用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

引用:Quote:poonseelai+發表於+16-5-18+18:27+又

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
語文, 我會著重能否用嚟溝通多過是否Native
最怕見果D人擬似一口Native English, 但郤將RIP寫做Rest In Pie ...
i agree with you.  

you are better off being able to express well and correctly than only being able to read with good accent.

ok3 發表於 16-5-18 17:55
幾native都冇用。人地都唔會當你係自己人。非我族類......
So true

penguin_chick 發表於 16-5-18 22:58
十隻手指有長短,有些學生能操地道英語,但有些仍脫不了口音(畢竟99%同學都是本地人),不過多數都可自然地 ...
謝謝分享

回覆:真心請教CKY 家長

真心覺得cky英文真係比上不足但比下卓卓有餘。

再唔滿意,直接去foreigners ratio高嘅IS罷

回覆:penguin_chick 的帖子

同意。
我揀cky 的原因跟你幾乎一樣。而且覺得語言學習要花很長時間才有成果, 淨系中文和英文已佔小朋友很多時間, 有剩下來的時間俾佢玩下, 做運動, 已經好好了。

謝謝你將ebd 對國際校的定義放出來。 只是我對ebd 沒甚信心, 它寫甚麼也沒用, 我情願信國際性的機構如CIS。對ebd沒信心也是揀cky 其中一個原因, 因cky 對課程有絶對的自主權。

樓上有家長話open day 學生mc 是well trained . 其實只是練了2~3個小息,和partner 對對稿,背吓就算, 無想像中咁好架, 無乜教發音同gesture 添。老師都忙到儍

回覆:donaldduck128 的帖子

未入讀之前我也跟你一樣擔心。
事實是視乎老師, 就算是NET , 也會火山爆發狂鬧。亦有NET 谷埋谷埋, 一爆起上來, 我小朋友形容~成層樓都聽到!
每個老師都有自己罰學生的方法, 亦有叫級主任出手的時候

引用:十隻手指有長短,有些學生能操地道英語,但

原帖由 penguin_chick 於 16-05-18 發表
十隻手指有長短,有些學生能操地道英語,但有些仍脫不了口音(畢竟99%同學都是本地人),不過多數都可自然地 ...
好多小朋友平日跟工人,英文有口音好正常

見朋友囝囝今年y2,覺得英文唔著重grammar,要補英文。中文太淺,要補中文。y2開始普通話教學,要上普通話班。樂器請老師教。很重負擔,小朋友每天放學繼續尊科尊補。有幾多個家長又會坦白同人講

同埋學校好似年資尚淺,老師未好穩定。他囝囝的Net去年新入職,教咗一年就離職,今年個Net又係新入職

回覆:L.Lee 的帖子

你是新account 喎
y2 新Net 只有一個, 而且中文班主任沒有新人。計落8%算吾算高? y1 net 走番去做lawyer , 人各有志嘛。So far , 我小朋友只遇到1個新老師, 反而有幾個已經超過十年經驗。 另外, 從來net 都搶手, 好多學校都挖角。Y2新Net 有小朋友讚教得好, 易明, 又公平。 吾系新人就吾好既, 好多新net ( 包括Y3, y2 今年及上年個個) 都有教學經驗。
學英文如果一定要以grammer 行先, 那你朋友好可能揀錯學校。其實看書看得多, 文法自然就啱。中文亦然。我也是在ek 其他版看家長們分享這些學語文心得, 你也可以去看看。

yokiara  Agree  發表於 16-5-20 12:21

引用:同意。+ 我揀cky+的原因跟你幾乎一樣。而且

原帖由 woyj 於 16-05-19 發表
同意。
我揀cky 的原因跟你幾乎一樣。而且覺得語言學習要花很長時間才有成果, 淨系中文和英文已佔小朋友很 ...
Very true.學校的mc好時也是自己攪掂musical night d mc都系,因為我個女做過。

引用:見朋友囝囝今年y2,覺得英文唔著重grammar

原帖由 L.Lee 於 16-05-19 發表
見朋友囝囝今年y2,覺得英文唔著重grammar,要補英文。中文太淺,要補中文。y2開始普通話教學,要上普通話 ...
不同意。學校每個theme也用reader 內的結構教grammar .不過grammar不是重點,亦冇需要糸重點,仍以grammar 為教英文重點就大件事。中文淺?咁做乜要補?唔系攪唔掂先補架?

回覆:lui 的帖子

系呀!最慘出外比賽也是!  多數只練幾個小息,靠小朋友自己。

見朋友囝囝今年y2,覺得英文唔著重grammar,要補英文。中文太淺,要補中文。y2開始普通話教學,要上普通話 ...
會唔會你朋友要求高呀?佢唔可以用local學校程度黎比...咁佢有無後悔入左?點解仲唔轉校?

L.Lee 發表於 16-5-19 18:44
學費加科科補,  都好重皮喎

仲有, 樂器可以揀手鈴,多在學校練, 不用買, 亦不要回家練。

其實要上補習的,是認為孩子跟不到才補,我未聽過系因為課程淺去補。樂器更奇怪,學校有全職老師教,佢另外請老師教,咁即係又系學校教得淺?咁淺既學校佢可能唔啱讀了。

引用:Quote:原帖由+L.Lee+於+16-05-19+發表見朋

原帖由 lui 於 16-05-20 發表
其實要上補習的,是認為孩子跟不到才補,我未聽過系因為課程淺去補。樂器更奇怪,學校有全職老師教,佢另外 ...
其實, 近期中文科加深了, 多了些寫作和工作紙內容也深了。我只聽過Y3~5家長話小朋友跟得辛苦, 從沒有話嫌淺。有聽過Y1 家長在级whatsapp chatgroup 内話中文淺, 我估計應該是學前效應。長此下去, 小朋友冇心機聽書

補習是cky風氣嗎?如果已是風氣我為何要選這類學校,橫掂也要補不如讀政府學校吧,那可留錢補。而cky有什麼優點呢?

引用:補習是cky風氣嗎?如果已是風氣我為何要選

原帖由 Choochootrain 於 16-05-20 發表
補習是cky風氣嗎?如果已是風氣我為何要選這類學校,橫掂也要補不如讀政府學校吧,那可留錢補。而cky有什麼 ...
你有道理,就讀政府學校吧,免費的,我們納稅要用先至對得住自己。

引用:你是新account+喎 y2+新Net+只有一個,+而且

原帖由 woyj 於 16-05-19 發表
你是新account 喎
y2 新Net 只有一個, 而且中文班主任沒有新人。計落8%算吾算高? y1 net 走番去做la ...
其實我相信佢冇開新account講大話。我知道的確有家長如此過日子。

但係,讀Cky讀成咁,我勸佢讀local school慳一筆算数。

佢根本完全冇理解冇欣賞亦冇enjoy cky的教育。

佢地頭幾年好似冇好solid嘅野學到,但其實小朋友一直在吸收語文和科學知識。只是所學的不能像傳統學校被容易量化,但不代表沒有。佢地只係用另一個approach,將來(以年計)會達到相同目的。小朋友有自律自學的好品性,就如虎添翼。

正因傳統local school 同Cky approach唔同,所以小學生語文能力各有各的長處。

如果不能完全放下「唔知個仔學咗啲乜」「数唔夠同年級LS操得熟」「Grammar人地LS教得好深入又多練習practice」嘅心魔,奉勸不要入Cky, 因為你會讀得好忐忑和荒失失,跟手出去補哂中英數,比讀LS貴一大截,仲要唔enjoy。

yokiara  True  發表於 16-5-20 12:24
四隻貓  完全同意!  發表於 16-5-20 10:52
‹ 上一主題|下一主題