用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會 part III
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 part III [複製鏈接]

醒目開學勳章

imcc, chole媽,你兩個減肥呀!唔使食 lunch 咩?

我似為你都係住响附近,真係架,要一個小朋友咁早起身返學,又要坐車,真係幾申苦。(因我由細到大,都唔駛坐車返學)

原帖由 imcc0_0 於 09-11-24 13:17 發表
其實我唔係住黃大仙架, 不過婆婆係, 平日係婆婆湊架, 我收工至返婆婆到(食埋飯)接佢返 home (我住 tsuen wan), 不過都有諗住到小學時要搬出黎黃大仙, 因為可以唔洗咁早起身呀....

...

醒目開學勳章

你住荃灣,咁係咪一早湊囡囡返婆婆度,阿囡咪好早起身囉!

原帖由 imcc0_0 於 09-11-24 13:17 發表
其實我唔係住黃大仙架, 不過婆婆係, 平日係婆婆湊架, 我收工至返婆婆到(食埋飯)接佢返 home (我住 tsuen wan), 不過都有諗住到小學時要搬出黎黃大仙, 因為可以唔洗咁早起身呀....

...

宜家放工,返屋企食.

原帖由 lola2008 於 09-11-24 13:23 發表
imcc, chole媽,你兩個減肥呀!唔使食 lunch 咩?

lola

阿囡日日都要7:15am 起身, 如果係婆婆到瞓, 佢可以8:00am 至叫佢起身... 差好遠.  唔係一早湊佢返婆婆度,而係 佢 daddy 湊佢返學.

原帖由 lola2008 於 09-11-24 01:25 PM 發表
你住荃灣,咁係咪一早湊囡囡返婆婆度,阿囡咪好早起身囉!

荃灣出黃大仙都唔近喎

係架, 不過好彩係 daddy 揸車, 咁就好 d...

原帖由 pyma 於 09-11-24 02:04 PM 發表
荃灣出黃大仙都唔近喎

原帖由 imcc0_0 於 09-11-24 14:02 發表
lola

阿囡日日都要7:15am 起身, 如果係婆婆到瞓, 佢可以8:00am 至叫佢起身... 差好遠.  唔係一早湊佢返婆婆度,而係 佢 daddy 湊佢返學.

咁小學時要仲早起身呀

係呀, 所以咪諗住會摋返出黎.

原帖由 pyma 於 09-11-24 02:10 PM 發表

咁小學時要仲早起身呀

原帖由 imcc0_0 於 09-11-24 14:14 發表
係呀, 所以咪諗住會摋返出黎.

而家我地就見人地煩小學,出年就到自己喇,都咪話唔煩

醒目開學勳章

都唔使太愁嘅,有聖母 back up,咁咪誇區試吓囉,今年有人話15分抽到聖家,第一 round 可以一試,前兩年亦有聖母幼稚園嘅幼生叩門入到,聖家都好谷,我識人讀到要轉校,大囡亦有幾個同學讀緊,都有同佢媽咪傾過電話,都係默書測驗密密有果隻,如果你囡受谷,應該都唔錯。

原帖由 pyma 於 09-11-24 14:18 發表

而家我地就見人地煩小學,出年就到自己喇,都咪話唔煩

原帖由 lola2008 於 09-11-24 14:39 發表
都唔使太愁嘅,有聖母 back up,咁咪誇區試吓囉,今年有人話15分抽到聖家,第一 round 可以一試,前兩年亦有聖母幼稚園嘅幼生叩門入到,聖家都好谷,我識人讀到要轉校,大囡亦有幾個同學讀緊,都有同佢媽咪傾過電話,都係默書測驗密密有 ...

而家係香港,根本就唔係小朋友讀書,而係我地做家長既,要睇我捱唔捱到,受唔受谷至真

醒目開學勳章

咁又係,好似呢排阿囡大測,我陪佢讀,就算我當年自己讀書都冇咁勤力

原帖由 pyma 於 09-11-24 14:46 發表

而家係香港,根本就唔係小朋友讀書,而係我地做家長既,要睇我捱唔捱到,受唔受谷至真

原帖由 lola2008 於 09-11-24 15:03 發表
咁又係,好似呢排阿囡大測,我陪佢讀,就算我當年自己讀書都冇咁勤力

我細個咩都自己攪掂,不過而家時代唔同

pyma

你講得一d 都冇錯.

lola
係呀, 聖家係好谷架, 阿囡返芭蕾舞果到, 有個姐姐剛剛入左去讀一年班, 佢mummy 話成日默書 & test, 阿囡都幾辛苦, 晚晚功課做到九點幾, 佢mummy 話 日日都有7-8樣功課, 不過就係 worksheet, 就連佢mummy 都瘦左呀.

原帖由 pyma 於 09-11-24 02:46 PM 發表

原帖由 imcc0_0 於 09-11-24 16:25 發表
pyma

你講得一d 都冇錯.

lola
係呀, 聖家係好谷架, 阿囡返芭蕾舞果到, 有個姐姐剛剛入左去讀一年班, 佢mummy 話成日默書 & test, 阿囡都幾辛苦, 晚晚功課做到九點幾, 佢mummy 話 日日都有7-8樣功課, 不過就係 work ...

而家d官校,係咁谷,又話求學不是求分數,講咩。

醒目開學勳章

但我會咁諗,要求學,「谷」係遲早嘅事,與其中學至嚟受罪,不如早D喇,小學讀得好,中校派位至有保障,E+ D學生可以壞得好快,壞得好壞,「吸毒」可以當潮流,與其將來擔驚受怕,我寧願E+就落藥先,其實社會係變,以前肯捱肯搏,一定有出頭,問題係現在社會冇人肯俾機會,又冇人願等,青少年失業率係百分之28.7,我總唔能夠養佢成世或更甚要養埋佢下一代架,快樂童年係緊要,但快樂一生至係更重要,天好公平,冇開頭嘅苦,就冇結果嘅美。

其實我陪阿囡讀書,係因為我同佢都要求高,攞分想攞10足,一年班姐,阿囡就算冇我陪一樣讀到,咁當然冇E+咁高分喇。

原帖由 imcc0_0 於 09-11-24 16:25 發表
pyma

你講得一d 都冇錯.

lola
係呀, 聖家係好谷架, 阿囡返芭蕾舞果到, 有個姐姐剛剛入左去讀一年班, 佢mummy 話成日默書 & test, 阿囡都幾辛苦, 晚晚功課做到九點幾, 佢mummy 話 日日都有7-8樣功課, 不過就係 work ...

原帖由 lola2008 於 09-11-24 17:25 發表
但我會咁諗,要求學,「谷」係遲早嘅事,與其中學至嚟受罪,不如早D喇,小學讀得好,中校派位至有保障,E+ D學生可以壞得好快,壞得好壞,「吸毒」可以當潮流,與其將來擔驚受怕,我寧願E+就落藥先,其實社會係變,以前肯捱肯搏,一定有出頭,問題 ...

我梗係明啦,如果唔係我都唔會咁緊張啦,只係我好佩服我地既正苦,講一套做一套姐。對佢地黎講緊係無問題,世襲制對佢地黎講梗好格,佢地大部份都名校出身,梗要保住自己既子女先啦,再唔係咪用佢地正苦津貼佢地既子女讀國際學校,甚至出國囉,佢地不愁子女既出路格,係難為我地班小市民同下一代姐

醒目開學勳章

各位早呀!頭先阿囡一起身就話今日要跳彈牀。

原帖由 lola2008 於 09-11-25 07:25 發表
各位早呀!頭先阿囡一起身就話今日要跳彈牀。

嘩,你咁早呀,

我囡尋晚已話今日要早d返去玩跳彈牀,佢仲5:30就起埋身,自己攪掂哂,等我同佢梳頭咋。

我尋晚已經成1:30先訓,佢仲要咁早,我而家真係好眼訓呀
‹ 上一主題|下一主題