用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 ...
樓主: cclee66
go

幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 [複製鏈接]

回覆 #1 winwin_chai 的文章

me too.My son is 1 of the 24 boys who got only 20markd to enter LS. I don't know how can my son achieve the requirment for the P1 adaptation. cus my husband said the principal adviced us if our sons cannot read over 60 Chinese and English books before September, they would hardly survive in the following days. And was told that the PTA is very important that we don't know whether we can attend the activties organized by the PTA or give hands to help. cus I work for shift duty and office hours sometimes, and my husband works 10 hours from day to night. ARe most of the parents in PTA actively don't have to work and live very close to school? are those parents who seldom attend any PTA activities, their sons ' not in band 1 class?

回覆 #4 Malaya 的文章

我老公話家長會中,得他們20多人十十下.其他的家長們都熟到打曬招呯.好驚呀.

由你當初揀選喇沙, 大家都應該知道學校係對學生有要求...學校當然希望家長合作, 一齊努力, 令到小朋友達標, 上到小一,以經唔係靠luck, 係要努力, 家長係要放好多時間係小朋友身上, 幫他們適應,學校同學競爭係好大(應該話間間都大), 小朋友一定要train到好主動(做功課, 溫習), 才可以應付學校繁重嘅功課/默書, 因上到小三, 程度係好深吓, 學校比左guideline我哋做, 好過盲中中,無從入手, 如果想升番其中學, 更加唔可以輕心, 一定要keep住好成績, 無人預左中學收晒小學d學生, 成績唔達標, 真係好難有得留低, 無人想中學變成中中or band 2.

如果父母工作時間長,無時間做pta, 都唔緊要, 但最緊要都要抽時間跟緊小朋友d功課/默書...校長真係希望入得喇沙, 小朋友都係"something more"

仲有咁多個月, 讀幾十本書好易啫..小朋友真係會有好大得著...我小朋友睇好多書, 所以基本上閱讀理解和reading係唔洗點操都有好好成績....睇書真係好有效架

今年真係收左有好多有兄長係處讀嘅學生, 所以家長之間都好熟悉大家.

原文章由 sallychs 於 07-12-2 17:28 發表
me too.My son is 1 of the 24 boys who got only 20markd to enter LS. I don't know how can my son achieve the requirment for the P1 adaptation. cus my husband said the principal adviced us if our sons c ...

[ 本文章最後由 overview 於 07-12-3 02:54 編輯 ]

sallychs,

你唔好咁緊張先啦, 雖然我老公係舊生, 但我地都係10下10下咋. 宜家學校同以前唔同左好多, 學生既學習方法及老師既教學方法都唔同晒, 其實大部份人都要重新識應.

個日的確有好多家長彼此好熟, 咁係因為今年有43個必收生喎, 佢地d家長已經知道晒學校既情形同要求. 比起我地呢d新丁, 佢地更係有優勢啦. 不過我地都係黎緊9個月盡力幫下個仔啦, 幫得幾多得幾多, 唔好太大壓力了.

第日有機會我地再聯絡下啦.

[ 本文章最後由 maria_lai 於 07-12-3 16:02 編輯 ]

亞水哥:
bingo 你講啱咗. 我之前都有留意亞水仔係邊班.
ha.ha 畢亞水仔咁懵. 不過d仔係咁. 校長有次都
話就算高年級d仔到好鬼單純.

原文章由 亞水 於 07-12-2 14:29 發表
cowcow2000,

凈睇你個名都知你個係千禧B了

我亞水仔個班主任都係話比我聽,佢響ls教左30幾年,我地係咪講緊同一個老師 ?我亞水仔果兩位老師的確除左有要求之外,亦常常鼓勵亞水仔wor ( e.g 響功課or手冊度cup ...

回覆 #24 maria_lai 的文章

依家唔緊張到開學時緊張都嚟唔切!

學校響12日16日有fun fair。 上晝10點開始。
嗰日,係門口有入場券賣 (每張HK$100),買咗飛就入得去玩,仲有好鬼多禮物。
為嗰仔好,為學校好,記得去玩吓啦!

話唔理識到D 一年級家長,會過返兩招比D準小一父母呢!?

cowcow2000,

聼你講呢間學校都可以啦!只不過我都係擔心自己個小朋友啫! 星期六學校有開家長會, 我好明白校長嘅用心, 佢都好想教好啲小朋友, 佢有感覺得依家啲小朋友好難教, 就連自己食飯都唔係好識,幸好我嘅小朋友都可以自己搞掂!不過, 我都會嘗試吓反正都大抽獎得來都儘管去馬啦!:tongue:  那你有無聼講呢間學校轉直資? 事關我有兩個小朋友雖然依家仲好細但如果轉咗直資咪慘囉!

原文章由 COWCOW2000 於 07-12-2 13:00 發表
hello winwin_chai and all LS new parent:

其實我都明點解你'ロ甘'問.因我兩年前同你一樣諗住試吓運氣掂知
抽中. 後來同個朋友講開因佢個囝讀緊P.4, 但佢講咗好多,好多
負面意見. 不論校長,老師甚至乎家長都唔好.  ...

sallychs,

你好彩入到呢間學校, 但你話叫小朋友閱讀大概成60本書我都有點擔心同困難 , 因我個仔佢唔係唔鍾意睇書而係佢係選擇性去睇, 點算?

原文章由 sallychs 於 07-12-2 17:28 發表
me too.My son is 1 of the 24 boys who got only 20markd to enter LS. I don't know how can my son achieve the requirment for the P1 adaptation. cus my husband said the principal adviced us if our sons c ...

malaya,

哎呀, 我都知宜家都已經要開始做準備, 不過請大家盡量放鬆d去面對姐. 我怕緊張過度, 咁對自己同個仔都好有壓力. 總之黎緊9個月, 大家要逐步逐步去train個仔啦.

good luck!

原文章由 Malaya 於 07-12-3 14:43 發表
依家唔緊張到開學時緊張都嚟唔切!

學校響12日16日有fun fair。 上晝10點開始。
嗰日,係門口有入場券賣 (每張HK$100),買咗飛就入得去玩,仲有好鬼多禮物。
為嗰仔好,為學校好,記得去玩吓啦!

話唔理識到D 一年級家長,會過返兩 ...

[ 本文章最後由 maria_lai 於 07-12-3 19:39 編輯 ]

winwin_chai,

咁你個仔鍾意睇乜野書呀?
其實校長想小朋友要養成閱讀既習慣, 最好就順便識多d字啦

我地計過宜家開始睇30本中文及30本英文書應該可以, 但父母的確要放好多時間.
我個仔睇書都ok(不過好多時好要我地陪), 但認得唔多中文字, 我怕佢P1時會好吃力

malaya,

個 fun fair 係咪係人都去得架?
帶亞仔去下都好喎, 等佢見下間學校
但係會唔會好多人呀?

(1) 係,不過要响門口買飛。
(2) 係,不過多人都要去嫁。好玩就梗係多人嫁啦。

原文章由 maria_lai 於 07-12-3 16:29 發表
malaya,

但係會唔會好多人呀?

大家要都努力
原文章由 maria_lai 於 07-12-3 09:59 發表
sallychs,

你唔好咁緊張先啦, 雖然我老公係舊生, 但我地都係10下10下咋. 宜家學校同以前唔同左好多, 學生既學習方法及老師既教學方法都唔同晒, 其實大部份人都要重新識應.

個日的確有好多家長彼此好熟, 咁係因為今 ...

我都想同個仔去下
是否一定有門票在門口賣呢?
原文章由 maria_lai 於 07-12-3 16:29 發表
malaya,

但係會唔會好多人呀?

maria_lai,

我個仔佢鍾意睇叮噹個啲漫畫書,我都知個啲唔係幾好,但佢鍾意睇我都係唔係成日比佢睇, 當然其他書都有睇吓嘅, 但都係望兩望就算數, 呢層我都好激氣架:tongue: :tongue: ! 有時我都會陪佢睇之不過佢會講媽咪不過睇另一啲, 我請教你,你話我可以點做呢? 謝謝!

原文章由 maria_lai 於 07-12-3 16:27 發表

咁你個仔鍾意睇乜野書呀?
其實校長想小朋友要養成閱讀既習慣, 最好就順便識多d字啦

我地計過宜家開始睇30本中文及30本英文書應該可以, 但父母的確要放好多時間.
我個仔睇書都ok(不過好多時好要我地陪 ...

你個仔幾大呀?
我個仔細d時都只係鐘意睇圖畫多過字
佢今年先開始喜歡留意周圍既字同圖書入面既文字
或者你個仔都係咁呢
keep住陪佢睇,慢慢令佢習慣下先

maria_lai,

我個仔五歲到, 其實叫佢睇書都幾難佢成日睇睇吓話好眼訓 ! 真係比佢激死! 那你個小朋友幾大?

原文章由 maria_lai 於 07-12-4 10:37 發表

你個仔幾大呀?
我個仔細d時都只係鐘意睇圖畫多過字
佢今年先開始喜歡留意周圍既字同圖書入面既文字
或者你個仔都係咁呢
keep住陪佢睇,慢慢令佢習慣下先 ...

2nd round 15分有冇機會入LS?

1.請問住又一村可唔可以 2nd round 抽LS ?
2. 得15分 2nd round 有冇機會入LS?

請問用土瓜灣地址(麻麻)家,可唔可以2nd round 抽LS?
                                          many thanks
                                                       見習爸爸

我個仔今個月生日之後都係5歲喎. 佢今年K3, 出年就係喇沙讀小一. 咁你個仔係咪都係出年係呢間學校讀小一呀?

睇書呢家野都幾睇個細佬既喜好.  我個仔可能係學校俾老師train慣左, 而且佢好鐘意聽人地講故事, 咁可能都有d影響.

如果你陪個仔一齊睇, 講故事咁樣, 佢鐘唔鐘意呀?

[ 本文章最後由 maria_lai 於 07-12-4 15:44 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題