用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ckelsie
go

明慧 PN interview   [複製鏈接]

引用:Quote:karman888+發表於+12-11-14+00:29+講

原帖由 melonfans 於 12-11-14 發表
dbs/spcc/st margaret............ 都有係簡介會講學費問題, 學費係令好多家長卻步!

Down to earth la!   ...
睇你同其他家長對答,就知你幾有文化啦,哈哈!有你呢d家長,我更加唔會比我個女入讀,见你叫人,down to earth, 就知你以為所有人同你經濟環境一樣,我既說話到此為止。不过奇怪如果你对你学校有信心,点解完全接受别人对mw既批評。最後祝你好運!

引用:Quote:原帖由+melonfans+於+12-11-14+發表

原帖由 Ballack2012 於 12-11-14 發表
Top student!!!唔怪得成為 die hard fans!  Haha無論如何,這里在自由發表意見的平台,die hard ...
Agree

Marco2010 發表於 12-11-14 13:29
當然唔係啦!  個人喜好,私下再討論!
不過想問妳一樣好重要的東西,   MW PN課程是否同K1一樣?

上學期課程差吾多!

Marco2010  Tks for yr advice!
Then it will be a "cons" point for me  發表於 12-11-14 13:44

回復 karman888 的帖子

完全同意!!!!

karman888 發表於 12-11-14 13:31
睇你同其他家長對答,就知你幾有文化啦,哈哈!有你呢d家長,我更加唔會比我個女入讀,见你叫人,down to e ...

sorry!  我吾知我有咁大影響力可以令吾選擇咩學校!
我無意冒犯你.

我講野好直架!  同埋講事實, 吾係人人接受得到!

不過, 我有一樣意見同你一樣, 我都好鍾意 think 呢間學校!

看到此標題, 也不禁地想進來分享一下 :

我女兒也在這學校讀"N"班的, 憑良心說, 它是一間很好的學校, 學費貴與否, 是看家長值不值得, 本人就覺得值得, 老師差不多每天都打來跟我講女兒在學校的情況, 等我可以知道女兒在學校的生活是如何, 上兩星期老師知道我家人生病她也打來跟我關心問好, 那一刻真的感動了. 最多家長想關心的事來了, 有一天, 女兒回到家突然同我唱歌, 係一整首"太陽伯伯" , 我呆了, 驚喜還不斷來, 她還學會了書本上A~I 的英文字母 & 英文生字, 心想可能是自己的女兒太叻了, 老師教一次就識, 好戲在後頭, 我同女兒上廁所, 大家都知小朋友上的廁所是"痰罐" , 她去完之後, 竟然...竟然自己放回"它"原本的地方, 太好手尾了, 還嚷住洗手, 由那次看到女兒的行為後, 我覺得太值得太感動了! 老師好不好? 學校好不好? 不用再說吧!依家每日放學後都自己拿書包給我要我同她一齊溫習功課, 本應是很好的, 但有時我也想看看電視ma.  覺得我說得誇張嗎, 但這是"鐵"一般的事實!

其實有時學校好不好, 也不一定是家長說的, 看一下小朋友的行為便知道, 她依家每天放學落車超開心還啍著歌, lalala..., 我就知道她很喜歡反這學校, 值得值得的!     

Marco2010  係, 最近兩星期教學重點是: 唔該.   
其實大家情況差不多, 多數都唔同班, 唔見得MW課程好不一致  發表於 12-11-15 09:51
中年父母  今日我同個女去食早餐,佢自己指住個餐牌,舉
p手手同仲個呀姐講:唔該要呢個呀。人地攞食物嚟仲識講唔該。我開心到爆!  發表於 12-11-14 18:45

回復 Evelynbaby 的帖子

Hi Evelynbaby,

我個仔又係呀, 佢超鍾意唱太陽伯伯呀, 日日都掛係口邊, 我仲錄左做我個電話鈴聲

不過其他歌佢好似一般

我開左個2012-2013太子明慧家長會post好耐,都唔見緊多家長蒲頭,估唔到係這裡就有那麼多MW家長,哈哈

Marco2010 發表於 12-11-14 21:27
我開左個2012-2013太子明慧家長會post好耐,都唔見緊多家長蒲頭,估唔到係這裡就有那麼多MW家長,哈哈 ...

我去幼稚園一覽到申請開mw, 成幾日bk editor都未有覆!

開咗我地搬過去開吹水!

你小朋友尋日有無坐校車放學呀?

Marco2010  有啊, 發生什麼事??? 好驚  發表於 12-11-15 09:44

讀緊NP MW PN的家長,我想問除學費外,是否有很多其他費用呢(學校網只見學費)?見另外post有家長話國際班圖書費$2k,是否本地班一樣呢?
我女剛in完未有結果,可能無offer都未定,暫時只想計數比較一吓!
如果應該在另一個post問請告知,search到很多post唔知那個才對。謝謝大家!

ppgal_mama 發表於 12-11-14 22:17
讀緊NP MW PN的家長,我想問除學費外,是否有很多其他費用呢(學校網只見學費)?見另外post有家長話國際班 ...

NP 唔知, PE只有國際班.
學費: HKD4200 / 月
書簿費: HKD2170 / 學期 (無其他雜費或生日會/茶點費)
校服: 夏天大約1200/ 冬天2200 (1套)

cloudwingwing  咁校服 total 咪要 $3,400? 好貴呀...  發表於 12-11-15 12:00

Marco2010 發表於 12-11-15 09:48
書簿費: HKD2170 / 學期 (無其他雜費或生日會/茶點費)

WAH..夏天校服都要$1200 一套......我見女仔都係一條簡單裙仔....HAHA....

Marco2010 發表於 12-11-15 09:48

咁我知邊個係你大少!

校服貴咗咁多?!

LEUNG2858 發表於 12-11-15 10:14
WAH..夏天校服都要$1200 一套......我見女仔都係一條簡單裙仔....HAHA....

應該3套價錢, 2套校服, 1套運動服

回復 melonfans 的帖子

以事論事, 條鬼死禁薄JACKET都要HKD420........冷我都被個仔穿件Down 啦, 唔買又唔得.
架車得九個人.......容MU易認啦.
我係門口等落車, 都知妳及GLORIA寶貝啦.哈哈!

Evelynbaby 發表於 12-11-14 14:35
看到此標題, 也不禁地想進來分享一下 :

我女兒也在這學校讀"N"班的, 憑良心說, 它是一間很好的學校, 學費 ...

吾止!  我小朋友連搭車小巴/巴士, 都會講bye bye 司機叔叔!

最掂係學識畀或讓玩具同其他小朋友玩!  

melonfans 發表於 12-11-15 10:21
應該3套價錢, 2套校服, 1套運動服

咁就合理D, 有人誇大左姐....

Marco2010 發表於 12-11-15 10:28
回復 melonfans 的帖子

以事論事, 條鬼死禁薄JACKET都要HKD420........冷我都被個仔穿件Down 啦, 唔買又唔 ...

hehe....我不嬲都議事論事架la!  不過可能有人對英文有誤解!  我都係全中文好d, 費事又畀人鬧,
我以為學者同埋去apply int'l IS 嘅英語水平有番咁上下, 真係大誤會.  

cardigan  吾係$2xx?  校褸先$4xx ?  好心就換咗個校服商 la!  

yes ar!  冬天真係著自己褸, 羽絨!  其他學校都係咁!

Marco2010  老實講, 我打中文是好吃力的, 所以有時都想打英文, 可以快D!!!!  發表於 12-11-15 10:45

LEUNG2858 發表於 12-11-15 10:29
咁就合理D, 有人誇大左姐....

我上年買夏天3套around $6xx.  因為1,3,5 著校服, 2,4著運動服.  所以校服買2套

冬天$15xx.  書簿真係+得勁, pn$15xx.  k1$25xx

不過佢轉咗書商, 有埋軟件support

melonfans 發表於 12-11-15 10:35
我上年買夏天3套around $6xx.  因為1,3,5 著校服, 2,4著運動服.  所以校服買2套

冬天$15xx.  書薄真係+得 ...

明白了
‹ 上一主題|下一主題