用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2012-2013 小五家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2012-2013 小五家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-6-20 11:13
Derdad,

點算, 真係考得唔好, 今次押錯注, 死定了!!!
我未派哂卷呀!

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

引用:回復+Derdad+的帖子 有呀!!++但乜都未準備

原帖由 GogoCheung 於 13-06-20 發表
回復 Derdad 的帖子

有呀!!  但乜都未準備, 尤其係鞋, 都唔知買邊種好, 我想買對 columbia水陸2用比佢, 但 ...
我仔當年去outward bound, 專登去買對columbia 鞋,再加佢哋啲褲買咗一條(褲腳位可拆拉練), 另外喺赤柱買多條長褲, 驚行山刮腳如著短褲。因話會有日澗水。
亞仔最終返嚟話, 有日喺要wild camp 冇涼沖, 又行山, 又跳海(真㗎, 我不是吹㗎)。 有啲同學唔咁, 佢不知幾想再跳, 返到嚟都話想去多次。
畢業營冇咁多玩(住酒店).

引用:舊年亞仔和同學仔都係帶白飯魚去,之後帶返

原帖由 honghong_ma 於 13-06-20 發表
舊年亞仔和同學仔都係帶白飯魚去,之後帶返來成對變左泥沙色!好在無買貴鞋,如果唔係好肉赤!

...
對呀, 成褲成鞋都喺沙, 又醃住又臭, 佢話因跳海所以濕晒, 激死我。

pooh仔 發表於 13-6-21 01:42
我仔當年去outward bound, 專登去買對columbia 鞋,再加佢哋啲褲買咗一條(褲腳位可拆拉練), 另外喺赤柱買 ...
我仔都係跳左幾次海,話好好玩!真係好多趣事和辛苦嘢,不過好值得去辛苦一次。記得買「蛇仔粉」,因為成身會起一粒粒,用左蛇仔粉會涼D和舒服D!
Hong Hong Ma  :-)

好想知道平時分計唔計?中文分的比重是怎樣?如閱讀30%,中文70%聆聽10%默書50%。如何計算總分?

白飯魚, 係去跳海, 海邊用,  但最好都係著有小小筒的水上活動鞋. 因怕入沙, 我有無聽錯, 我仔成日話我"患"聽

而行山運動, 最好著返合適的運動鞋, 尤其腳踭好易"屈"親.  如果要長時間步行, 白飯魚會令到腳板底痛.  我果件肥仔, 萬一腳痛, 行得慢連累其他人就唔好啦!

我會比個舊背包(大隻)佢去, 一定唔比喼佢, 返來個喼, 可能4隻轆都無埋呀!  佢用野, 真係異於常人

我上星期六, 見bossini父親節promotion, 買2條褲有7折, 即刻同佢買左2條快乾排汗短褲 及 t-shirt, 點知星期一收通告, 叫帶2條長褲, 我真係暈左係度, 果d褲佢平時唔會著, 好浪費.

長褲, 我睇過好多間, 都太長, 真係要快d買, 揾人改短褲腳先得

回復 pooh仔 的帖子

honghong_ma & pooh仔,

比你地講到, 我都想去玩埋一份添, 我以前讀書就已經成日去自由行, 乜驚險剌激野都敢玩, 唔怕死.  當自己有左仔女, 就好怕佢地死, 原來以前唔怕死, 係好自私的行為, 係無考慮到父母的擔心.  而家, 比佢去几日, 都唔放心咁!!!!

想問, 你地有無入去西貢, 佢地係咪即場好感動, 我係怕其他同學父母都到, 佢無好似好可憐.

引用:回復+pooh仔+的帖子 honghong_ma+&+pooh仔

原帖由 GogoCheung 於 13-06-21 發表

honghong_ma & pooh仔,
放心喇, 因要工作, 我都冇去睇。
不過,你有時間我贊成去睇, 感受吓佢哋嘅辛酸史

就因為要工作, 最近有事要放, 7月中去旅行要放, 好似成日唔洗返工咁, 唔係咁好意思.  但又, 好想去......

回覆:GogoCheung 的帖子

如公司許可攞到大假唔駛唔好意思喎。 講真, 上到中學就冇得你陪仔仔咁多喇, 佢哋大個仔。

你講得啱, 襯佢仲需要我, 真係唔返工都要去.

引用:回復+Derdad+的帖子 白飯魚,+係去跳海,+海

原帖由 GogoCheung 於 13-06-21 發表

白飯魚, 係去跳海, 海邊用,  但最好都係著有小小筒的水上活動鞋. 因怕入沙, 我有無聽 ...
千其不要帶喼,佢地要褙晒D行裝行山wild camp 的,白飯魚用一次預冇回頭啦,帶D勁嘅防蚊同防晒,返到黎真係成身lan同熱痱架!

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-6-21 11:44

就因為要工作, 最近有事要放, 7月中去旅行要放, 好似成日唔洗返工咁, 唔係咁好意思.   ...

又去外展又旅行,仲忙過返學?

我個仲趕緊做暑期作業!
數學本測考陣做,但閱讀理解改做六年班本,要由頭做過。
仲差十篇閱讀理解呀!
以為今日可以收工,點知佢太懶冇做到!
我同佢講,未做完唔俾去Outward bound!
點知佢唔聽我支笛!
Best wish,

你亞仔都好乖, 肯做咁多野, 我果個做過測試, 話佢厭惡抄寫,所以可免都儘量減少要佢寫字.  歸根究底, 都係早教, 無左童年, 贏在起跑, 未到終點就跪低左.

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-6-24 09:14

歸根究底, 都係早教, 無左童年, 贏在起跑, 未到終點就跪低左. ...
贏過起跑,係咪都叫贏過?
我嗰個都聽唔到起跑嘅槍聲,依家仲晌後後排追緊!

Best wish,

放心啦!  有我果件碌緊落尼!!  

講真的, 我真係好後悔, 所以現在細果個, 過得快樂好多, 見到佢明顯比大仔開心好多.  

引用:Quote:GogoCheung+發表於+13-6-24+09:14+回

原帖由 Derdad 於 13-06-24 發表
贏過起跑,係咪都叫贏過?
我嗰個都聽唔到起跑嘅槍聲,依家仲晌後後排追緊!
你嗰d叫「蓄勢待發」,一喺唔發力,一發力能驚人

醒目開學勳章

今次英文係咪真係咁深?
聽講話"一仔"都只係81分,
已經係全級最高了?
Best wish,

醒目開學勳章

skyway1668 發表於 13-6-24 18:08
你嗰d叫「蓄勢待發」,一喺唔發力,一發力能驚人

當真?連我係佢呀媽都唔知?
Best wish,

引用:Quote:skyway1668+發表於+13-6-24+18:08+你

原帖由 Derdad 於 13-06-24 發表
當真?連我係佢呀媽都唔知?
妳p.6朋友個囝都掂,何妨妳教自己個囝,妳「謙」啫!

‹ 上一主題|下一主題