用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
樓主: 3pigmama
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

原帖由 wishwong 於 11-11-8 12:16 發表
剴帆校好似多位D.. 我報青衣校.. 細仔唔洗諗

我都係青衣校呀! 又係屋企樓下喎! 咁啱既..hehe
我星期五interview 啦!  你呢?

位於九龍塘牛津道的啟思小學附屬幼稚園積極實踐及更新課程,以符合孩子發展的需要。學校以「體驗式學習」為主的活動,在課程中實踐和深化「探索式的學習」。課程結構以遊戲、主題閱讀、延展遊戲、互動教材並配合學習小組、專題研習、戶外考察及參觀,結合成獨特之校本課程。

課程十分注重思考同創意,不讚成過多書寫,小朋友讀得很開心,但有家長擔心程度過淺,在入小學初期可能因為不習慣過多書寫和默書,而感到有點吃力。

在實踐課程時,重視開發孩子的語文能力發展,以及培養孩子主動求知態度和良好品格。讓孩子多方面探索、體驗世界,在認知能力、創意、品格、情緒、人際及價值觀等不同之發展範疇中,取得平衡。

課程發展涵蓋的七大範疇,包括:

★ 早期數學

★ 中英普語言與語文

★ 個人與群體

★ 體能與健康

★ 藝術與創意

★ 常識與世界文化認知

★ 資訊與科技

啟思小學附幼提供中、英、普通話的課程,全面促進學生語文發展及溝通力的提昇。平日的音樂課及大肌肉運動課,也分別由普通話及英文老師教導,使他們在輕鬆的環境也有學習外語的機會,強化聽講方面的訓練。

每天90分鐘英文老師駐班時間,提供豐富而有效的語文環境,活動內容包括:童詩派對、溝通藝術、英語世界的語音好朋友、英語小讀者計劃等。每天90分鐘普通話課又包括普通話拼音初階學習。

啟思小學暨幼稚園有直屬的啟思小學和啟思中學,整個教育過程(從小學到中學)都有統一的系統,但要留意啟思中學行IB制度,非傳統的港式學校,所以部份家庭經濟許可的話會選擇孩子到海外留學

eee.. 我又係WOR... 好係4:XXPM..
原來係鄰居.. 你會唔會搭校車番學呀??

原帖由 iloveal 於 11-11-8 13:32 發表

我都係青衣校呀! 又係屋企樓下喎! 咁啱既..hehe
我星期五interview 啦!  你呢?

Thanks so much for your info..
O係邊度搵架?

90MINS ENG+90MINS PTH.. 咁咪冇CANTONESE囉??

我都預咗小朋友畢業未必O係香港讀大學...
原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-8 13:50 發表
位於九龍塘牛津道的啟思小學附屬幼稚園積極實踐及更新課程,以符合孩子發展的需要。學校以「體驗式學習」為主的活動,在課程中實踐和深化「探索式的學習」。課程結構以遊戲、主題閱讀、延展遊戲、互動教材並配合學習小組 ...

回覆 1# wishwong 的文章

都係上綱搵的....

全日普通話 incl. 40mins 英文, which school is it? any Canotonese?

Thanks.

原帖由 hobby 於 11-11-8 11:11 發表
唔會lu,因為屋企附近嗰間係全日普通話 incl. 40mins 英文由net教, 校車都唔駛搭, 咁囡囡唔使咁辛苦

學之園 is great! (except the campus is small), there is NET and the teachers are all very nice.
Victoria is so so (experienced by my friend during open day).

原帖由 wishwong 於 11-11-8 11:16 發表
咁好好丫.. 咁你仲會唔會IN其他??
其實今個星期仲有學之園同VICTORIA可以IN.. 唔知去唔去好...

Victoria 係因為小朋友o係O個度番緊PLAYGROUP..
其實D中文MISS好NICE架. 同個CAMPUS (HG) 好大好靚... 但冇OUTDOOR..

我想問啟小幼個OUTDOOR PLAYGROUND係咪得入口O個PART?? 另外操場個邊係咪FOR小學生用架??

原帖由 lukimama 於 11-11-8 14:23 發表
學之園 is great! (except the campus is small), there is NET and the teachers are all very nice.
Victoria is so so (experienced by my friend during open day).

醒目開學勳章

想問下個 interview 係咪兩個大人都可以架? 定係只有一個家長可以一齊?

2 parents are allowed to get in... another good point over other Ks' interview.. =)

原帖由 LPN 於 11-11-8 14:29 發表
想問下個 interview 係咪兩個大人都可以架? 定係只有一個家長可以一齊?

回覆 126# lukimama 的文章

係大圍孫方中, 冇廣東話, 除咗小朋友自己講

你小朋友而家o係屋企用咩語言溝通??

原帖由 hobby 於 11-11-8 14:48 發表
係大圍孫方中, 冇廣東話, 除咗小朋友自己講

原帖由 wishwong 於 11-11-8 14:02 發表
eee.. 我又係WOR... 好係4:XXPM..
原來係鄰居.. 你會唔會搭校車番學呀??

我係早上9:xx.  如果係cpskg, 我想自己帶返學跟住番工, 佢自己坐校車放學.  但cpskg既位置, 坐mtr再轉好唔方便.
你已找到校車資料嗎? 可以pm我嗎?

I like this sch very much, so probably will take it. My friend told me tt there r many nanny bus running from our side to kln tong. So I will go for registration first. May search together if u also take it.

原帖由 katie0208 於 11-11-8 10:57 發表
hi cypigpig,

We are living in the same area and we got am offer too! I have asked the teacher about school bus and she said there was no school bus to our area. Kids who lived in Sham Tseng took 保母 ...

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!THCQyuaQAh61_MXsYJ3SB3Yi/article?mid=2

see the link.. it picks up student at Tsing Yi MTR at 8:15am...
needs $1120 per month

原帖由 iloveal 於 11-11-8 15:51 發表

我係早上9:xx.  如果係cpskg, 我想自己帶返學跟住番工, 佢自己坐校車放學.  但cpskg既位置, 坐mtr再轉好唔方便.
你已找到校車資料嗎? 可以pm我嗎?

btw.. 你張profile pic 囝囝笑得好過癮~~

原帖由 cypigpig 於 11-11-8 16:13 發表
I like this sch very much, so probably will take it. My friend told me tt there r many nanny bus running from our side to kln tong. So I will go for registration first. May search together if u also t ...

我聽講實際得45minsPTH, 45minsEnglish, 其他時間分組, 如果咁啱係NET帶就Eng/PTH, 其他就Local teacher帶. 唔知係咪輪流帶.
校舍幾好, 不過share with primary sch, 唔知有幾多時間outdoor玩, 睇書講有d學校有outdoor playground,但係做樣, 成個月都出唔到去一次.
因為行IB, 冇課程指引, 想怕佢d課程太太太淺, 又唔知升小學之後會唔會跟唔到. K2 int.小學, 會唔會被嫌棄? 好似有D int.要讀中英文文章.
煩惱中.

Hehe, thx! She is a girl!
Do u know if they Hv their own school bus to TW?

原帖由 wishwong 於 11-11-8 16:26 發表
btw.. 你張profile pic 囝囝笑得好過癮~~

回覆 132# wishwong 的文章

依家主要廣東話, 只有聽下普通話/英文歌, 12月返pn就全英+1星期2次普通話歌遊, 跟住k1就全普+40mins英文, 問過老師, 話唔大問題, 因為佢哋學嘢好快; 其實簡單英文指令都聽到或者get 到, 好似早幾日囡囡唔聽話, 我問:can you listen to mami? 佢答:no; 所以我哋都唔擔心

oh sorry... she's so cute & should be a very cheerful kid...

Yes. after the sch bus left Tsing Yi MTR.. will pass 爵悅庭同海濱花園先再番學校
原帖由 cypigpig 於 11-11-8 16:31 發表
Hehe, thx! She is a girl!
Do u know if they Hv their own school bus to TW?
‹ 上一主題|下一主題