用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 ...
樓主: awah112
go

博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 [複製鏈接]

引用:Quote:JustAParent+發表於+13-10-3+20:28+

原帖由 samuel89 於 13-10-05 發表
拜服了,........ 師兄就真系有資格叫人去睇書啦
想問叫人讀書有咩資格?以前隔離不識字的阿嬸成日叫個仔多讀書,多看書。佢有冇資格?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-10-5 12:05
想問叫人讀書有咩資格?以前隔離不識字的阿嬸成日叫個仔多讀書,多看書。佢有冇資格?
...

大嬸你叫個仔多讀書,多看書的確唔需要資格, 但你想叫網友多讀書,多看書就煩請大嬸你自己夠資格夠水準先啦....又袋錢落大嬸你個袋啦,明未呢??

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-10-5+12:05+

大嬸你叫個仔多讀書,多看書的確唔需要資格, 但你想叫網友多讀書,多看書就煩請大嬸你自己夠資格夠水準先 ...
大嬸叫阿仔看書和網友叫其他人看書有乜本質上分別?

如何驗證某網友有資格叫人看書,某網友沒有資格叫人看書?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-10-5+12:18+

唉......大嬸你真系完全唔夠班......

你睇清楚JustAParent師兄明顯在宗教領域上高過狂人網友n甘多班啦.... ...
請不要人身攻擊。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-10-5+12:18+

唉......大嬸你真系完全唔夠班......

你睇清楚JustAParent師兄明顯在宗教領域上高過狂人網友n甘多班啦.... ...

我不敢叫人去讀書,也沒有這種意思。我之前所說,只是想指出我講的宗教觀其實是師長書本所教,我也沒有甚麼創見的。我說過宗教討論很易招麻煩,但自己也多口幾句,是有口話人無口話自己了。網上閒談,以和為貴好。

JustAParent 發表於 13-10-5 14:20
我不敢叫人去讀書,也沒有這種意思。我之前所說,只是想指出我講的宗教觀其實是師長書本所教,我也沒有甚 ...

我#124已經清楚解釋了師兄夠晒資格叫人睇多D書, 但師兄就冇甘做.....是我令師兄俾人誤會, 說聲"對不起"....

shadeslayer 發表於 13-10-5 13:50
請不要人身攻擊。

我講緊事實, 唔系人身攻擊, 你理解能力有障礙就唔好亂甘指責別人.....

醒目開學勳章

回覆:samuel89 的帖子

簽名被屏蔽

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-10-5+13:50+

我講緊事實, 唔系人身攻擊, 你理解能力有障礙就唔好亂甘指責別人.....

睇下大嬸你同狂人 2位連自知之明都未有, 已經不斷叫人看書, 如果你 2位仲需要驗證的話, 我私人提議下2位去搵盆水照下就明啦.......

你理解力有障礙⋯⋯

Xxxxxx

理窮才會人身攻擊,才會挑釁。再回答你真係貶低我!

超級版主 醒目開學勳章

版主示:

請討論時保持禮貌及理性, 如有不禮貌, 挑釁, 含有人身攻擊成份的文章及回應, 版主會警告或禁言. 敬請大家合作,謝謝!.
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

獨孤求敗 發表於 13-10-7 11:38
你要搞清楚才真,我所指的相信「x」,亦即是相「x」所宣掦的道理,在正統宗教上意思是等同的,若「x」沒有 ...
相信「x」,亦即是相「x」所宣掦的道理, 但相「x」所宣掦的道理不等同相信「x」.

//在任何宗教的角度上,只有相信「神」,才能得到救贖,否則死後不會有好下埸.

我對佛教認識很淺, 但以我理解, 在佛教而言, 只要行善積德, 不須相信佛陀, 死後也會有好下埸.

‹ 上一主題|下一主題