用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 09-10年度1C班報到
樓主: chuenma
go

09-10年度1C班報到 [複製鏈接]

今天去學同保健, 有無小朋友有視力問題????

其實我今日有同埋呀女一齊去,但係逐個逐個入房,所以都唔會知道邊個有問題,我諗都只係會自己家長知......(我個女今日係咁介紹佢D同學俾我識,當然佢都週圍介紹我俾佢D同學識啦!總言知佢今日好開心啦)
原帖由 peggylun 於 09-10-15 05:06 PM 發表

醒目開學勳章

All,

sorry! 我報錯料.
原來中文百達通既 login name 及 password 係同英文8寶箱一樣. 即係派左.

咁 Primary Longman Express 既 A Passage a Week 是否用暑假時既 login name 及 password?

網址及用戶資料表

原帖由 talie 於 09-10-12 12:54 發表
中文百達通 -- 未有password, 但我知有其他小學上星期派左.

醒目開學勳章

今日公公婆婆代我去.
我女睇到第6行. 好似話睇到第4行就算 pass.

課外活動 -- 結果係上"運動小跳豆", 即係要穿3-4天運動服. 咁冬季只買1套校裙便可以了.

原帖由 peggylun 於 09-10-15 17:06 發表

[quote]原帖由 talie 於 09-10-15 23:48 發表
All,
咁 Primary Longman Express 既 A Passage a Week 是否用暑假時既 login name 及 password?

Yes. 已有 2weeks 的 passage 喇。

醒目開學勳章

原帖由 winnie@ching 於 09-10-16 10:20 發表

Yes. 已有 2weeks 的 passage 喇。

醒目開學勳章

我女手冊無寫, 但聽說下星期中文背默第4課. 有無其他家長有消息呀?

唔係呀嘛.......<背默>咁大件事,我個女都無寫喎.
原帖由 talie 於 09-10-17 12:22 AM 發表
我女手冊無寫, 但聽說下星期中文背默第4課. 有無其他家長有消息呀?

醒目開學勳章

其實係功課班既老師講, 我估係隔離班既同學有寫呱.

原帖由 queenie1118 於 09-10-17 00:59 發表
唔係呀嘛.......咁大件事,我個女都無寫喎.

唉!呢排攪緊搬屋既嘢,又要同佢默書真係完全無咗要上網做A Passage a week 同埋英文8寶箱呀,好彩妳地喺呢度提吓我咋,不過而家都唔太遲,如果唔係都唔知點算,唔該晒妳哋呀.(請問要喺網上要做既功課係有邊幾樣呀?)Thanks
原帖由 winnie@ching 於 09-10-16 10:20 AM 發表
[quote]原帖由 talie 於 09-10-15 23:48 發表
All,

Yes. 已有 2we ...

醒目開學勳章

我8掛 -- 你搬去邊度呀?

我只記得這2個網上功課要做. 因通告放左係公司, 唔記得 "英文8寶箱" 及 "中文百達通" 是否一定要做??
1. A Passage a week @ Primary Longman Express
2. Vocab Building @ SmallCampus

原帖由 queenie1118 於 09-10-17 01:09 發表
唉!呢排攪緊搬屋既嘢,又要同佢默書真係完全無咗要上網做A Passage a week 同埋英文8寶箱呀,好彩妳地喺呢度提吓我咋,不過而家都唔太遲,如果唔係都唔知點算,唔該晒妳哋呀.(請問要喺網上要做既功課係有邊幾樣呀?)Thank ...

我而家住响中文大學附近,因為個女每曰要成6點起身,6:25上褓姆車,7:05就已經返到學校.我覺得佢好辛苦囉!所以就决定搬出嚟住,今個月25號搬去海濱南岸果度咪近D囉,起碼可以每日瞓多一個鐘吖,佢每曰返學已經好辛苦嫁啦嘛,你話係咪
原帖由 talie 於 09-10-17 01:22 AM 發
我8掛 -- 你搬去邊度呀?

我只記得這2個網上功課要做. 因通告放左係公司, 唔記得 "英文8寶箱" 及 "中文百達通" 是否一定要做??
1. A Passage a week @ Primary Longman Express
2. Vocab Building @ SmallCampus

...

My daughter told me yesterday that there will be 中文背默第4課 next Friday wor...

原帖由 talie 於 09-10-17 00:22 發表

原帖由 mom1118 於 09-10-20 10:34 發表
My daughter told me yesterday that there will be 中文背默第4課 next Friday wor...

我亞女都話要背默第四課!

真係要背默呀.......
原帖由 talie 於 09-10-17 01:05 AM 發表
其實係功課班既老師講, 我估係隔離班既同學有寫呱.

醒目開學勳章

all
係喎! 今個星期去旅行, 下星期背默至真. 有無家長做"旅行義工" 或自己去旅行地點, 會下小朋友? 之前幼稚園一直都有跟開, 陪下佢, 影下相, 感覺好滿足--充實自己既記憶和相薄既容量. 今次安排唔到, 令我有d失落既感覺.

mom1118, crazyparents
你地小朋友咁叻, 記得又懂得話返比你聽, 我女都無提起過.

queenie1118
7.05 咁早 , 學校開門未呀? 有無人陪佢呀?

原帖由 talie 於 09-10-21 00:35 發表
all
係喎! 今個星期去旅行, 下星期背默至真. 有無家長做"旅行義工" 或自己去旅行地點, 會下小朋友? 之前幼稚園一直都有跟開, 陪下佢, 影下相, 感覺好滿足--充實自己既記憶和相薄既容量. 今次安排唔到, 令我有d失落既 ...

其實我一收到校歷表已同公司請左假,點知到派通告先知家長無份,好失望,都想自己去旅行地點會下小朋友,不過如得我一個又好似好怪甘...有無家長一齊去???

taile,
1. 23/10我會上功課班look look...
2. 已有網上中文百達通通告,請問你今次sign不sign到呢?

sorry, 日營:只供註冊團體申請,入營人數不得少於四十人。

小學開始唔比家長一切去旅行係正常既, 因為囡囡已經升小一, 唔再係bb, 大家應該要開始比佢地獨立下

醒目開學勳章

我無留心聽書, 請問各位知唔知, 測驗週既星期四課外活動是否暫停還是繼續?

winnie@ching
我都係, 一開學就同公司請假 Oct 23 及 Feb 5, 現 cancel 左 Oct 23, 希望 Feb 5 有份參與啦. 網上通告, 今早睇完"拍咭時間"就簽了, 你呢? ok 嗎?  

原帖由 winnie@ching 於 09-10-21 12:17 發表
其實我一收到校歷表已同公司請左假,點知到派通告先知家長無份,好失望,都想自己去旅行地點會下小朋友,不過如得我一個又好似好怪甘...有無家長一齊去???

taile,
1. 23/10我會上功課班look look...
2. 已有網上中文百達通通告,請問你今次sign不sign到呢?

‹ 上一主題|下一主題