用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗PN
樓主: iceming
go

玫瑰崗PN   [複製鏈接]

tuelovefei 發表於 12-11-5 15:42
回復 TTT520 的帖子

N 班只可陪一日, 小朋友咪好驚?

老師說陪幾多日小朋友也有機會喊, 點都要訓練幼兒要自立, 所以學校開學只比家長陪一日。
下學期開始, 就會有家長觀課日, 母親節陪同上課等節目, 到時我地可以見到小朋友上學的情況了。(期待中)

回復 bobo101^*^ 的帖子

好祥細呀! 多謝晒! 係驚小學部會蝦幼稚園D學生...

poodlema 發表於 12-11-5 16:34

好祥細呀! 多謝晒! 係驚小學部會蝦幼稚園D學生...
如果你住開港島, 你可以留意下早上8點幾, 中午12:00幾, 下午5:00幾, 就係幼稚園/小學部校巴出沒時間, 睇下校巴上的小孩, 你會見到好開心, 覺得佢地好得意架! (舊年我好留意, 今年終於可以比小朋友親身讀了)
我見到小學部學生好乖, 睇到個別校巴座位坐滿人添!
個個都坐定定, 加上有老師跟車, 唔會蝦到幼稚園生既, 放心!

多謝你呀, 你真係好好人屎~~ 好! 如果有幸收我個仔, 我搵日捕係樓下, 觀察下D校車都好喎! HEHE~

bobo101^*^    發表於 12-11-5 17:08

我可唔可以問多個問題呀~? 想問如果打風落雨, 會唔會有校車返來定要家長自己好接架?

poodlema 發表於 12-11-5 16:58

多謝你呀, 你真係好好人屎~~ 好! 如果有幸收我個仔, 我搵日捕係樓下, 觀察下D校車 ...

作為父母都想搵間好學校比孩子讀, 你們想問多D, 都係想了解學校。
如果大家想問RHS情況, 我都可以盡量解答!

請留意第1-2週係適應周, 幼稚園只需返2小時, 通常只有幼稚園小朋友一齊坐校車, 小學生會留待適應同周後先同幼稚園用一架校車返放學.

我囡囡坐個條線有1男1女小學生被選出來幫手照顧幼稚園學生, 佢地會帶小朋友去位, 幫佢地扣安全帶.  小朋友喊時佢會安慰下佢地.

小朋友無論點都會喊O架啦...不過好見到好多小朋友一周後已經無咩喊.  我囡囡就要一個月時間囉.

poodlema 發表於 12-11-5 17:02

我可唔可以問多個問題呀~? 想問如果打風落雨, 會唔會有校車返來定要家長自己好接 ...

如果轉3號風球, 教育處都提早通知你, 已經唔駛學生返架啦!

tuelovefei 發表於 12-11-5 15:42
回復 TTT520 的帖子

N 班只可陪一日, 小朋友咪好驚?
驚就一定, 重要自己坐校車, 我囡囡足足喊O左1個月.
但我見大部分小朋友都重快適應, 開學後2周已經唔多見係校車喊緊O既小朋友.
而校車有1位老師跟車, 有2位小朋友幫忙照顧幼稚園學生, 算OK.  

家長是否接受呢樣野就真係見人見智.  

咁如果突然紅雨呢?

poodlema 發表於 12-11-5 17:11

咁如果突然紅雨呢?

係家長迎新會時, 好似有家長曾經問過老師, 老師答:
如果突然有紅雨, 小朋友又係學校, 都係要留係課室, 直止紅雨取消為止。咁放學都係搭校車走既。

回覆:bobo101^*^ 的帖子

噢,明白明白

poodlema 發表於 12-11-5 17:11

咁如果突然紅雨呢?

你報名個日, 冇有參觀校舍? 有冇搭過佢校巴? (報名完有校巴落灣仔的)

回覆:bobo101^*^ 的帖子

我報名果日係老公去,有參觀學校但無校巴坐
其實面試果日阿囝大部份指令都做到,係唔肯講野,老師讚佢其實好叻係差講野,老師好想佢講野但佢都無講到...咁係咪機會渺茫啲呢...?

poodlema 發表於 12-11-6 08:56
我報名果日係老公去,有參觀學校但無校巴坐
其實面試果日阿囝大部份指令都做到,係唔肯講野,老 ...

24號都知結果啦! 唔好太擔心啦! 咁RHS是否你們的心儀學校?

都係呀, 係驚車程遠啫, 我住香港仔, 暫時啟思都收咗PM, 不過17號要比留位費LU

bobo101^*^  南區都OK呀! 等你好消息!  發表於 12-11-6 10:41

我想問係唔係收唔收都收到信定係收你先有信? THX

想問下K1開始係咪取消晒全日班呀?

catcle 發表於 12-11-6 11:01
我想問係唔係收唔收都收到信定係收你先有信? THX

舊年好似收取生, WAITING先有信。
REJECT 好似沒有信的。(過左指定日期都未收到信,可以打番學校問)

poodlema 發表於 12-11-6 11:19

想問下K1開始係咪取消晒全日班呀?

2013-2014 年度入學K1,已取消了全日班了。
‹ 上一主題|下一主題