用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 忍唔住為明慧講幾句說話
樓主: Mother_Joyce
go

忍唔住為明慧講幾句說話 [複製鏈接]

引用:回覆+龍校之友+的帖子 多謝你長盡理性分享

原帖由 MiffyShe 於 14-12-04 發表
回覆 龍校之友 的帖子

多謝你長盡理性分享!除了比較商業,其他方面滿意嗎?請問如果再比你選擇,N會擇什 ...
揀得明慧,梗有佢優點啦。首先姨姨有愛心,特別系玉姐。朝早李老師會陪小朋友睇故事書等上堂,睇得出佢好錫小朋友。仔女會想返學,放學無喊,有時講下學校d嘢,似乎好開心。學術方面,有net有nmt,學唔到嘢系學生問題啦。學費同其他私校差唔多,不過成日要捐呢樣買個樣,有時會覺得佢用家長嘅錢同其他團體搞關係。我同意樓上媽咪講,不如收$9000學費全包,好過成日出通告問家長是否願意捐 (a)$100, (b)$300,(c)$500 比某某團體,唔捐又怕你對自己仔女唔好。

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+14-12-03+發表以

原帖由 Julybabe 於 14-12-04 發表
算喇hkd130姐,吾好睇到甘大囉
何必斷章取義哩。

引用:Quote:龍校之友+發表於+14-12-4+09:07+所以

原帖由 ahmatt 於 14-12-04 發表
其實部分教會幼稚園是由幼稚園學費補貼教會的,所以資源分分鐘少過普通有學劵學校
那些教會學校教師人工亦 ...
如果信仰唔同,最好唔好送仔女去教會學校,因為教會學校好注重信德教育,如果價值觀不同家人很容易有衝突。

回覆:龍校之友 的帖子

另外,MW唔會優先考慮有哥哥姐姐嘅報讀生,如果有細佬妹跟尾嘅家長,要三思。無世襲,對其他人嚟講梗系好事啦。

龍校之友 發表於 14-12-4 21:13
揀得明慧,梗有佢優點啦。首先姨姨有愛心,特別系玉姐。朝早李老師會陪小朋友睇故事書等上堂,睇得出佢好錫 ...

我估你喺太子明慧?因為我喺北角明慧,但系我從開學到宜家,都未收過要捐款嘅通告bor...

shersiu 發表於 14-12-4 18:24
私營學校一定要賺得多㗎喎,生意唔掂最多裁員,學校唔掂受影響嘅唔止員工仲有小朋友,連帶家長都要頻樸搵學 ...
但系我從開學到宜家,都系交過一次雜費、一次旅行費咁大把咋,無交過其他錢喇...所以我唔系好明白,點解你哋話好多雜費?

回覆:Mother_Joyce 的帖子

你的表情很可愛,從小朋友身上學的吧。

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-04+發表算

原帖由 龍校之友 於 14-12-04 發表
何必斷章取義哩。
吓?請問如何斷章取義呢

上年很多家長問我,為何這麼多龍校都收我大B,我說我沒有作過刻意陪訓或為他報讀什麼課程,我相信每個小朋友都有自己的氣質,而這些氣質很大程度從父母身上承傳,有經驗的老師一定能感受得到。相反,有些家長心術不正,動不動便惡言相向,或用侮辱性的icon向對方作挑釁,他們的小朋友,或多或少會沾染他們的負能量,影響老師對他們的印象。所以如果小朋友明明表現不俗,卻不斷收reject letters,作為家長便要好好反省了。

香港幾百間私幼,明慧學費唔算貴,點解年年有家長話佢 commercial,其他私校無呢 d comments 哩?一個講就話刻意中傷啫,個個講系咪要檢討下呢?我重申,作為用家,我認為明慧物有所值。Brian 老師咁靚仔,比多一二千見下佢好閒。但好多細眉細眼位學校做得唔夠大方,令人懷疑辦學者對教育嘅熱誠。其實陳校長上哂岸,系咪可以多 d 從家長同學生嘅角度去思考同辦學哩?

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+14-12-04+發表何

吓?請問如何斷章取義呢
from what you have said, you keep mentioning the hkd130 excursion fee... and keep complaining the school is being *commercial* in that sense - 好似對嗰130蚊睇得好大囉。同埋而家吾比都比左,你仲計黎計去個130蚊,係米有d多餘?

而且學校搞excursion, it does have its own cost and spending as well.. its not running a charity and we shouldnt take things for granted anyways - so y bother to keep mentioning allllllll the time? 我覺得你keep住擺嗰hkd130 係心度,話間學校吾好, 有d 吾係甘appropriate lor… also its just hkd130姐,吾洗睇到甘大甘認真

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-04+發表算

何必斷章取義哩。
你話人斷章取義,倒不如反思下自己是否野蠻。打個譬如,你自己選擇搭的士由中環去柴灣,司機收你130蚊,你就話人收得你貴,因為搭巴士地鐵吾洗10蚊!就好似學校是你自己揀的,the benefit it brings may not be comparable to other schools as well

龍校之友 發表於 14-12-4 23:24
香港幾百間私幼,明慧學費唔算貴,點解年年有家長話佢 commercial,其他私校無呢 d comments 哩?一個講就 ...

主觀嘅嘢我同你就唔再argue喇,各花入各眼,大家觀點都好明確。

但系事實嘅嘢,我就真系好想問清楚你啦,因為你一直都無答我吖,所以我比較好奇:

你話有捐款,但系,我女女從8月入學到宜家,我從來未收過任何通告系要求捐款bor,點解呢?

唔好介意我一直追問。

回覆:Julybabe 的帖子

個個月萬幾蚊學費都系咁比,點會介意個一二百蚊丫,你明嘅,何必斷章取義哩。迪士尼入場券成五百蚊張,人人話貴,但玩完開心就算,無人話佢呃錢。機場吹氣嘉年華有冇去過?入場費百零二百蚊好合理,但原來入便玩遊戲要另外收費,每樣少少地二三十,玩一日又系四五舊水,結果人人大叫搵笨。套用妳嘅講法: 好心你地啦,二三十蚊就肉赤,話人搵笨,氣球要錢買㗎,工作人員唔使出糧呀?咁唔高興咪唔好去玩囉。系羅輯上呢d叫以偏蓋全,文字上叫斷章取義。

龍校之友 發表於 14-12-4 23:24
香港幾百間私幼,明慧學費唔算貴,點解年年有家長話佢 commercial,其他私校無呢 d comments 哩?一個講就 ...

我之前就係發現,好多話佢commercial嘅都唔系真正用家,都係參加完面試前嘅家長會、或者參加完面試嘅人嘅comment,所以先寫呢張post吖...

人云亦云嘅旁觀者comment,同真正用家嘅comment,邊個會比較有參考價值呢?

宜家好多家長,都係對學校有個大概嘅了解,就去面試喇,因為競爭太大,下下都要報好多間,邊度有甘多時間去深入了解?所以用家嘅感受,比較值得參考。

引用:Quote:龍校之友+發表於+14-12-4+23:24+香港

原帖由 Mother_Joyce 於 14-12-05 發表
主觀嘅嘢我同你就唔再argue喇,各花入各眼,大家觀點都好明確。
但系事實嘅嘢,我就真系好想問清楚你啦, ...
老實講我唔系果d好organised、乜鬼都file起佢嘅人。過去兩三年回條嘅嘢見到就簽,簽完就算,過後就掉。諗過為咗你去摷下櫃桶,但天寒地凍人又懶,罪過。相信好多家長比我整齊,認真,如果有保留買過xx獎卷、為xx籌款、支持xx參加xx活動捐款回條嘅家長麻煩幫幫手。講真,呢d嘢點會記錯丫,每次問個衰公佢都話: 保護費,唔交點得,買兩叠啦!

引用:Quote:龍校之友+發表於+14-12-4+23:24+香港

原帖由 Mother_Joyce 於 14-12-05 發表
我之前就係發現,好多話佢commercial嘅都唔系真正用家,都係參加完面試前嘅家長會、或者參加完面試嘅人嘅c ...
你搞到我想 post 兩個小朋友張學生證上 bk 添,忍忍忍忍忍……

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+14-12-04+發表何

你話人斷章取義,倒不如反思下自己是否野蠻。打個譬如,你自己選擇搭的士由中環去柴灣,司機收你130蚊,你 ...
好媽媽,依家情況系打的(周末去收費渡假村)收百三,MW巴士叔叔(周五去公眾海灘)又話收百三喎,你系咪掉轉咗呀?理性d得唔得?

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-04+發表你

原帖由 龍校之友 於 14-12-05 發表
好媽媽,依家情況系打的(周末去收費渡假村)收百三,MW巴士叔叔(周五去公眾海灘)又話收百三喎,你系咪掉 ...
點解你覺得其他家長唔應同你就係唔理性同欺凌呢? 你份人都幾奇怪,又要用讀,又要嫌棄。選錯一次好啦,第二個又要選返一樣。既然咁target oriented 龍校或教會學校先係你杯茶,又可必勉強自己小朋友去讀一間和你教育理念不同的學校,又何必說服他人要覺得130蚊去海灘好有問題呢。就算我自己讀天主教學校,都會叫學生捐錢啦,童軍獎券,聖母月等等。。。 而我女女開學到而家都未有要捐款。我唔排除將來有,但捐錢有咩問題呢? 你講到教會學校一定無,但我就話你知,係有,起碼我讀果間有! 理性討論係須要,但係唔係同一d理念不同的人討論。家長唔係唔理性,只係唔太明白你心理,講的例子不太有說服力啫。

引用:上年很多家長問我,為何這麼多龍校都收我大

上年很多家長問我,為何這麼多龍校都收我大B,我說我沒有作過刻意陪訓或為他報讀什麼課程,我相信每個小朋 ...
此外,你自覺你自己的氣質比別人好。我相信這都是觀點與角度啫。憑你的回覆可見,這講法真的見仁見智了。只恕我不敢認同。

‹ 上一主題|下一主題