用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舉報熱線
樓主: Happymama2016
go

舉報熱線   [複製鏈接]

karen55407 發表於 16-5-18 19:26
你真幸運我當年都好想中甲一
係. 吾知你信吾信, 我收到後開心到衝左去揾厠所喊.

引用:Quote:karen55407+發表於+16-5-18+19:26+你

原帖由 janiceau88 於 16-05-18 發表
係. 吾知你信吾信, 我收到後開心到衝左去揾厠所喊.
我信,幾年前朋友收到自行後備LS call,立即致電給我,係喊緊㗎!我都感動到眼濕濕。

karen55407 發表於 16-5-18 19:38
我信,幾年前朋友收到自行後備LS call,立即致電給我,係喊緊㗎!我都感動到眼濕濕。

...
以前係電視見人放榜阿媽喊覺得好誇張, 但原來要自己親身經歷過先知估中感受的

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:karen55407+發表於+16-5-18+19:38+我

以前係電視見人放榜阿媽喊覺得好誇張, 但原來要自己親身經歷過先知估中感受的
...
我朋友名校網中乙一都喊左出黎,濛瀧之中見到記者拎住枝咪跑過去,走都走唔切

Charlotte_mom 發表於 16-5-18 19:52
我朋友名校網中乙一都喊左出黎,濛瀧之中見到記者拎住枝咪跑過去,走都走唔切

...
我就係吾想比人見到, 見自己仲有意識時即刻揾厠所衝左去先.
而家想返起都有的眼濕濕... 希望今年的人都咁幸運

引用:Quote:原帖由+janiceau88+於+16-05-18+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-05-18 發表

...
我當年唔知中甲一定乙一,仲係第一個行出派位中心,n咁多支咪湧上來。我用背包檔著,d記者唔知我中左定無中~~我唔想上電視啊

引用:Quote:786+發表於+16-5-18+18:44+中甲一雖

你真心水清.
我女上年泒小一, 中正甲一. 我第一時間同同學仔group 報喜. 但下午時己貼返張選校紙出 ...
真正純誇區中甲一,全港應只有大約20~40個。真係同中六合彩差無幾

引用:Quote:原帖由+janiceau88+於+16-05-18+發表

原帖由 786 於 16-05-18 發表
真正純誇區中甲一,全港應只有大約20~40個。真係同中六合彩差無幾
唔只咁少瓜,好多小學都吸好多誇區票嫁喎

引用:Quote:原帖由+786+於+16-05-18+發表真正純

原帖由 mcl203 於 16-05-18 發表
誇區票多,但受歡迎的學校數目是少數,而甲一百分比也是少數。

最重要的,是甲一票裡,真正誇區票相比同區(包括假地址)揀甲一,也不算大。

回覆:舉報熱線

當年真係有幼稚園同學甲一中瑪利諾,雖然自己中寶,知道咗都“鄧“佢開心。

引用:Quote:原帖由+786+於+16-05-18+發表真正純

舉個例子易明。如果你要誇區選校,不外乎瑪利曼,九龍塘個幾間,大約20間吧。

最大個間喇沙,10%是甲一,即8個位。喇沙應拉盡誇區票,當50%誇區50%41網,以機會率,應有4個是真誇區。

回覆:舉報熱線

而其他學校都有誇區票,如仁立,但誇區:同區大約最多1:9吧。我有得誇都誇更好,如果因為近,我不如選同區最好個間算。所以仁立甲一頂多中1個。

那麼,全港20~40個不足為奇。其實,如不是名校個幾間,人家即使中甲一都費時講,講左都吸引唔到眼球

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-18+發表唔只

原帖由 786 於 16-05-18 發表
舉個例子易明。如果你要誇區選校,不外乎瑪利曼,九龍塘個幾間,大約20間吧。

最大個間喇沙,10%是甲一, ...
都仲有D小學有跨區票既,我只係話全港唔只20-40個咁少啫,灣仔3間女子直小+2間男子直小,仲有中西區2間女直小,仲有東灣中D龍頭小學,都唔野少嫁

引用:Quote:原帖由+786+於+16-05-18+發表舉個例

都仲有D小學有跨區票既,我只係話全港唔只20-40個咁少啫,灣仔3間女子直小+2間男子直小,仲有中西區2間女直 ...
我如果住灣仔,又唔會揀中區,掉轉也是。誇區最多會係東區誇過來。其實都係機會率。始終甲一中裡面大部分都是同區揀甲一的人。如果非常有luck只有純誇區中甲一,同區一個都無中甲一無得好講。

786 發表於 16-5-18 21:16
我如果住灣仔,又唔會揀中區,掉轉也是。誇區最多會係東區誇過來。其實都係機會率。始終甲一中裡面大部分都 ...

14/16/南區/東九都唔少放 聖心/聖提/瑪利曼/聖保祿/聖方濟各/2間軒小/華仁/聖約瑟/2間基灣/嘉諾撤...仲有D就算名氣稍次...執番1兩個誇區都唔難瓜...我估

誇區....可以14跨16...9X 誇14既....唔一定要誇去 11/12~~~

mcl203 發表於 16-5-18 21:25
14/16/南區/東九都唔少放 聖心/聖提/瑪利曼/聖保祿/聖方濟各/2間軒小/華仁/聖約瑟/2間基灣/嘉諾撤...仲有D ...

剩係灣仔果7間....我相信甲部係大比例誇區票....理應搶去過半位~~~

MC1128  唔信  發表於 16-5-18 21:36

回覆 786 的帖子

中甲一我真係好開心的. 我仲有個細女跟尾. 大女大細女4年, 細女入小一時係必收生. 真正吾洗煩個細. 仲有校風好的中學. 咁都中都我真係開心到喊

引用:回覆+786+的帖子 中甲一我真係好開心的.+

回覆 786 的帖子

中甲一我真係好開心的. 我仲有個細女跟尾. 大女大細女4年, 細女入小一時係必收生. 真正吾 ...
最緊要係讀咗啱

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-5-18+21:33+編輯

你講的7間,畀夠一半都係大約每間3個,7*3畀到盡咪得21囉。其他名氣稍次的,跨區比例真是問號。始終,同區揀甲一係大多數。如果20-40嫌少,畀夠100喇。但自動獻身post選校表以示幸運真係少之又少。大家都話跨區,「你懂的」

siden  我懂的  發表於 16-5-19 08:12

引用:Quote:原帖由+micmicmic123+於+16-05-16+發

原帖由 Charlotte_mom 於 16-05-16 發表
父母地址有咩問題?問題咪就係唔得lor
如果父母地址得,假設男女家父母都分開住,連自住我就總共有五個地址抽,Sure Win

‹ 上一主題|下一主題