 發表於 16-9-15 10:59
我幫囡囡選中學時,已在簡介會中問校長讀2X還是3X,有無視藝科,因為囡囡喜歡視藝,也有天份,打算DSE考視 ...
DSE考視藝你要諗清楚喎, 鐘意還鐘意, 好嘥時間的, 一科等如讀兩科。

mcl203 發表於 16-9-15 12:40
可以越級的~~~
得,但除非您1-3年紀已經非常標青,否則好難爭到出賽權。有些學校,傾向有位出賽就比高年級同學優先,例如6年級出賽先過5年級,因爲比較逼切升中,而且又覺得5年級那位第二年還有機會出賽。我認識一個西區小朋友,打球比6年級那位技術精湛得多,但是出賽位比左6年級,原因如上,機會給了第2位同學,學校作出這個決定也要付出代價,個獎去了第2間學校!!可惜!!

引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-9-15+10:59+我

原帖由 little_yolky 於 16-09-15 發表
DSE考視藝你要諗清楚喎, 鐘意還鐘意, 好嘥時間的, 一科等如讀兩科。
這個已知道,因為囡囡的讀書能力不高,要她讀純讀書的科目也不是想像般容易,反而她有興趣在這方面,可能效果更佳。

saiwanho 發表於 16-9-15 12:48
得,但除非您1-3年紀已經非常標青,否則好難爭到出賽權。有些學校,傾向有位出賽就比高年級同學優先,例如6 ...
咁如果係精湛到好利害...咁可能要早D轉去間"學界優先"小學了
又咁...乒或羽 果D係咪睇出面公開賽多...乒有排名...羽就唔知了

引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-9-15+11:20+ 你

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-15 發表
我都有睇這個post,我睇到都煩,我想孩子可能在B1中學,但成績不太好,所以在以成績來取決優先次序選科時,被派了這些科,連少人讀的中史都派唔到,真系煩,所以升中選校,不能盲目選B1,要選合適的學校。

mcl203 發表於 16-9-15 12:55
咁如果係精湛到好利害...咁可能要早D轉去間"學界優先"小學了
又咁...乒或羽 果D係咪睇出面公開賽多...乒有 ...

精湛小朋友最後情歸港島頂級官中,因爲他的小學有聯係關係。他自行有被另一看重體育成績的傳統學校約見,不過只見了一次,無下文。

據了解,“學界優先"類別中學(多為傳統名校)雖説也看重體育成績,但學業成績如果不達標,一樣拒諸門外,我目擊過好多這類case,港隊青年軍都無緣入宮,可惜。。。。

saiwanho 發表於 16-9-15 13:08
精湛小朋友最後情歸港島頂級官中,因爲他的小學有聯係關係。他自行有被另一看重體育成績的傳統學校約見, ...
頂級官津唔係睇成績多D咩.....精湛球技都岩??

我又估....用體育成績去考“學界優先"類別中學機會唔大
除非真係好精湛....又經學校條線教練引路....

mcl203 發表於 16-9-15 13:14
頂級官津唔係睇成績多D咩.....精湛球技都岩??

我又估....用體育成績去考“學界優先"類別中學機會唔大
官校入到因爲聯係。

雖然官校話,有極少量位比優異才藝,但他自行沒有被約見,純派位,所以應該跟他的精湛技術無關。

另一津校歡迎優異才藝投考,但也考慮學業成績,明顯他見了一次沒有下文,應該都是那個原因了。

“學界優先”類別中學的成功入宮的普世方程式是:優異才藝(甚至頂級)+ 見得人的學業成績。缺一不可。

教練引見,通常都要經過測試,但也有例外,不過好少數不需要測試。

saiwanho 發表於 16-9-15 13:24
官校入到因爲聯係。

雖然官校話,有極少量位比優異才藝,但他自行沒有被約見,純派位,所以應該跟他的精湛 ...
頂級官校抽入都係B1仔啦??

200904    發表於 16-9-19 15:27

MariaTsui 發表於 16-9-15 13:05
我都有睇這個post,我睇到都煩,我想孩子可能在B1中學,但成績不太好,所以在以成績來取決優先次序選科時, ...
用大陸既Terminology叫揾「對口」學校  

hkpapa852 發表於 16-9-15 11:43
如果入到QC, MSS等水平既中學, 高中選科得套餐揀, 咁你要唔要先?
據我了解,MSS係食散餐,唔駛食套餐

王家爸爸  係喺J、K、L、M、N五個套餐裡面再揀。  發表於 16-9-15 13:54

mother904 發表於 16-9-15 13:47
據我了解,MSS係食散餐,唔駛食套餐
嘜佢哋唔係行Block制既咩?

MariaTsui 發表於 16-9-15 13:05
我都有睇這個post,我睇到都煩,我想孩子可能在B1中學,但成績不太好,所以在以成績來取決優先次序選科時, ...

Charlotte_mom 發表於 16-9-15 12:41

王家爸爸 發表於 16-9-15 13:52
嘜佢哋唔係行Block制既咩?
甚麼是 block制?

MSS大姐姐告訴我的,似乎沒有甚麼限制,同學可以隨意揀科

不過,我都係再去理解清楚

mother904 發表於 16-9-15 14:18
甚麼是 block制?

MSS大姐姐告訴我的,似乎沒有甚麼限制,同學可以隨意揀科

http://www.mss.edu.hk/mss-profile/BlockSys.pdf

王家爸爸 發表於 16-9-15 14:25
http://www.mss.edu.hk/mss-profile/BlockSys.pdf
我也看了,仍然一頭霧水,開學時中五大姐姐話冇乜人揀唔到中意既科,就算得幾個人揀既科都會開,令我一直以為揀科冇限制

所以我會再去調查下呢個block system點運作

mother904 發表於 16-9-15 14:30
我也看了,仍然一頭霧水,開學時中五大姐姐話冇乜人揀唔到中意既科,就算得幾個人揀既科都會開,令我一直以 ...
可能今年中五無人諫Phys + Chem + Bio。

王家爸爸 發表於 16-9-15 14:34
可能今年中五無人諫Phys + Chem + Bio。

係咪JKLM揀一個Block? 咁今年S6 Block K咪讀9科?
‹ 上一主題|下一主題