用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇千禧BB媽咪?
樓主: FISHMA
go

有冇千禧BB媽咪? [複製鏈接]

Re: 有冇千禧BB媽咪?

moonsay2001

囡囡幾好,你囝囝呢?你有無見家長,成績如何,
之後會睇上課嗎?

這間學校我有同事囝囝在那裡讀,幾好,但你要多時間會他做親子功課.所以我後來無俾她讀幼稚園

wendy99

我囡囡有20分(天主教), 可否提意下有邊d學校可以試下呢大抽獎? Tks!

小女亦是千禧年4月出世的,以前我們在將軍澳住時,小女就了臻美秀華幼稚園的playgroup,因沙士而停學,加上,我們會搬屋,而無繼落去,我個人意見,他的小學辦得不錯,小朋友愉快學習,學費相比其他直資叫做可以接受。好似注重資訊科技,有個好大好先進的圖書館。

小女現在就讀崇真幼稚園k2,出年會盡量搬近校址,因好大機會報回崇小國際班,一定留位,不想小女太早起床,現住荃灣。

至於統一攪珠,或者不妨一試,不抱希望。     

我也是得一個小女兒,週末日課餘讓她學phonics,芭蕾舞及平日放學學溜冰,暑假曾學游泳。其他時間要做功課,練字,溫書,還要玩耍、玩電腦,輕鬆下。

WENDY :

已見家長, 成績還okay la.
我睇上課 : 12/15 : 9:30 - 10:00. 你呢.

moonsay2001
[img align=left]http://serv3.uploadengine.com/1147497527B5E9B.gif[/img][img align=right]http://serv1.uploadengine.com/1147497754274A0.gif[/img]

Hi all,

我個是千禧女, 又生咗隻馬騮仔, just like some of the
mums- ka ma and totoro, 都plan緊 P1,
又要"Lum"埋馬騮仔, 想找男女校, 又想搬去港島,
consider緊校網
我個女寫字OK, 但英文不懂講, 找緊多些英文班.

jw_oasis,
    你plan緊邊間小學?? 我都係選灣仔區哦啲!!

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

totoro,
I plan 緊 灣仔區, North Point, or Central-West.

jw_oasis [quote]

唔知有無家長知九龍塘官小好唔好呢?  有無會考o個區o既家長呀?

醒目開學勳章

九龍塘官小即係之前嘅農圃道官立小學下午校,都唔錯架,band1學生好有機會升番聯系既band1官中,但而家政府d嘢係咁改,第時係點真係唔知,我都係官小畢業,只知道以前到而家都係,如果係官小(band1)做唔到精英班學生,好難升番band1中學,我自己都考類梗我個仔報唔報我小學母校

我都有個千禧龍仔,同各位一樣諗出年考咩小學 :

派中學時我就知跟番小學座落個網, 但如果係私校, 又會係跟O羊呢? 係咪都係跟小學個網? 同埋聽講每間小學都有唔同%O既BAND 1 生, 好多私小都會係自己個網度睇到有幾多BAND 1 生同有幾多派去英中, 請問官津小學又可以係邊度知道呢?

另外就係結龍問題, 係咪政府規定左某一年所有小學都要結龍? 點樣先知某某小學結邊間呢? 如果入左去讀, 點知結間唔好O既學校, 點搞呀??

各位好, 我仔仔都係 year 2000 出世的, 05 年 9月入小一, 多多指教同分享....

我果個係千禧仔,我個都同佢煩小學,好似要驚好耐咁~有時想佢快D到派位,唔洗成日擔心,而家先K2仲要有排擔心!唉~我住長沙灣區有冇D好介紹??THANKS

AMY,
點解2000出世小朋友可以在05年入讀小一?
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

faith 寫道:
AMY,
點解2000出世小朋友可以在05年入讀小一?

We are not living in HK, sorry for the confusion.

我住港島東 15, 想跨區選校, 好頭痛

Dear Phylli,

請問你囡囡向邊度學phonic架, 是否荃灣呢, 我住荃, 正在找近既phonic course.  Can you help me?

Thanks
Kitty

Hi,

I am a mother of 2, having the younger kid to attend nursery coming Aug, will apply Kindergarten this year while the older kid will apply the primary 1 this year.  So, all the preschool and primary school information will fit me right, so I am same as yours, if you feel worry and panic, I definitely is....

C

My daughter is a girl of dragon year. I am still finding information of private primary schools . If anyone could tell me some good choices ? I live in Jordan.
‹ 上一主題|下一主題