用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46及48 網 2012-2013 入小一交流區
樓主: heiheikwok
go

46及48 網 2012-2013 入小一交流區 [複製鏈接]

一程車到, 叫近啦 ..... 你會自己接定坐校車呀 ??

原帖由 heiheikwok 於 11-12-7 16:01 發表
屋企樓下有巴士直到算唔算近??

樓下有兩架巴士到學校

我會送仔返學, 跟住我返工, 會坐校車放學, 有姐姐接

原帖由 chickenwing2006 於 11-12-8 01:47 發表
一程車到, 叫近啦 ..... 你會自己接定坐校車呀 ??

[size=large]晞晞BB :hammer:

回復 122# heiheikwok 的帖子

我囡囡都係聖馬太, 我住藍田, 都諗緊是否搭校車.

我個女都係依家揀小學喇,星期六交表,真緊張呀,有冇咩意見可以大家交流下:
甲一:藍田循道衛理小學
乙一:藍田循道衛理小學
二:觀塘官立小學(秀明道)
三:基法小學(油塘)
四:聖愛德華天主教小學
五:基法小學
六:聖安當小學
七:秀明小學
八:基督教聖約教會堅樂小學
九: 聖公會基顯小學
十: 聖公會基樂小學
十一:觀塘官立小學
十二:秀茂坪天主教小學
十三:聖約翰天主教小學
十四:陳呂重德紀念學校
十五:樂華天主教小學
十六:聖公會李兆強小學
十七:聖公會德田李兆強小學
十八;聖公會油塘基顯小學
十九:樂善堂楊仲明學校
二十:天主教佑華小學
二一:路德會聖馬太學校(秀茂坪)
廿二:迦密梁省傳學校
廿三:聖公會九龍灣基樂小學
廿四:天主教柏德學校
廿五:聖公會聖約翰小學
廿六:坪石天主教小學
廿七:佛教慈敬學校
廿八:香港道教聯合會雲泉學校
廿九:閩僑小學

我會揀聖馬太第一,之後唔知點填,好煩,係咪甲2 3不要填會好些?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

醒目開學勳章

josejandy 發表於 12-1-9 16:48
我會揀聖馬太第一,之後唔知點填,好煩,係咪甲2 3不要填會好些?

甲一.最好都填曬
佢電腦照分配

您地覺得觀小和福建附小如何呢?

小女就讀聖馬太,今年是六年班,佢升中派位呢幾年真係唔錯,派位高於李X強,雖然係辛苦,但派到好嘅中學,咩都值得。
小女係千禧龍年,當年我都好好彩,派到第一志願,全是運氣。

你當年係咪三條一咁填?

cherriecoby 發表於 12-1-10 23:00
小女就讀聖馬太,今年是六年班,佢升中派位呢幾年真係唔錯,派位高於李X強,雖然係辛苦,但派到好嘅中學, ...

多謝你分享呀, 想問小幾開始多功課 ...... 聽人講小二 定小三就有 12 樣 ... 我囡 9 月就小一 ...... 佢成個豬油包甘 .... 如果係真我估晚晚都挑燈夜戰都似

3pigmama 發表於 12-1-10 22:13
您地覺得觀小和福建附小如何呢?
邊間"觀小"?

福建附小係直資

chickenwing2006 發表於 12-1-11 00:41
多謝你分享呀, 想問小幾開始多功課 ...... 聽人講小二 定小三就有 12 樣 ... 我囡 9 月就小一 ...... 佢成 ...
我老公話當年佢地都好多功課, 我都知佢地d功課勁

好似小一都唔小

回復 heiheikwok 的帖子

Kung Tong Govt Primary School at Ngau Tau Kok Road

heiheikwok 發表於 12-1-11 01:02
我老公話當年佢地都好多功課, 我都知佢地d功課勁

好似小一都唔小

甘真係, 祝大家好運 ..... 希望跟得上

回復 josejandy 的帖子

YES 呀, 當年我係 Part A. 1 & Part B 1, 都係揀聖馬太

回復 chickenwing2006 的帖子

我記得係二年班開始多功課, 每日都超過六樣 (唔計改正), 一年級時家長可以上佢內聯網幫小朋友對家課冊, 但到二年級就要靠小朋友自己寫齊, 所以要一年級時要訓練做得快, 因為每星期仲有中英文默書(預默+正默).

順便一提, 學校放學會有"功輔班", 有老師教學生做功課及溫習, 但佢地唔係"聖馬太"老師, 好唔好就見仁見智, 但每學期開始會好多人報名, 有興趣的家長要留意通告喇~~

Cherrycoby, 望我能像你咁好運!你當年有無填甲二,三呀?

醒目開學勳章

就快填表,,我仲係好多問號
好煩,點填點填

回復 josejandy 的帖子

甲二,甲三我都有填,填咗Lee Siu Keung & 藍循,乙二; 乙三同甲部一樣

cherriecoby 發表於 12-1-12 10:29
回復 chickenwing2006 的帖子

我記得係二年班開始多功課, 每日都超過六樣 (唔計改正), 一年級時家長可以上 ...

唔該哂你呀,  又會有 D 其他老師黎教既    唔通本身教個 D MISS 好忙 ????

小一如果 6 樣都叫可以, 希望我囡快手快腳啦..... 唔係真係佢唔 C, 就我 C

‹ 上一主題|下一主題