用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流
樓主: id00288
go

黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流 [複製鏈接]

Re: 黃大仙聖母幼稚園2004年入學家長請來交流

今日派了訂製冬季校服的通告,我想問下有經驗的媽媽 — 如果每樣只訂製1件/條,日後想再買多1件/條,是否跟現時一樣,到校務處購買便可,還是要等校服公司再造呢?
Joyful Life

今日派了「家長觀課活動」的通告,名額少過每班人數,會唔會1次機會都無架?如有家長未克出席,多了的空缺,可唔可以讓願意出席的家長參與多過1次呢?

請問聖誕聯歡會的內容是什麼?感恩節的內容包括什麼?見到感恩節會有幼班代表表演助慶,是否講K1學生及某班某幾位小朋友才可演呢?
Joyful Life

卓彤與善潼果然有得"flight", 兩個對吃飯都是"慢勢魔王". 兩個都是骨感之人...但善潼爸爸就覺得沒問題, 只要身體好. 有時攬住個女好像沒有什麼質感   :

各位有經驗家長,
在訂製冬季校服便條上只說可穿白色高領衫及早紅色外套. 學校在天氣極寒冷時, 會否給小朋友穿自己衣服返學
俯首甘為孺子牛 :roll:

"今日派了「家長觀課活動」的通告"?

我吾見個女有上述張通告, 係吾係個個有既?
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

各位家長你o地好

家長觀課日係需要抽簽﹐因為所有的家長都好勇躍﹐所以每人最多只係得一個機會﹐亦都有可能抽不中。記得零二年曾經抽中﹐但因沙士關係﹐到最後除消了。但係學校會盡量按排所有有興趣的家長觀課。而聖誕節和感恩節﹐學校會按排幼生表演一起慶祝這些節日。

記得暑假時曾致電學校詢問校服事宜﹐因為過了一個長假期﹐囡囡的校服都變得短短需要更換﹐又不知校服公司的地址。校務處職員告之﹐幼生的校服乃私人(不是公司)製造﹐故不方便接受上門購買﹐若有需要﹐可以到校務處定購﹐而校務處都有現貨。而我上次是購買夏季校服﹐不知冬季校服的情況是否一樣。

Hi各位

我都想知道天氣寒冷時可唔可以著褲,因為淨著裙都幾凍架!麻煩有經驗的媽咪分享下!

觀課日我都三心兩意,都唔知揀邊日,最後揀左1係感恩節,2係十一月廿二號,請問你地點揀呀?

各位你o地好,

如果天氣寒冷,幼生是可以選擇穿回自己的衣服或運動衫,除校褸外,更可以穿著較厚的外套,棉衣等

ISSYMA

明白,唔該曬!

想多問一句, 校方會否指定那個溫度才可穿其他衣服

其實係有指定的溫度才可穿其他衣服,大概十二度啦(不是太記得清楚啦)。

但若果家長覺得十三,四度都需要給幼生穿其他衣服,學校都不會捉得太緊,小朋友的健康係最緊要嘛。

Dear all
大家好
昨天家頤以回學校上課了,
身體都ok啦!

昨晚看了兩張通告, 買獎券五張ok, 買校服各一條ok(恤衫二), 但看到觀課通告.....

全部都很想出席,要抽簽,又有名額(觀課得三個),
又只得一個人去, 我是爸爸,通常都會叫媽媽和個囡囡去,
為有等運動日可一起出席啦,  :-|  :-|  :-|
由細至大我們都三人行, 出去什麼地方都一家人去的,
由報名面試到第一天上學我們都三人行(三天都在門外等候),
但以後可能有別了,
希望親子園可一起出席啦!

想問問大家:
五項會揀邊日呢?
擇1和2有什麼分別(是否抽簽次序)?

ISSYMA,
明白了, 多謝!

id00288,
家頤巳返學...我都可接受買獎券五張, 但我買校服各一件, 因為恤衫方面看來可按天氣而變動.
觀課方面, 你與我老公說的一樣, 他都認為應可接受父母一同觀課. 只可期待運動日一起出席. 揀日子方面都要看自己的時間.

HI 各位早晨,

等我整返個topic上黎先,唔好墮到咁後 ,尋日呀女帶多一條校裙返來,唔係嘛!我意為佢賴尿整濕左 ,問清楚原來係玩水整濕,佢話一齊洗玩具喎,都唔知係唔係!   

Dear All
大家好
cheuktungma
多謝你的分享
我個囡都有帶多一條校褲返來,
不過她真是在校車賴尿整濕左,

有個問題想問問大家意見:
早已日前,和她如廁後, 叫她自己洗手,
但她只用水洗手,
平時我們教她一定要用

id00288,

以我所知,洗手間係有洗手液的,我都要返屋企問下囡囡啦。

至於白薄皮內已簽回之通告,老師應該立刻收回,K1的老師應該每日都會check o添,因為老師都怕小朋友忘記了。以往兩年我囡囡都無發生過o甘的問題。

id00288
等我今晚返去問下卓彤先!
另外,D通告日日老師都有收喎,我每次回通告放落薄皮到都會丁祝呀女記得比老師架!

那麼巧合...善潼連續兩天都換了校服, 第一天是弄濕, 但她只說洗手所至, 第二天真是賴尿
每次的回條都是即日清, 但第一天換回來的校裙就沒有取出來, 我叫工人今天接放學時直接把兩套校服交給老師.

Dear all
大家好
今天回家問個囡,
你好無在學校幫手洗玩具呢?
她說無洗啊! d玩具是校工洗呀,
她又唱了一只歌仔過我聽,
仲有動作一齊造的.

id00288,

我會叫囡囡記得交通告俾老師,次次都收左。
最近,我問囡囡有否「出去」交通告給老師,佢話唔駛交「出去」,老師會埋黎收喎。

*「出去」指離開座位行去交到老師手上,這是頭3天伴課見到交收通告的情況。
Joyful Life

我囡囡都有教我做動作呀,不過佢唔識唱首歌喎。
Joyful Life
‹ 上一主題|下一主題