用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光
樓主: Julybabe
go

大坑真光 [複製鏈接]

引用:所列出來個幾間,相信都是出優質淑女的 +

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-29 發表
所列出來個幾間,相信都是出優質淑女的
真的嗎

引用:Quote:原帖由+wanchaipapa+於+15-12-29+發

原帖由 Julybabe 於 16-01-02 發表
真的嗎
Sorry.. 用錯symbol... but anyways..

引用:Quote:kidkit+發表於+15-12-30+12:57+其實

原帖由 hkpapa852 於 15-12-30 發表
用另一角度去睇, 除咗英華女校之外, 其餘既中學都有直屬/聯繫小學, 如果街外人升中時想入, 機會相對係低好 ...
所有直屬 聯繫中學,最佳時機係自行時考入。有些講到明自行位係唔考慮直屬小學。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-29+14:20+再

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-29 發表
我有一個疑問,即是如現就讀瑪利曼和/真光/聖保祿天主教這些級數小學,升中時,無需去搏BPS/英華/MCS,因為 ...
據我所知,瑪小 真小 聖保祿天主教嘅精英都會去考 dgs, spcc, spcs, 自行亦會揀 bps 英華。
朋友女係瑪小升 bps, 理由係佢認為 bps 理科成績比較好。
往年這幾間小學都有考去 spcs, F1 有獎學金 offer 的。

引用:Quote:原帖由+wanchaipapa+於+15-12-29+發

簽名被屏蔽

原帖由 Julybabe 於 16-01-02 發表
真的嗎
我有擔心過女兒太早就讀女校的問題,也有聴過女校學生其實有部分性情古肅,這個symbols也許⋯

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+16-01-02+發表真

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+宮二+於+16-01-03+發表我有擔

原帖由 wanchaipapa 於 16-01-03 發表
有女一定要讀天主教女校,否則男女校中學你就頭痛
其實男校女校男女校也好,除了男女關係,還有LGTB,所以都不會擔心太多,我只怕過早入女校反而有反效果

引用:Quote:原帖由+wanchaipapa+於+16-01-03+發

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+16-01-02+發表真

原帖由 宮二 於 16-01-03 發表
我有擔心過女兒太早就讀女校的問題,也有聴過女校學生其實有部分性情古肅,這個symbols也許⋯

...
我稔古肅又不是太貼切………… 只能講……由三歲至十几歲都unisex school.. 入大學或出來社會做事可能要一段時間去適應…………

引用:Quote:原帖由+wanchaipapa+於+16-01-03+發

原帖由 宮二 於 16-01-03 發表
其實男校女校男女校也好,除了男女關係,還有LGTB,所以都不會擔心太多,我只怕過早入女校反而有反效果

...
其實吾擔心得甘多……女校驚TB...男女校驚生bb... 我稔身為家長的我們,盡力幫小孩子找一個正面的學習環境,已做了我們的那一part..我們只能加以扶持……. 將來條路此終要伛地自己去行

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+16-01-03+發表據我

原帖由 wanchaipapa 於 16-01-03 發表
咁據你所知,瑪小、真小,聖保祿嘅頭10%精英,同dgs spcc spcs bps yw,學生,又有咩分別呢,都係入三大,唔 ...
咁樣比較有d難,話到尾 spcc, dgs 在中一收了很多精英,bps yw 又冇直屬小學。名直資唔少同學升讀外國名U,尤其是申請美國之前有很多準備功夫要做,又要兼顧及自己學業。就算一早過咗英美讀中學亦是以升名U為目標,唔一定係為咗跳船。
spss, mss, spcs, spcc, dgs 我所認識的囡囡,的確唔少在中學階段已經過咗外國。
有些小學精英被過度操練+趨谷,上到中學未能習慣新課程,4主科變 1x 科,又由中變英,人人適應能力未必一樣。同初小升高小一樣,初中升高中分分鐘一樣大執位。

‹ 上一主題|下一主題