用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York- school debentures
樓主: 5941
go

York- school debentures [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Chloemum123 於 10-9-27 21:33 發表
神父事件 : 是真實的, 因我的朋友剛入k1, 學校亦有通知家長有此安排.

嘩!咁樣唔係咁好喎!直情有啲過份!唔明點解個神父肯咁做!唔通真係為咗 ?唉!學校咁做,教育意義何在?

<天主經>
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

如'菲律賓神父事件'是屬實, 已透徹敗壞了辦教育的理念, 懇求天主, 給予辦學者聰明智慧, 明白事非!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

唉...我對呢間學校的印象認真麻麻...

如是真實,實在太過份!宗教是神聖的…好希望學校負責人不要再錯落去…雖然我只是一個普通的家長,但聽到覺得好心痛,點解學校能有如此的安排!願父保守帶領所有辦學的人,著他們都有一顆真心教好孩子!Amen.
原帖由 Chloemum123 於 10-9-27 21:33 發表
神父事件 : 是真實的, 因我的朋友剛入k1, 學校亦有通知家長有此安排.

但係我小朋友係度讀都冇聽過喎

Sorry, can't convince me to believe.

香港好多學校係唔承認外國領洗紙架, 如果你有五千蚊, 基本上自己飛去菲律賓行入間教堂都可以接受領洗, 一世人只可以做一次領洗, 之後想响hk補做係唔得架, 諗清楚呀!  咁樣為求目的, 不擇手段, 呢間學校好唔得呀!!

原帖由 sheffield 於 10-9-28 11:41 發表
如是真實,實在太過份!宗教是神聖的…好希望學校負責人不要再錯落去…雖然我只是一個普通的家長,但聽到覺得好心痛,點解學校能有如此的安排!願父保守帶領所有辦學的人,著他們都有一顆真心教好孩子!Amen. ...

好多年前都聽過"海外領洗"呢味野;
為左個學位,又唔係殺人放火,我諗唔少家長願意試一試;
但如果真係由學校組織做搞手,不論中間有冇抽水;動機係提高旗下學生係教會學校命中率話....係極度邪惡o既行為。

係咪真有其事?! 如果間學校咁做, 依家長又落搭, 咁呢張算唔算偽造文件?係咪刑事架?如果俾小學查到, 會唔會連學位都無架? 間學校同家長會唔會玩咁大咁博呀?

原帖由 oooray 於 10-9-28 13:16 發表

好多年前都聽過"海外領洗"呢味野;
為左個學位,又唔係殺人放火,我諗唔少家長願意試一試;
但如果真係由學校組織做搞手,不論中間有冇抽水;動機係提高旗下學生係教會學校命中率話....係極度邪惡o既行為。 ...

佢請既係菲律賓藉的香港神父?還是在菲律賓的的神父?如果是前者,應去堂區告發佢。

無論如何有此種學校和神父實在羞恥,校長連個shame都唔識重話英文好過人,而且更直接主動誘導家長小朋友扭曲价值觀。我希望此事唔係真

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 Christi 於 10-9-28 11:38 發表
唉...我對呢間學校的印象認真麻麻...

好像有幾個[新加入國民] 對這家學校極為贊賞。

我都有留意呢點
希望呢個forum傾計既人係真正用家﹙身份申報:bb正讀york k1﹚。若果係黎收風既,應該如實向學校反映學校有d乜做得唔好,而唔係叫"好"風+自枱身價

原帖由 Karmei 於 10-9-28 14:22 發表
可以買或賣果d債券至少都幾十萬上落,我知道有d學校d家長要比$50萬去買債卷,而家york只係比六千幾蚊,仲要有得分期比,而且若果左一次過比晒六千幾蚊但係中途退學gei話會有錢退返比你。

...

呢個唔係50萬同6千6o既問題。
人地50萬/100萬o既債券;好似的士牌咁;係限量發行。學校攞舊$,投資係學校度;(起新校舍定up-grade facilities?)當係家長免息貸款俾學校;而債券持有人小朋友可以優先入學;唯人風險係間學校冇人讀,債券冇下手接,學校又唔回購。

再唔係收non-refundable levy,冇人話你錯!有本事收10萬蚊一年都冇問題;一買一賣清清楚楚。你敢收就有人敢讀!

而家d家長話(我冇去簡介會,只係塘邊鶴)要收錢但有冇得退又語焉不詳;上去網站又隻字不提。
如果好似有d家長理解;人人HK$6,600,學校既不贖回又唔接受2手債券;咁就唔係叫債券???叫利潤!!!

原帖由 careys 於 10-9-28 16:19 發表
我係york n1學生家長
以我所知唔係比錢就可以買領洗紙
係比左錢仲要上course才獲發頜洗紙
咁嘅做法我唔知屬唔屬於走捷徑
反正我從來都無諗過會為左考小學勉強頜洗

另外,Sumyeema1提及幾個對york極為贊賞的[新加入國 ...

呢d咪叫司馬昭之心,路人皆見。
人不為己天誅地滅。
但由學校策劃呢d course,唔好話俾我知呢d係興趣班。(或者我見識少!)

原帖由 careys 於 10-9-28 16:19 發表
我係york n1學生家長
以我所知唔係比錢就可以買領洗紙
係比左錢仲要上course才獲發頜洗紙
咁嘅做法我唔知屬唔屬於走捷徑
反正我從來都無諗過會為左考小學勉強頜洗

我的小朋友是讀天主教學校的,學校自己本身有聖堂,但從來沒有聽過學校收錢,然后舉辦一些 course, 就讀的小朋友可獲發領洗紙。

基於本身沒有宗教信仰,York 的做法是對是錯,還是留給教徒通報教區吧。

另外,Sumyeema1提及幾個對york極為贊賞的[新加入國民]看他們的account是09年或10年6月註冊的

你真心水清...哈哈
‹ 上一主題|下一主題